Vivijan Majer, dugo skrivani biser fotografije

Verovatno ste na Nacionalnoj geografiji (ili beše Diskaveriju) imali prilike da vidite ljude koji se nadmeću za kupovinu starih stvari za koje više niko ne plaća čuvanje ili su ih izgubili. Samo mali pogled spolja i kreće licitacija i ko ponudi više dobija šta god to bilo. Džon Maluf je posećivao te licitacije u potrazi za fotografijama starog Čikaga. Na jednoj od takvih licitacija, Džon je ugledao kutije pune nerazvijenog filma i odlučio da reskira. Za 380 dolara dobio je neslućenu vrednost, životno delo tada anonimne fotografkinje, Vivijan Majer.

Džon je posećivao licitacije sa namerom da nađe fotografije starog Čikaga, jer je u to vreme radio na knjizi sa tom tematikom. Kutija koju je Džon kupio sadržala je oko 100 hiljada negativa, većina nikada razvijena. Te fotografije, ipak, Džonu nisu značile za njegovu knjigu, tako da je tek dve godine kasnije (2009) po završetku svoje knjige odlučio da se ozbiljnije posveti svom pronalasku. Tajming nije bio najbolji, jer ranije te 2009. Vivijan je preminula u siromaštvu, tako da se njih dvoje nisu sreli.

Džon je potom otkupljivao negative i fotografije do kojih su drugi uspeli da dođu i sakupio neverovatnih 150 hiljada uslikanih fotografija čiji je autor Vivijan Majer. Taj broj je i u digitalnom dobu ogroman, ako bi fotkala jednu fotku dnevno trebalo bi joj 411 godina da obavi posao. Kad se na to doda da fotkanje filmom nije bilo nimalo jeftino, postaje malo jasnije zašto toliko filmova nije uopšte ni razvila.

Vivijan se rodila 1926. u Njujorku, majka joj je bila Francuskinja a otac Austrijanac. Veći deo detinjstva je provela sa majkom u Francuskoj, ali povremeno i sa oba roditelja u SAD. Tokom 30ih su Vivijan i majka živele zajedno sa Žan Bertran (Jeanne Bertrand) nagrađivanom fotografkinjom koja je sigurno imala značajnog uticaja na to da se Vivijan bavi fotografijom.

Vivijan je kupila svoj prvi kvalitetniji aparat Rolleiflex 1954 i odmah krenula sa fotografisanjem. Dve godine kasnije seli se u Čikago gde će provesti narednih 40 godina radeći kao dadilja sa povremenim izletima po SAD, Kanadi, Francuskoj, ali i po Aziji. Naravno od aparata se nije odvajala.

1075-1

Deca koju je čuvala su je opisivala na sledeći način:

„Bila je socijalista, feministkinja, filmski kritičar, osoba koja kaže sve u lice. Engleski je naučila odlazeći u pozorište koje je mnogo volela. Neprestano je fotkala, a fotke nikome nije pokazivala.“

Kada je ostarila i osiromašila, kako se nije udavala niti imala dece, brigu o njoj su preuzela dva brata koje je ona uzgajala 16 godina, i koji su je opisivali kao pravu Meri Popins.

Zbog velikog obima rada koji je pri tom raznolik u nastavku su fotografije koje su meni zapale za oko. Sve fotografije su preuzete sa sajta Džona Malufa vivianmaier.com

Nesumnjivo je da je ona bila vrlo dobra fotografkinja. Pitanje je koje bi ona fotografije izabrala kao najbolje, kako bi ih obradila i da li bi ona uopšte želela ovakvu medijsku pažnju. Zato ostaje žal što taj njen rad nije sama pripremila za javnost, čime bi gledali baš ono što bi ona kao umetnik pripremila svima nama. Uz svu zahvalnost Džonu na otkriću i marketinškom radu uloženom da se za Vivian čuje širom planete, ali njegova slučajna kupovina njenog rada ne bi trebalo da bude osnova za to da se on proglasi kustosom Vivijan Majer.

Ispod je trejler za dokumentarni film „Finding Vivian Maier“ Džona Malufa koji je nominovan za Oskara u kategoriji dokumentarnog filma 2014. Samo taj film je Džonu doneo prihod od 2,2 miliona dolara od prodaje ulaznica.

Znate li Vi nekog foto-zaluđenika iz analognog doba a da ima tavan ili podrum?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s