Fidelov strip vikend: volume 1

“Veliki Belconi” je kod nas izašao prošle godine u izdanju Phoenix Press-a. Radi se o još jednom stripu iz Bonelijeve edicije “Romanzi a fumetti” (po originalnoj numeraciji broj 10, izašao 2013 u Italiji), pretpostavljam sa svojim neskromnim neznanjem italijanskog da bi prevod glasio “romani u oblačićima”. To su uglavnom jedinstvene priče, bez nastavaka i ikakve veze sa regularnim serijalima Bonelijevog sveta i imaju otprilike 270-300 strana.

Još jedna specifičnost ovog stripa je što je junak istorijska ličnost, Đovani Batista Belconi, rođen 1778. Ovaj italijanski avanturista i samouki arheolog (nešto slično Hajnrihu Šlimanu koji je otkrio Troju) je bio inspiracija i Džordžu Lukasu za nastanak Indijane Džonsa.

veliki belconiWalter Venturi, koji je što je izuzetno retko kod Bonelijevih autora uradio i scenario i crtež i naslovnu stranu, je u ovom stripu dao svoju viziju Belconijevog života fokusirajući se najviše na njegova istraživanja u Egiptu i ljubav prema Engleskinji Sari Ben.

Pasioniranim ljubiteljima Bonelijane ovaj strip će možda biti pomalo dosadan zbog manjka klasičnih sukoba sa negativcima (mada je Belconi propustio kroz šake neke svoje konkurente istraživače), zločina i misterija, autor se uglavnom bavi Belconijevim unutrašnjim sukobima i sumnjama da li je promašio život lutajući svetom. Dakle, nema toliko akcije, ali se ne može reći da je loš strip, u svakom slučaju saznaćete nešto novo o vremenima prvih egiptologa i njihovih istraživanja. Crtež je izuzetan, na višem nivou nego uobičajeni radovi Bonelijevih autora, tako da se i sa te strane radi o kvalitetnom stripu.

Nadam se da će Phoenix press objaviti i dva za sad preskočena dela iz iste edicije “Sul pianeta perduto” i “Darwin”, pogotovo mi prvi naslov deluje zanimljivo jer je u pitanju sf priča.

Hiljadu sto četrdeseti broj Stripoteke, najdugovečnije strip revije na ovim prostorima, a verovatno i šire, donosi 9. priču “XIII Misterija”. Namerno kažem priču, a ne nastavak jer epizode ovog serijala nisu linearno povezane. Ovaj serijal je zapravo spin-of koji sadrži one shot priče o likovima iz originalnog serijala “XIII” (strip delimično inspirisan nekim romanima Roberta Ladlama, autora špijunskih romana o Bornu), a većina priča se završava uključivanjem tih likova u radnju prvobitnog stripa.

misterija XIII stripotekaDeveta priča “XIII Misterija” govori o liku Felisiti Braun. Za čitanje nije neophodno poznavati originalni serijal jer ovaj strip pokušava da nas rasvetli pozadinu njenog lika i kako je ona dospela u situacije koje su je povezale sa Stivom Roulendom, XIII, Džejsonom Flajem, Karlom Mereditom, Kaskadorom, kako god da mu je ime. Strip ima road movie formu, podseća na neke stare akcione filmove o bekstvima glavnih junaka od zakona, menjaju se mesta dešavanja, Alabama, Los Anđeles, Kosta Verde (izmišljena zemlja Srednje Amerike).

Ovo je relativno nov strip, izašao u Francuskoj u oktobru 2015. Autori su Kristijan Rosi, koji je domaćim čitaocima poznat po radu na serijalu WEST koji je izlazio u Politikinom Zabavniku i Darkvudovim Perlama, i Matz. Crtež je realističan i ima šmek sličan ostalim delovima serijala, a to je neka atmosfera 70-ih i početka 80-ih (obrati pažnju na frizuru junakinje), dok je scenario dinamičan i bez praznog hoda na 54 strane ovog uzbudljivog stripa koji se ne završava hepiendom, ali za razliku od nekih drugih Misterija Trinaestice ostavlja mogućnost da možda vidimo Felisiti još neki put.

System Comics je još 2012. izdao strip u kome se Hellboy sreće sa Betmenom i Starmenom. U jednoj sveščici su oba dela ovog zanimljivog strip crossovera koji je u USA izašao 1999. Scenario je radio James Robinson, a crtež je naravno delo Majka Minjole, kreatora Hellboya ili Paklenjaka, kako ja volim da ga zovem.

hellboy frontNaravno, i u ovoj priči, kao u većini Hellbojevih negativci su nacisti, tačnije organizacija Vitezovi Oktobra. U prvom poglavlju “Sivi, zli Gotam” koje se odvija u Betmenovom gradu srećemo čak i Džokera, ali on nema uticaja na glavnu radnju, osim što će na kraju Betmen morati da ostane da se preganja sa njim, dok Hellboy i Starmen odlaze u Južnu Ameriku da spasu Starmena Seniora, Teda Najta. Drugo poglavlje “Užas iz džungle” je više akciono i sličnije onim klasičnim Hellboy epizodama u kojima se roka sa nacistima. Ovog puta nacisti pokušavaju nešto slično onome kad su u ovaj svet doveli Hellboja, da probude jednog moćnog starog boga o kojem je i Lavkraft pisao.

Scenario je nekako čvršće povezan nego obično kad ga radi sam Minjola, a crtež već uobičajen, što bi rekao jedan moj drugar “Minjolin stil crtanja ili voliš ili prezireš”. Zanimljiv stripić koji se lako i brzo čita.


Pročitajte i:

https://zabaviste.wordpress.com/2016/08/20/fidelov-strip-vikend-2/

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s