Gardistkinja

Samo je stajala, nepomično ispred zgrade Predsedništva. Ispod njenih nogu pružao se uzani crveni tepih, niz stepenište, do puta. Na samom vrhu tepiha, savršeno poravnata, nalazi se ona, kao kakav fikus, uklapajući se u okolinu, savršenim redom. I to je to. To je sve, ona stoji, nepomično.

 

Pik njene ličnosti, njena suština je stajanje. Majka ju je dojila, kikicu vezivala, ranije na spavanje terala, hodanju učila. Koliko je samo besumučno duvala u frulicu, misli lomila integralima i polinomima, more tempera i vodenih bojica trošila, da bi na kraju – stajala. No, ta ista majka joj je sigurno ponosna: na slavi ili rođendanu ne propušta priliku da se hvali svojom ćerkom gardiskinjom. A i ona sama, uz kiseo osmeh, hvale prihvata jer su joj jedina vodilja kroz sate i sate stajanja.

                I sad eto, vruhanac njene ličnosti, godina vaspitanja i obrazovanja jeste to stajanje. Svoju čovečnost svela je ne samo na fizički rad već na, jednostavno, stajanje. Šta li misli tokom smene, dođe li joj da zaplače, svesna li je svoga rada? Ništa od toga na licu njenom, u biti, ona i dalje samo stoji.

 

aaaLedenim pogledom u nigde, ponosno u „čuvenome“ plavome sakou, ona stoji. A šta ako je u ciklusu? Zguršana krv joj se niz ukočene butine sliva, mešajući se sa znojem i stvarajući jednu takvu zajedničku tekućinu koja ništa osim gađenja i svraba izaziva. Ali, čekaće kraj smene, dužnost je to, fikus se ne češe. Sako je plav, srećom pantalone su crne a iluzija čistote i ponosa, očuvana.

 

                No, svako može biti elita u svome poslu. Ona, eto, može najbolje stojati u klasi. Biti „stajač meseca“, sa najmanje treptaja oka u smeni. Ukoliko vredno bude stajala svi fikusi ovoga sveta zavideće joj, od Grčke do Engleske. Možda, prilikom penzionisanja, na poklon od stajaćeg kolektiva dobije zlatnu stolicu, simboličnu, najzad da ima gde da sedne pre nego što konačno legne.

 

                Eto ti bože tvog Izrailja! Eto ti Darvine tvoje evolucije! Od amebe do čoveka, pa nazad do biljke. Od subjekta do objekta, od nekoga do nečega….

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s