Izložba Marka Somborca

Izložba stripova karitkaturiste Marka Somborca otvorena je  u Knez Mihailovoj ulici.

Više od 160 radova Marka Somborca, nastalih tokom poslednje decenije, predstavljeno je na 20 postamenata u Knez Mihajlovoj ulici. Mnogi ga nazivaju satiričnim skenerom naše svakodnevnice, a on se zahvaljuje svojim likovima iz stripa na neiscrpnoj inspiraciji.

06f980c096bb48931d76a0d3dba434e3

“Radi se o radovima od 2005. godine do danas. Oko 160 radova, sa svim našim omiljenim i neomiljenim ličnostima. Pozivamo građane da dođu da vide, izložba će trajati do 26. septembra”, rekao je Marko Somborac za B92.

„Ovo je najveća izložba u novijoj istoriji. Nisam imao ovakvu ni za vreme Tita, a u odnosu na prethodnu izložbu koju sam imao na Kalemegdanu, zabeležen je i rast od 33 odsto, jer je ona prethodna bila na 15, a ova sada je postavljena na 20 panoa. To je rast od čak 33 odsto, po čemu smo prvi, ne samo u regionu, nego u Evropi. Ni u Nemačkoj nema umetnika koji može da se pohvali tolikim rastom“, kaže Somborac.

d067c252aa0287d986efa733f904f0dd

Somborac već deset godina svojim stripovima u dnevno političkom “ Blic Stripu“ zauzima mesto jednog od najpopularnijih i najomiljenijih strip autora u Srbiji. “Deset godina njegovih metafora o različitim društvenim trenucima. Verujem da će Marko i narednih deset ili dvadeset raditi tako svaki dan u Blicu”, izjavio je urednik Blica Predrag Mihailović.

Izložbu i satirični način na koji Somborac predstavlja političku scenu, podrzavaju građani,ali i kolege.

“Krenuo sam da gledam izložbu ali shvatam da sam većinu radova već pogledao jer sam stvarno verni pratilac dragog kolege Marka Somborca. Moram da mu odam priznanje na kreativnosti i upornosti da svaki dan uspe da sažme u svom stripu ono najvažnije”, rekao je Zoran Kesić.

0629f845d3416d60b1b60b33fbb1968e

“Važno je da se shvati da u Srbiji mora da postoji kritika. Čak i da je ovde sve u najboljem mogućem redu, kritika je dobro došla da ukaže, tamo gde za to postoji prostor, na to da bez kritike nema daljeg napretka”, izjavio je Milan Ćulibrk.

Izložba radova će biti postavljena do 26. septembra.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s