Fidelov strip vikend: volume 5

“Hellblazer” je trebalo da se zove Hellraiser ali je autore pretekao Klajv Barker, pa su se opredelili na kraju za ovaj naziv. Inače idejni tvorac lika Džona Konstantina je Alan Mur, možda najveći genije među piscima stripova, koji je oslobodio strip šablona i otvorio puteve mlađim i još iščašenijim autorima.

dzon-konstantin-hellblazer-opasne-navike_slika_o_48302669

Prvo pojavljivanje Konstantina je u Čudovištu ili Stvorenju iz močvare, zavisi koji prevod vam se više sviđa, a Alan Mur kaže da je želeo da stvori potpuno drugačijeg vešca nego što je bio dotadašnji šablon. Tako ovaj veštac nije elegantni pripadnik više klase, dobro obrazovan i finih manira, već je poluklošar iz Liverpula poreklom iz radničke klase i sluša pank rok.

dzon-konstantin-hellblazer-opasne-navike-g-enisiamp-v-simso_slika_o_48998305

“Opasne navike” je druga knjiga avantura Dzona Konstantina koju je objavio Beli put. Ovo je prica koju je pisao Gart Enis, a kome je njegovo ime poznato zna da moze da ocekuje crni humor i dobru zabavu. Ova priča je probila Enisa kao autora, a on kaže da je želeo da bude drugačiji I da u svojoj prvoj samostalno priči suoči Konstantina sa smrću, ali ne sa smrću od strane demona ili nekih drugih natprirodnih bića iz pakla sa kojima se već pre toliko puta sreo, ne, želeo je dag a suoči sa običnom, svakodnevno smrću od bolesti koja može pogoditi svakog od nas. Jer Džon Konstantin jeste veštac koji se kocka sa đavolom, ali je smrtan kao i svi. Neću da vam prepričavam strip, ali Konstantin je na kraju pobedio na svoj način, na jedini za njega mogući način. Konstantin nije heroj, ali nije ni antiheroj, on se ne bori protiv zla, ali se često suočava sa njim, on voli svoje prijatelje, ali se neizbežno dešava da oni stradaju zbog njegovih igara sa drugom stranom.

hellblazer_2_p2.jpg
Prošle su godine od kad je Beli put objavio ovu knjigu i nikako da vidimo da neko preduzme izdavanje bar još neke priče o Konstantinu, a to je jedan od najdugovečnijih Vertigovih serijala, nadam se da ipak nije izgubljena svaka nada da vidimo još neko izdanje na srpskom jeziku.

29283_1355409320
Ako volite prave akcione filmove iz vremena kad to nisu bili filmovi za decu puni specijalnih efekata onda čitajte Kesidija, mini serijal od 18 epizoda, u Italiji izdao Boneli, a kod nas mala izdavačka kuća Padora. Kesidi je serijal čija se radnja dešava 70-ih godina u Americi, a skoro svaka epizoda je inspirisana nekim poznatim akcionim filmom iz tog vremena ili se u njoj pojavljuje junak koji podseća na poznate glumce iz te dekade. Za mene kao ljubitelja tih filmova ovo je jean oduševljavajući I nostalgičan omaž jednom filmskom žanru.

1390387247749-jpg-my_name_is_cassidy
Kreator Kesidija je Paskvale Ruju, koji je poznat i kao pisac Dilana Doga, Natana Nevera i Demijana. Rođen 1962. u detinjstvu i prvoj mladosti je najviše gledao akcione filmove Stiva Mekvina, Berta Lankastera i drugih glumaca, koji nisu morali da imaju mišiće napumpane steroidima u teretani da bi izgledali opasno i zaveli damu na kraju balade. Kesidi je od početka ograničen serijal i ono što je izuzetno zanimljivo mi već u prvoj epizodi saznajemo da je Kesidi mrtav tj. da će biti mrtav na kraju priče jer je dobio 18 meseci da ispravi neke stvari u svom životu i da se osveti.

Svaka epizoda opisuje po jednu etapu iskupljenja ovog velikog grešnika i bludnog sina, muža i oca, a sve je prožeto akcionim zapletima koji su pozajmljeni od nekih kultnih filmova što autor uopšte ne krije jer citira poznate rečenice i u svakoj epizodi ima tematsku pesmu iz 70’ih, bluz ili rok najčešće. Najviše mi se sviđa u Kesidiju što nema previše teksta i gnjavljenja kao u nekim Bonelijima, brzo se čita i puno je akcije. Pisac je samo jedan, ali je crtača više i po mom mišljenju svi su odlično obavili posao, Paolo Armitano, Elizabeta Barleta (jedva čekam njenu priču u serijalu Storie), Andrea Borđoli, Luiđi Kavenago, Mauricio Di Vinčenzo, Davide Furno, Đanluiđi Gregorini, Luiđi Siniskalki, i Fabio Valdambrini.

1-karusel-11
Povratak zemlji je francuski humoristički serijal u 5 tomova od kojih sam ja pročitao prva dva. Autor je možda i najpopularniji trenutno francuski crtač humorističkih stripova Manu Larsene, ali ovde ima pomoć scenariste Žana-Iva Ferija. Za razliku od serijala Manija I Trondhajma Kosmonauti budućnosti ovaj serijal je u tzv. „jedan kaiš jedna fora“ fazonu kao recimo Hogar koji izlazi dnevno u Politici.

1018514
Glavni junak je Mani, strip crtač(alter ego autora stripa koji zaista živi na selu), koji se sa svojom životnom saputnicom Marijetom i mačkom odlučio da pobegne iz velegrada na selo, da oseti pravi život. Ne znajući o selu ništa kao rođeni Parizlija doživljava šok za šokom u kontaktu sa seljanima.

Strip je veoma duhovit i fore postaju sve bolje na svakoj sledećoj stranici, a likovi i glavni i sporedni vam se prosto uvlače pod kožu. Darkvud je odradio i veoma dobar prevod koji je lokalizovan ubacivanjem nekih naših domaćih fora, ali ne preterano tako da mislim da je pogođena prava mera. Crtež je već prepoznatljiv za Larsena, pomalo karikaturalan, pomalo detinjast, ali nekako nežan i izražajan, senzibilan na poseban način.

267969bc5f0aee004c5d3aaf4fea3
Ovo preporučujem svima koji žele da se nasmeju, a što se tiče ljubitelja stripa koji misle da su humoristički stripovi samo za decu žao mi ih je što propuštaju nešto lepo kao što je ovaj biser od stripa.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s