Hamlet večeras premijerno u JDP

Peti put u istoriji na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta gledaćemo Šekspirovog junaka Hamleta, ovog puta u režiji Aleksandra Popovskog. Premijera „Hamleta” biće održana večeras u 20 časova na Sceni „Ljuba Tadić” JDP-a, čime se između ostalog obeležava i 400 godina od smrti najvećeg dramskog pisca u istoriji pozorišta.

Prema rečima Gorana Stefanovskog, autora ove adaptacije – u Hamletu se bitno preispituju ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija. Kralj je stalno na štapskim brifinzima. Marširaju vojske, svi su u pripravnosti, vojnici na mrtvoj straži. Logorske vatre, šinjeli… Strani agresori. Policajci u pancirnim uniformama, civilne službe za obezbeđenje. Ludilo princa Hamleta nije samo privatno pitanje, reč je o ludilu cele države.

Reditelj Aleksandar Popovski, koji je našoj publici poznat po predstavama Kandid ili Optimizam, Metamorfoze, za ulogu najslavnijeg tragičkog junaka odabrao je Nebojšu Glogovca. Gertrudu igraJasna Đuričić, Klaudija Nikola Rakočević, Ofeliju Jovana Stojiljković.

hamlet-foto-nenad-petrovic-5

„Nisam želeo da moj junak bude mladić. Znao sam da mi treba glumac koji je više puta doživeo nepravdu. Bez Nebojše Glogovca ne bih ni radio predstavu“, kaže Popovski.

„Poseban je momenat u životu kad se čovek dohvati „Hamleta“. Dosta dugo me progoni njegova rečenica da moraš biti surov da bi bio dobar, a drugo je fenomen nepravde. Nepravda, ali ne samo na visokim nivoima, nego što ulazi po kućama. Nisam mogao da gledam Hamleta kao mladića koji otkriva nepravdu. Nekako mi se činilo da mi treba glumac koji je više puta doživeo nepravdu na svojoj koži. Nisam želeo da uđem u projekat bez Nebojše Glogovca jer bi to bilo besmisleno. Hamlet je poremećen i izmenjena ličnost. Bio mi je potreban fantastičan glumac koga dobro poznajem. Kad smo se dogovorili da bude Hamlet, odmah sam mu rekao ko mu je mama i ko su ti ljudi koji prate glavnog junaka“, objašnjava poznati makedonski reditelj.

Pročitajte još: Gorčin Stojanović u susret premijeri: Svi moji Hamleti

„Hamlet je utkan u svakom čoveku koji je spreman da se zapita šta radi u ovom životu i šta se dešava oko njega. On je deo svake poštene ličnosti“, rekao je Glogovac. „Odgovornost je igrati Hamleta, ali zadovoljstvo. Postojao je na početku strah u izvesnoj meri da li to mogu i šta će to meni. Čini mi se da sam svoje biti ili ne biti prošao davno. Imao sam averziju prema „Hamletu“ kao student. Bio mi je to neki film koji nisam želeo da gledam. Nismo se gotivili, a onda je došao poziv od reditelja.“

Reprize predstsve možete pogledati 20. i 24. septembar u 20 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

foto: Nenad Petrović

preuzeto sa: Adria daily magazin

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s