Fidelov strip vikend: volume 4

Hitman je nastao zahvaljujući DC crossover serijalu Bloodlines koji je bio planiran kao ogledno polje za nastanak novih junaka.

HIT_FB_1Tomy Monaghan  je placeni ubica u Gotamu koji nakon susreta sa demonom Glonthom koji ga je ujeo moze da cuje misli ljudi i ima rendgenski vid.

U uvodnoj priči se upoznajemo sa junakom, i nekim sporednim likovima koji će se pojavljivati u serijalu, da tako kažemo postavlja se scena za buduća zbivanja.

Druga priča je veoma zanimljiva zbog neizbežnog sukoba sa Betmenom, što je sigurno od početka bila scenaristička ideja čim je smestio svog junaka u mikrokosmos Gotama. Ova priča je objavljena u Batman Chronicles br.4 prvi put.

Novi serijal zvanično počinje pričom “Pokolj u Arkhamu” u kojoj je Hitmana nepoznati naručilac unajmio da ubije Džokera za milon dolara. I u ovoj priči kao i u prethodnoj je Betmen žrtva sprdnje scenariste, ali saznajemo i nešto o Tomijevoj kodeksu koji podrazumeva ubijanje samo negativaca (situacija kad se vrlo duhovito  rešava dvojice policajaca zahvaljujući telepatiji). bullets

U ovoj priči iz usta demona koji su pokušali da ga privuku na svoju stranu čujemo i upozorenje Hitmenu da će morati da se sukobi sa superherojima jer je doveo oružje i krvoproliće u njihov svet šarenih odela i crno belog morala.

“Deset tisuća metaka” govori o situaciji kad plaćenog ubicu juri plaćeni ubica, a dešavaju se i prve tragedije u Tomijevom svetu kad mu prijatelj iz detinjstva nastrada zato što nije želeo da ga oda. “Noć kad su se sva svjetla ugasila” opisuje kako izgleda kad placene ubice pricaju o trenucima kad su se suočili sa smrću. ”Lijes pun dolara” je šarmantna posveta filmovima Klinta Istvuda iz dolarske trilogije.

Gart Enis koji piše priče o Hitmanu je u svetu stripa pandan Tarantinu u svetu filma i sve ono što sam do sad pročitao od njega je ultimativna zabava i akcija puna crnog humora. Gde god vidite njegovo ime uzimajte, nećete se pokajati. Za crtež se pobrinuo drugi Irac John Mccrea koji je iz epizode u epizodu sve bolji i ubedljiviji u vizuelnom stvaranju ovog sveta.

TN_ST_1141

“Aama” je možda ponajbolji naučnofantastični serijal francusko-belgijske škole stripa u 21.veku. Frederik Peeters, strip autor poreklom iz Švajcarske, koji je već poznat kod nas po briljantnoj grafičkoj noveli Plave pilule, je napravio nešto veliko ovim delom čiji je kompletan autor.

Darkvud i Stripoteka su objavili prvi deo prvog toma “Miris vrele prašine” i mogu reći da jedva čekam drugi deo sledećeg meseca da pročitam nastavak ovog albuma koji je dobio nagradu za najbolji strip u Angulemu 2013.Aama 1_Title Slide 3

U ovom sf-u glavni protagonisti su Verlok Nim, luzer koji čezne za svojom kćerkom koju ne viđa od kad se razveo, njegov brat Konrad, koji je uspeo u životu radeći za jednu od korporacija koja je uvukla svet u krizu, i Čerčil, robot u obliku majmuna (vizuelno podseća na majmune iz starog filma Planeta majmuna). Ovaj neobični trio će se uputiti na planetu Ona(ži), koja je na stupnju razvoja koji odgovara geološkom dobu kambrije,  gde traže naučnicu Voland i njen revolucionarni proizvod.

Julia_Knjiga_37_Naslovnica-1Julija, Bonelijev serijal sa podnaslovom „slučajevi jednog kriminologa“, je jedan od kvalitetom najstandardnijih serijala koje sam čitao što je vrlo retko za nešto što izlazi svakog meseca.

Kreator lika i autor najvećeg broja priča je Đankarlo Berardi, čovek zaslužan i za Kena Parkera. Julija Kendal je kriminolog i živi u Garden sitiju, predaje na univerzitetu i povremeno pomaže lokalnoj policiji.

Njen fizički izgled je zasnovan na Odri Hepbern (još jedna stvar koja me je privukla), a takođe su i likovi ostalih junaka zasnovani na nekim poznatim glumcima.

Njena kućna pomoćnica Emili Džons je Vupi Goldberg, inspektor Alan Veb je Džon Malkovič iz mlađih dana, a narednik Big Ben Irving je Džon Gudmen. Julija u svojim slučajevima često koristi pomoć privatnog istražitelja Lea Bakstera.

my_name_is_julia

Zašto uživam u čitanju Julije? Ovo je pre svega čvrsto zasnovana detektivska priča koja retko ima slabih mesta, bar u ovih prvih 37 epizoda koje sam pročitao za poslednjih nekoliko godina. Inspiracija su često i pravi slučajevi iz stvarnosti.

Julija od svog početka 1998. Izlazi na većem broju strana nego klasični Bonelijevi stripovi i to je možda razlog zašto priče nikad nisu zbrzane već imaju jedan lagan i odmeren ritam. 1367502849160.jpg--julia_faq

Još jedna je bitna razlika od ostalih Bonelija što u ovom stripu veliku ulogu ima Julijin dnevnik, mi često radnju pratimo preko nje kao naratora iz prvog lica.

Po analiziranju postupaka kriminalaca Julija podseća na sada veoma aktuelne profajlerske tv serijale,a istina je da je krenula u vreme kad to nije bilo toliko popularno. Nadam se da će Darkvud nastaviti da povremeno objavljuje ovaj odličan strip iako nije toliko komercijalan kao neki drugi naslovi.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Zabavište kaže:

    Goran Skrobonja, Vujadin StripArt Radovanovic, Kultur Kick, Škola Stripa, Svet Stripa, Stripovi Srbija Like & share

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s