„Tvister“ Saše Simonovića

Jedna od važnih misija Srpske književne zadruge je da objavljuje ne samo domaće pisce iz Beograda već i iz drugih gradova Srbije, pa je nedavno predstavila knjigu „Tvister“ Saše Simonovića (1968), koji živi i piše u Aranđelovcu.

Simonović je u SKZ već objavio zbirku lirike „Pesme o ljubavi, smrti i još nekim sitnicama“, a kod drugih izdavača ima objavljeno šest romana, dok se njegovi dramski tekstovi uspešno igraju u pozorištima širom Srbije. To što zivi i radi u takozvanoj provinciji nije mu smetalo da romani dožive više izdanja i da čitaoci veoma afirmativno ocenjuju njegovo pisanje u komentarima na internetu.

O novoj zbirci „Pripovesti“ u kojoj je sakupljeno pet priča i pripovetki koje čine hibridnu, kompletnu celinu, govorili su pored autora glavni urednik SKZ Dragan Lakićević i prof. dr Milutin Đuričković.

Lakićević je skenuo pažnju na činjenicu da je jedna od priča „Lujza“ doživela dramatizaciju i da se igra kao monodrama, jer to je inače Simonović napisao u formi monologa udovice slavnog vojhskovođe vojvode Živojina Mišića. On je dodao da autor piše novu verziju pozorišne predstave u kojoj će biti jedan lik novinarke da bi kao duodrama dobila u dinamici.

Prema mišljenju Lakićevića, svaka od priča ovog autora ima potencijal da preraste u dramski tekst. Autor je istakao da je ove pripovesti pisao polako duže vreme i sa velikim zadovoljstvom, a da mu je posebna čast da su je SKZ štamnpala u luksuznom posebvnom izdanju. Đuričković je istakao da Simonovićeve tekstove odlikuje lapidarnost i da uprkos razlikama i izražajno-stilskim osobenostima predstavlja zrelo, autentično i koncepcijski dobro osmišljeno delo.

 „Simonovićevo pripovedanje je jezgrovito, lirski obojeno, psihološki uverljivo, dramski obogaćeno i filmski intonirano, tako da poseduje skoro sve elemente uzbudljivog, intrigantnog ostvarenja, koje čitaoce, ljubitelje dobre porze sigurno neće ostaviti ravnodušnim“, ocenio je Đuričković.

 Ukratko, Đuričković je Suimonovićev stil označio kao „brzo, kratko, jasno, a istovremeno dovoljno primamljivo i atraktivno dok su motivi nastali na razmeđu istine i imaginacije“.

izvor: Tanjug

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s