Fidelov strip vikend: volume 3

Dragonero je prvobitno bio zamišljen kao one shot projekat, tj prvi strip o ovom junaku izlazi kao jedna celovita i završena priča u ediciji Romani u oblačićima. Ovaj epsko-fantastični strip, kojim se kuća Boneli nadovezala na sve veću popularnost tog žanra, kreirali su Luka Enoh i Stefano Vieti. Ta prva priča o Dragoneru donekle kopira Gospodara prstenova, ali ima i originalnih momenata.

1921180_862069310472353_4900974520202130259_oŠest godina kasnije u Italiji počinje da izlazi redovni serijal o ovom junaku. Naš izdavač Veseli četvrtak je objavio prve 4 epizode u jednoj knjizi jer one zajedno čine sagu o Crnoj gospodarici. Jan Aranil pripada lozi ubica zmajeva i sa sobom nosi legendarni mač, a zahvaljujući zmajevoj krvi stekao je određene moći koje mu pomažu u avanturama. To je ispričano u prvom romanu, a u ovim novim epizodama postavljaju se osnove za buduće avanture u novom serijalu.

Jan je carski izviđač, koji ima neku ulogu tajnog agenta koji putuje po carstvu sa svojom družinom i beleži podatke o mestima, prirodi, običajima. Njegovi stalni saputnici su Gmor, koji pripada rasi Orka, i Sera, vilovnjakinja specijalno povezana sa biljnim svetom,ponekad im se pridruži i  Mirva, Janova mlađa sestra, koja pripada redu tehnokrata koji su se izdvojili iz starog magijskog bratstva, a Alben je čarobnjak iz reda čuvara svetlosti kome se Dragonero obraća za savet.

Nadam se da će Veseli četvrtak nastaviti sa izdavanjem ovog stripa koji možda nije umetnički vrhunsko delo, ali je zabavno i deluje da najbolje epizode tek dolaze.

kitajabluz

Grafički roman „Kitaja bluz“ francuskog autora Barua je jedno prelepo i nostalgično delo o odrastanju grupe mladića u Francuskoj tokom 60-ih godina 20.veka. Ovo je njegovo prvo delo nastalo tokom 1984. kada se on još probijao kao mlad autor tako da se može smatrati ključnim za njegovu stvaralačku poetiku. A on sam kaže da su njega stvorili italijanska komedija i rokenrol. U ovom romanu su očigledni uticaji Felinijevog filma Dangube, a mene emotivno podseća malo i na „Američke grafite“.

Radnja se odvija tokom novogodišnje noći 1966. kada pet prijatelja, koji su uglavnom iz emigrantskih radničkih  porodica iz Italije i Severne Afrike pokušava da nešto promeni u svojim životima. Glavni junak se zove isto kao autor, Baru, što valjda treba da sugeriše da ima i autobiografskih činjenica. Zanimljivo je iz današnje perspektive čitati ovaj strip čija su osnova Baruove uspomene iz mladosti kad vidimo današnje emigrante i rastući verski fundamentalizam kod hrišćana i muslimana. Šezdesete su u tom smislu možda bile decenija slobode i duha kakav neće biti skoro viđen.

Kitaja2

Ovaj grafički roman kod nas je objavio Komiko u svojoj ediciji Prvi izbor. Strip je u tvrdom povezu, kvalitetna štampa, kolor, mada ja lično mislim da je Baruov pomalo karikaturalni crtež u crno-beloj varijanti možda i izražajniji, ali ovo je stvarno pun doživljaj devete umetnosti.

Preporuka je da se čita uz neku muziku iz tog doba, Bitlse, Stonse, Dorse.

modesty-blaise-brown

A šezdesetih je nastao strip kojem se vrlo rado uvek vraćam, Modesti Blejz.

Najveća strip heroina, koja je i danas popularna iako je izlaženje stripa obustavljeno 2002. nakon 40 godina manje-više kontinuiranog izlaženja. Zanimljivo je da se o njenom poreklu ne zna ništa, na početku stripa ona je devojčica koja je pobegla iz izbegličkog kampa u Grčkoj posle II svetskog rata, dakle vodi poreklo sa Balkana. Ime će joj dati jedan mađarski naučnik jevrejskog porekla, koji je zaslužan za njenu stalnu želju za znanjem (Modesti najčešće u trenucima dokolice čita), a u Tangeru će postati vođa kriminalne organizacije pod nazivom Mreža. Vili Garvin je njena desna ruka i jedini ima pravo da je zove Princeza.

Zasitivši se kriminala i stekavši dovoljno novca odlazi u Britaniju čije je državljanstvo stekla zahvaljujući braku, a tamo joj je ser Džerald Tarant nudi da povremeno razbije dosadu bogataškog života radeći sa Vilijem za britansku tajnu službu.

Ovo je definitivno najbolji britanski novinski strip i mada je način izražavanja ograničen formom kaiševa izuzetno je nacrtan, a autori su izbegli boljku ponavljanja i šablonskih priča na isti kalup.

Za nastanak i izgled Modesti najzaslužniji su Piter O’Donel, scenarista, i prvi crtač Džim Holdavej. Crtači su se kasnije smenjivali uglavnom sledeći zadatu matricu, a najveći trag posle Holdaveja će ostaviti Romero, dok je sve priče  pisao O’Donel.

GIG_4

Ja sam obnovio gradivo uz izdanje Dečjih novina, iz edicije Gigant u čijem 4. broju su objavljene 4 avanture i kratka priča o njenom poreklu (inače najviše epizoda Modesti Blejz je objavio Politikin Zabavnik).

Priče su sa početka serijala (trebalo bi da idu redom mada se naslovi malo razlikuju od originalni) i sve imaju sveže i originalne ideje. Različite su dužine, i to govori da je scenarista svakoj temi pristupao drugačije ne sileći se da priču razvuče na određen broj strana. Najbolja mi je Obračun sa Gabrijelom, mada ni Veliki povratak, Mister Sun, pa ni najkraća Lov na divljač (koja je nabijena akcijom) nisu loše.

Ovo je strogo realistički strip špijunsko-kriminalnog žanra, ali sa jednim mnogo suptlnijim pristupom od Džemsa Bonda recimo.

Modestybook

Priče o Modesti su i dalje privlačne zbog svoje vešto vođene naracije i klasičnog ali odličnog crteža. Osim stripa O’Donel je napisao i nekoliko romana i kratkih priča o Modesti.

Zanimljivo da je Modesti uvek bila inspirativna i filmskim stvaraocima, pa postoje tri ekranizacije, manje uspešne, a u novije vreme je Tarantino imao ideju o filmu (ima mala posveta Modesti u filmu Pulp fiction), a Nil Gejmen je čak napisao i jedan scenario koji nije realizovan.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s