Mojih 20 – Dance ’90

Svako od nas ima neku mračnu tajnu koju krije duboko u sebi, a povremeno sve te skrivene stvari moraju izaći na videlo. Recimo, kod nekih se to ispoljava tako što počnu da prate Partizan, u svemu vide judeomasonsku zaveru i veruju da Predrag Danilović nikada ne bi postao igrač kakav je bio, da ga u uzrastu starijeg maloletnika Dule Vujošević nije potopio u kazan sa košarkaškim loptama.

Srećom po mene i okolinu koja me okružuje, moj um nije plodno tle za takve sumanute ideje, ali – neka mi oprosti Sid Vicious – jeste za povremeno slušanje domaće dance muzike devedesetih. Ko u nekom periodu svog života, makar i krišom, nije slušao Dr Igija, neka prvi baci kamen…

Ne želeći da vas dalje držim u neizvesnosti (šalim se, želim to više od svega), predstaviću vam 20 pesama (stvari… projekata…), koje zavređuju da se nađu u plejlistama svakog pristojnog zaljubljenika u ikone dizel pokreta (od kojih neke više nisu među živima).


Dee Monk – Samo želim da znam

Pod firmom Dee Monk, umetnici ranije poznati kao Saša i Alma snimili su jedan album, sa koga je pesma „Samo želim da znam“, po meni, najozbiljnija stvar ikada nastala u tom žanru. Postoji i verzija sa nekoliko rečenica iz filma „Vidimo se u čitulji„, ali ne bih davao previše pažnje lažnom kriminalcu Kristijanu. Uz ovu pesmu sam spremao jedan pismeni iz matematike. Nikada potom nisam učio uz muziku.


Dr Iggy – Ljubavi

Ime Igora Todorovića uglavnom se vezuje za hitove „Nikad“ i „Oči boje duge“ (nezvanična himna ženskog dela odeljenja tadašnjeg II-a ubske Heartbreak High), međutim, za mene je ovo pesma br. 1 popularnog Dr Igija. Prvi put sam ga čuo na Radio 202, kada je u emisiji pustio par demo snimaka, a potom su se na TV Palma zavrteli spotovi za te pesme.

Uz pomoć svog producenta Zlaje FMB (skraćenica asocira na nešto lascivno i iz domena jizz sajtova), neke je sredio i objavio na prvom albumu, dok je „Mangup“ nepravedno izostavljen, a bio je hit meseca na Radio Košava. Znate li uopšte o čemu pričam? 🙂


Funky G – Plakati zauvek

Pre nego što počeo da puni stranice žute štampe, Gazmen Đogaj je iz Švedske uvezao Raziju Bukvu, odveo je kod opštinskog službenika za građanska stanja, platio taksu za promenu ličnog imena, a nedugo potom i kod matičara. Ovaj živopisni par dalje nastavlja da se kroz život probija kao Gagi Đogani i Anabela, a pesme kao što su „Samo u snu“ punile su lokalne diskoteke, folkoteke i ostale institucije u kojima su se masovno okupljali poklonici ove opskurne muzike.

Legenda kaže da je u jednom malom gradu na zapadu Srbije postojala jedna diskoteka i kad god bi broj prisutnih spao na ispod 10, DJ bi pustio ovu pesmu. U roku od 30-ak sekundi, svi koji su se našli na glavnoj ulici i parku, ušli bi samo da bar 3 minuta uživaju u nesvakidašnjim zvucima tog vanvremenskog hita. Dvoje su se tako smuvali, ali stvarno. Ipak, kasnije su usledile i mnogo ozbiljnije pesme, a „Plakati zauvek“ jedna je od tih.

 


ET (Electro Team) – Da ti nisam bila dovoljna

Ovde se nastavlja priča o diskoteci na kraju grada, jer sam u njoj prvi put i čuo ovu hrvatsku grupu. Po taktovima pesme „Tek je 12 sati“ mogli ste navijati svoj ručni časovnik, jer je tačno u ponoć svakog vikenda išla sa razglasa, praćena povicima oduševljenja mase koja je izašla posle „Samo u snu„, ali se na isti način vratila u diskoteku kada se bi se začuli prvi „tekjedvanessati“ taktovi. Za tu pesmu urađen je i više nego kvalitetan spot, ali ja prednost ipak dajem ovoj stvari – čiju obradu 2014 izbegavati u širokom luku. Uverite se i sami:

 


Rebeka – Macho

Rebeka je jedina i samim tim najbolja, autentična predstavnica skopske dens scene, koja i dalje nosi ožiljke od grupe „Kuku lele“ i svega što je za makedonsku muziku uradio Sašo Kainovski Panki. Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam našao mp3 verziju na jednom tamošnjem forumu. Poslušajte…

 


Beat Street – Snežana

Kada čujem foru“ ili „kada čujem Boru„, ni do danas nisam uspeo da shvatim. Nevertheless, više nego kvalitetan uradak ništa manje kvalitetnog vokalno instrumentalnog sastava „Udarac ulice„, dorćolskih klinaca koji su istovremeno punili diskoteke i školske klupe, budući da su sa densom počeli sa svojih 15, 16 godina. Demo verzija, na žalost, stvarno nije vredna pomena.

 


ET – Ne traži ljubav

Meni najomiljenija pesma (stvar, projekat) od čuvenog Electro Team-a, koju volim i rado se nje sećam… kao i podatka da je originalni CD koštao tačno 100 nemačkih maraka u jednoj eminentnoj beogradskoj muzičkoj prodavnici.

Svom tada petnaestogodišnjem sinu, moj otac je hteo da ispuni želju i kupi disk bez obzira na cenu, ali mali materijalista radije je želeo da zadrži novac, a prodavcu ponudi bubreg (ne svoj, razume se) u zamenu za CD. Ekonomista u njemu govorio je „dobićeš i novac i disk, a donatoru bubrega ostao je još jedan – procenat tvog profita iznosi respektabilnih 200%„. Kasnije je nadobudni tinejdžer upisao Pravni fakultet, a ova država zauvek izgubila stručnjaka sposobnog da na inovativan način ni iz čega stvori nešto…

 


Funky G – Neću nikog

Priču o Gazmenu i Raziji ste već čuli, pa ostavimo na stranu moje pokušaje da budem zanimljiv i poslušajmo ovaj vanvremenski hit. Na stranu i napisi u žutoj štampi i sve što neki misle o densu devedesetih – da ovu pesmu izvodi Rihanna (ili Zorannah ili neka druga „ah“), sad bi bila na vrhu top lista.

 


Twins – Eva

Bili jednom brat i sestra gastarbajteri iz Švajcarske i imali višak vremena i novca koji su odlučili da investiraju u muziku…

Prvi album „Zemlja magije“ prošao je nezapaženo, osim kod fanatika kao što sam ja (i dalje imam kasetu, koju sam kupio u Valjevu, a nisam je platio krvlju niti unutrašnjim organima, kao što je bilo nekih razmišljanja kod jedne od prethodnih stvari), da bi potom snimili par veoma dobrih pesama.

Nakon što uspostavljaju saradanju sa Erom Ojdanićem, pedofilom na slobodi i osobom bitno smanjene uračunljivosti od ranije poznatoj organima gonjenja, i otkrivaju čari belog i žutog praha, postaju žešći treš i stide se sami sebe kad u ogledalu uspeju da razaznaju čiji ih lik posmatra. Ipak, „Eva“ je nezaobilazno štivo u ovoj priči o životu, mladosti i nečemu što se tada zvalo muzika.


Vlatka Pokos – Metak

Pokosicinu pesmu ne bi trebalo osobito predstavljati. Koji gimnazijalac nije ovo držao kao ringtone i već od ponedeljka čekao da je čuje u disku? A da, nijedan – tada nismo imali mobilne telefone, fejsbukove, instagrame, pa nam ništa nije falilo, znaš kako smo se družili, to bilo ludo, pa nema dalje 😉

Fun fact: pesma se zove „Metak„, iako su od DJ-a svi tražili da im pusti „Kad će taj petak„.

Kada je shvatila da je zlatno doba densa devedesetih nepovratno za njom, Vlatka Pokos se prebacila u drugu sferu šou-biznisa, pa je ostvarila zapaženu karijeru TV voditelja, a nedavno je objavila autobiografiju.

 


Ilan Kabiljo – Kad nema ljubavi

Školovani muzičar sa obrazovanjem koje je stekao u SAD, Ilan Kabiljo je hrvatski glumac, muzičar i producent. Iskren da budem, mrzelo me da dalje istražujem o njemu, pa ostavljam na slobodu čitaocima da razmišljaju čime se sad bavi (pišem ovo u 12:57, možda ruča?).

 


May Day – Još se sećam tvoga pogleda

Ozbiljna grupa sa ozbiljnim pevačem snimila je više od jednog hita, a šta se posle s njima desilo, ne bih znao da kažem. Odlična pesma, koja se dugo vrtela na mom vokmenu, ako znate šta je to 😉

 


Funky G – Njen grad

Do sada ste već shvatili da su Đogaj i Bukva moj omiljeni sastav, a ovu pesmu odradili su zajedno sa Dačom Duck, koji je u to vreme bio deo grupe. Postoji i verzija u kojoj rime baca Gagi, ali suvišno je napominjati da to izbegavate kao prijem Kosova u UN.

 


Maja – Još ovu noć

Niko ne zna ko je peva ovu pesmu, ni da li se izvođač zaista zove Maja, osim da je reč o osobi ženskog pola iz Beograda (što se da zaključiti po iskvarenom kosmajsko-avalskom naglasku, za koji su mnogi ubeđeni da je super kul, a baš i nije), a snimak je više nego loš. Ni sam ne znam kako se našla na mojoj kaseti, ali činjenica da je bila hit jedne aprilske noći na prelazu u maj 1995. i odlazak na tzv. „uranak“ zaslužila joj je mesto na ovoj listi.

 


Duck – Nešto u tvojim očima

Pre nego što je poželeo da bude rodonačelnik novog žanra ukratno  nazvanog „ja ću sad kao da sklapam rime, a to će da bude smešno do bola i tako ću sebi osigurati mesto u istoriji, a ispostaviće se da ne samo što nije smešno, već je jako tužno i bolje izgleda kad deca u vrtiću prave priredbu za osmi mart„, Damir Radoičić Dača Duck objavio je svoj prvi projekat, a da je nastavio da se kreće tom stazom, sada bi možda i imao manje-više zapaženu muzičku karijeru, a ne završio kao mrčingdajzer.

Pesma je bila hit večeri jedne majske nedelje u hotelu „Rubin“ Kruševac, kada je izvesna osoba u sebe unela ogromne količine votke (a ne vinjaka, koji je nacionalno piće u tom gradu…) i poželela da skoči sa prozora zbog neuzvraćene ljubavi. Nama koji smo navijali da devojka proba da leti sledio je ukor razrednog starešine, a njoj ništa… mislim, stvarno.

 


Roxy – Sve što si znao o meni

Karijeru su započeli kao plesna grupa i nastupali u pratnji tada popularnih hrvatskih muzičara. U muzičke vode uplovljavaju 1995. godine, kada njihove pesme nalaze put i do slušalaca na našim meridijanima. Osim ove, snimili su još par dobrih stvari (Crno je, A sada nema te), a zanimljivo je da su i danas veoma aktivni, pa ukoliko vas zanima, možete saznati nešto više o njima na sajtu Densomaniak Radio. YouTube je, pored ostaog, preplavljen komentarima na račun pevačice, pa procenite sami zbog čega.

 


NSG Flash – Ona je tu

New Sound Generation FLASH se proslavio pesmom „Volim te, volim“ i stvarno kvalitetnim spotom koji ju je pratio, ali meni ova pesma i danas zauzima počasno mesto u kolekciji.

 


Non plus ultra – Dani bez tebe

Za ovu pesmu vezana je epizoda sa maturske večeri tadašnjeg IV-a. Veče se pretvorilo u jutro, a to gde su nestali određeni komadi odeće danas uglednih direktora i menadžera i ko je rekao „hajde da napravimo scenski nastup za pamćenje“ ostaje misterija… koju možda otkrijemo za 1000 godina, kada neki mladi arheolog bude istraživao ruševine ubskog Doma kulture.

 


Zorana – Žetva

Pesma za braću crno bele boje, da se ne osete zapostavljenima, kad ih Đordi Bartomeu ne zove ni na kafu i kiselu. Pesmu prati i prigodan spot, a oni koji su je slušali u nekim drugim okolnostima kažu da je Zorana bila vrhunska pevačica, koja je radila sa Kornelijem Kovačem, ali iz nepoznatih razloga nije napravila karijeru koja se od nje očekivala. Lutala je po žanrovima, menjala imidž, pohodila Partizanove utakmice (gde je vrlo verovatno izgubila razum), pa ne bi čudilo da pokuša da napravi comeback na veliku scenu i uskoro uđe na Farmu ili u Parove (i tako zakuca poslednji ekser u kovčeg zvani karijera…).

 


Funky G – Ona ljubi te

Ne bih ja više njih komentarisao… Priznajem da se kaseta izlizala od slušanja (ne brinite, mp3 i YT ne mogu propasti na taj način) –  evo probao sam je baš pre neki dan i stvarno šušti previše.

 


Bonus track: Moby Dick – Nostalgija

Iako po žanru ne spada u dens, Nostalgija je … nostalgija. Postoji i verzija objavljena na prvom albumu Ane Stanić, ali zaista nije ni približno kvalitetna kao ova:

 


U popularnoj Facebook igrici Song Pop, čiji potencijal nikada do kraja nije iskorišćen, sve rivale lako sam dobijao izazivajući ih na Eurodance. Na moju žalost, domaći dens devedesetih nije bio u ponudi, inače bi rezultati bili još povoljniji po mene (zlobni osmeh samozadovoljstva titra mi u desnom uglu usana dok ovo pišem).

S tim u vezi, u sledećoj epizodi Mojih 20, donosim vam svoju plejlistu Eurodensa. Ko može da se strpi dok ne stignu fotke DJ Boba i Dr Albana?? Strpite se, i ja se strpavam…

i izazivam Fidela da napravi svoju listu, bez obzira na žanr.

2 Comments Add yours

  1. coffee kaže:

    Ladno za neke nisam čuo, neke jako bitne si izostavio, solidna lista grupa, odabir pjesama diskutabilan kao i uključivanje ne dens pjesama u listu

    1. stF1 kaže:

      Mojih 20 – prihvatam da drugi entuzijasti imaju svojih 20 😉

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s