Fidelov strip vikend : volume 6

Kažu neke stripadžije da je Betmen superheroj o kome je najlakše napisati dobru priču i da ima najviše potencijala za pisanje. To mora da je bilo u glavi i Marku Čarelu kad je osmislio koncept ove crno-bele antologije, na kojoj bi sarađivali najbolji strip autori.

U stvari, on kaže da je ideju dobio razmišljajući da su najbolji stripovi koje je čitao delovi slične antologije, Jezovnik.  Najveći problem kod ovakvih projekata je kako obezbediti da radovi svih tih ljudi stignu na vreme, ali mnogi autori su kako kaže urednik bili počastvovani što su uvršteni u ovu ekipu pa nije bilo mnogo kašnjenja.

U prvoj knjizi “Betmen: Crno i belo 1” su zastupljeni autori Brus Tim, Kacuhiro Otomo (nama poznat po mangi Akira), Gari Đani, Brajan Boland, Nil Gejmen i mnogi drugi veliki strip autori. Priče su prosečne dužine od 8 strana, ali to ograničenje pravim majstorima pera i tuša nije nikakav problem da se iskažu.

aa177f3085ca43774e5d157dbdd37937

Mnogo je tu čudnih, uzbudljivih, pa i uznemirujućih priča. Prva priča iz prve knjige, čiji je kompletan autor Ted MekKiver je bila nominovana za najznačajniju američku strip nagradu Ajzner.

Priča Džoa Kjuberta (meni odranije poznat kao autor izvrsnog serijala Abraham Stoun) je pomalo nadrealistička, dok je priča Voltera Simonsona orvelovska. Arči Gudvin i Hoze Antonio Munjoz su napravili zanimljivu priču o džez muzičaru u kojoj je Betmen sporedni lik, a Nil Gejmen sa Sajmon Bizlijem priču u kojoj su Betmen i Džoker kolege glumci.

joker-batman-black-and-white

Mladić koji mašta da samo jednom uradi nešto mnogo loše, bez ikakvog razloga, čisto iz zadovoljstva, da ubije Betmena je glavni junak jedne priče, a vi pogađajte ko je autor(mala pomoć, inicijali su BB, a nije ni Brižit Bardo ni Boris Bizetić). Neke se priče bave Betmenovim snovima, a neke snovima o njemu. Jedna priča Arčija Gudvina i Garija Đanija koja nas vraća u II svetski rat  je i osvojila Ajznerovu nagradu.

Iako je prva knjiga na listi 25 najboljih grafičkih novela o Betmenu, meni je licno broj 2 više legao i bio zanimljiviji za čitanje zato što u njemu ima i komičnih epizoda. Autori su I dalje prva liga(Voren Elis, Kris Klermont, Azarelo, Ros, Bernet, Čejkin).

zqbs4ck

Drugu knjigu otvara studija o Džokerovoj uračunljivosti,onda je tu jedna komična epizoda u kojoj Betmen nikako ne uspeva da ostane sam da pročita svoj omiljeni strip, pa priča o Brusu Vejnu koji čini prijateljicu uslugu i čuva njenu decu kao bejbisiter, zatim jedna priča iz ugla sitnog kriminalca koji piše majci pismo iz Gotama, a i priča o Zagonetaču posvećena Luisu Kerolu.

batmanblackandwhitev2168

Azarelo i Riso su uradili jednu priču u duhu svog serijala 100 metaka, Bernet je naravno morao u svojoj priči da ima Ženu mačku( setimo se svih onih ženski koje defiluju na stranicama Torpeda 1936). U ovoj knjizi imamo i susret sa Zelenom svetiljkom, koji je štitio Gotam davnih godina, onda duhovitu priču u kojoj se Otrovna Ajvi i Harli Kvin klade koju će poljubiti više muškaraca, a na kraju je pravi biser, jedna priča koju je nacrtao Enrike Breća i čija je atmosfera borhesovska.

774_001

Poručnik Bluberi je kultni francuski vestern strip, danas možda ne toliko popularan kao u vreme kad sam ja bio klinac, ali I dalje dovoljno zanimljiv za čitanje. A tako I mora biti kad na nečemu rade Žan Mišel Šarlije( belgijski scenarista) I Žan Žiro ( poznat I po nadimku Mebijus).

686_001

Pročitao sam prvi crno-beli integral u izdanju novosadskog Marketprinta. U njemu su sabrana prva tri albuma, od kojih svaki ima tada standardnih 48 strana. Prva epizoda “Fort Navaho” je objavljena davne 1963. Ideja je bila da se napravi priča o životu u pograničnoj tvrđavi i Bluberi nije zamišljen kao glavni lik. Međutim posle drugog albuma “Grmljavina na zapadu” on se nameće kao stožer radnje tako da se serijal od trećeg albuma objavljuje pod imenom “Poručnik Bluberi” jer njegove avanture postaju okosnica serijala.1857348-blu3

U ova prva tri albuma priča je vezana za Fort Navaho i rat sa Kočizom i Apačima koji su zapravo izazvali Meskalerosi. Bluberi pokušava da zaustavi krvoproliće, ali se stvari stalno komplikuju. Scenario je dinamičan i situacije se smenjuju tako brzo da se za ovih 144 strana izdešavalo toliko događaja kao u 10 tomova nekog drugog stripa. Upoznajemo se sa Bluberijem, koji je po kazni upućen u tvrđavu na granici, i koji je netipičan heroj vesterna, niti je duga ruka zakona niti je usamljeni kauboj pravedničkog duha. Bluberi je ciničan i ironičan, prema potrebi, ne poštuje autoritete, ali kad je neophodno žrtvuje se za opšte dobro  pre nego neki drugi.

midi-libre-012

Bluberijev lik u prvim epizodama je nacrtan prema tada najpopularnijem francuskom glumcu Belmondu, i kao da su autori želeli da prenesu deo njegovog šarma i u strip. Pošto sam čitao i kasnije Bluberijeve albume moram primetiti da je Žiroov crtež ovde veoma sličan stripu “Džeri Spring”, poznatom vesternu njegovog mentora Žižea. Naime, dve godine pre priče “Fort Navaho” Žiro je sarađivao na jednoj epizodi ovog najboljeg francuskog vesterna pre Bluberija. U kasnijim epizodama više dolazi do izražaja Žiroova genijalnost, on oslobađa svoju ruku i crtež postaje drastično bolji.

blueberry01p_24010

Velika je šteta što i dalje čekamo na integralno izdanje Bluberija u boji na srpskom jeziku. Ovi Marketprintovi integrali u crno beloj varijanti su odlični ali čitati Žiroa u boji, pogotovo u kasnijim epizodama gde pokazuje sve svoje umeće je neprocenjivo.

bb_mp_1

Rijeke krvi Igora Kordeja i Nevena Antičevića je strip koji su zajedničkim snagama objavili SystemoComics i Lavirint. Autori tj. crtač Kordej u uvodniku ovog velikog integralnog izdanja detaljno objašnjava da je strip počet još pre 30 godina za novosadski Marketprint, a 1999. je američki izdavač Dark horse objavio 4 sveske u koloru, ali je odustao od nastavaka, a trebalo je da ih bude ukupno 8.

1885738_wp_20160617_16_00_17_pro

U ovoj knjizi je objavljena ogledna pilot epizoda iz 80-ih godina namenjena novosadskom Marketprintu koji je tada imao licencu za objavljivanje i kreiranje svojih priča o Tarzanu na jugoslovenskom tržištu. Osim 4 epizode u koloru objavljene kod Dark horsa tu su i 3 nastavka u crno-beloj varijanti, a 8. epizoda je u formi tzv. layouta tj. grubog nacrta. Velika je šteta što Kordej nikad nije dovršio ovaj strip kako valja jer su prve 4 sveske u koloru zaista pravo uživanje za oči.

Tarzan-reke-krvi-img1.jpg

Priča je veoma zanimljiva jer se ne odvija cela u Africi,  već najveći deo u Evropi pred Prvi svetski rat. Autori su kao dobri poznavaoci Barouzovog dela pokušali da radnju svoje priče smeste između 5. i 6. knjige o Tarzanu, između ponovnog ujedinjenja porodice Grejstok i početka Velikog rata.  Tarzan dolazi u Evropu da bi pokušao da nađe leka svojoj dragoj Džejn koju je začarao vrač Nanto, a tu sreće Frojda, Junga, Franca Ferdinanda i upliće se u političke intrige koje će uvući svet u rat.

tazan_popadjic_02

Nadamo se da će ovaj strip jednog dana biti potpuno dovršen, ali i ovako nedovršen predstavlja pravu poeziju devete umetnosti.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s