Lorka, volimo te Lorka

Povodom 80 godina od ubistva Federika Garsije Lorke, Merlinka festival u saradnji sa Društvom hispanista u Institutu Servantes  20. septembra od 19h organizuje interaktivnu tribinu o njegovom delu i životu, ali i razlozima koji su doveli do streljanja 1936. godine.

„Ovom tribinom želimo da damo omaž njegovom delu, ali i upoznamo njegovo intimno biće u represivnom španskom društvu tridesetih godina.

Publika će imati prilike da kroz njegove životne situacije i stihove upozna Lorku, mladog pisca koji stvara prva velika prijateljstva sa Dalijem, Bunjuelom u čuvenom madridskom studentskom domu, mirnog genija koji je očarao Španiu, ali interno vodio borbu protiv prihvatanja svoje seksualnosti, kao i njegove prijatelje iz suberzivne grupe Generacije 27. Pokušaćemo da osvetlimo njihovu društvenu angažovanost iz perpektive savremenog aktivizma i predstavimo položaj pojedinca u društvu danas“, kažu organizatori.

„Tokom događaja, razgovor učesnika tribine pratiće zanimljivi citati, video isečci, audio zapisi njegovih pesama i drugi multimedijalni sadržaj koji će podstaći publiku da se uključi u diskusiju. Pridužiće nam se i Lejdi Ujdi, stensil umetnica koja je vratila lik i stihove Garsije Lorke na beogradske ulice.“

Govore:

Željko Donić, asistent na Filološkom Fakultetu, odsek Iberijske studije
Ana Vučković, književnica, urednica časopisa Refleho
Roman Balvanović, prevodilac
Lejdi Ujdi, street art umetnica
Moderatorka:
Lana Čubrić, Društvo hispanista

Federiko Garsija Lorka bio je najznačajniji španski pesnik 20. veka. Njegova poezija, nova i moderna po vokaciji, zauzela je sam vrh svetske poezije. Bio je svestrani umetnik –  pesnik, muzičar, slikar, dramski pisac.

Izvori njegove poezije su u Andaluziji, sa njenim bogatim životom i primitivnim strastima. Dok su drugi pisci bežali od primitivnog, sirovog i narodskog u uglađenost i otmenost evropskog usmerenja, Lorka je u zavičaju nalazio motive za svoje pevanje.

 

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s