14. Međunarodni salon stripa

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti koji organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program, a ove godine se održava od 29.09. do 02.10.2016.

Salon je najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji i jedna od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu. Kao tradicionalna manifestacija, Salon se svake godine održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra, u svim prostorima SKC-a. Kroz izlagački i edukativni program, Salon je koncepcijski zasnovan na takmičenjima po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta, gostovanjima najrelevantnijih svetskih strip autora, revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas, afirmaciji domaćeg strip izdavaštva i mladih autora, popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

„Kao kulturološki fenomen domaće umetničke scene, ovaj projekat je strategijski orijentisan na to da čuva i revitalizuje bazične vrednosti likovne umetnosti i književne kulture, kao i da, pored klasičnih likovnih formi u devetoj umetnosti, afirmiše i pojavnosti savremenog umetničkog izraza autentičnog grafizma i naracije“, kaže Miki Pješčić, urednik Salona stripa.

„U revijalnom delu programa, ovogodišnjeg četrnaestog po redu festivalskog izdanja, Salon stripa donosi program i veliku restrospektivnu izložbu jednog od najznačajnijih autora savremenog britanskog stripa, Brajana Talbota. Svakako, zbog eminentnosti samog umetnika a i zbog činjenice da se radi o autoru čija su dela kod nas već uveliko prevođena, u redakciji izdavačkih kuća Omnibus / Modesty stripovi („Ćerke“, „Priča o jednom lošem Pacovu“) i Darkwood („Granvil- Maštarija“, „Granvil -Ljubavi moja“), gostovanje Brajana Talbota na ovogodišnjem festivalu ističemo kao prioritet međunarodnog programa. Čitalačka publika je ovog autora mogla da upozna kroz rad u okviru poznatog britanskog SF strip-časopisa 2000 AD, kroz saradnju sa čuvenim Alanom Murom, kao i sa piscem Patom Milsom koji je takođe bio gost ovog Festivala. Između ostalog, Brajan Talbot je četiri godine radio za američki DC naHelblejzeru (sa Džejmijem Delanom), Sendmenu (sa Nilom Gejmanom), Betmenu, kao i na serijalu The Nazz (sa Tomom Vajčom). U ovom delu programa, takođe kao gost festivala, uzeće učešće i Meri M. Talbot, supruga i scenaristkinja nekoliko njegovih dela među kojima je kod nas najpoznatiji grafički roman „Ćerke“, priča o ćerkama Džejmsa Džojsa i njegovog istoričara – o Luciji Džojs i samoj Meri Talbot, o njihovom detinjstvu i drami međusobnih porodičnih odnosa.“

„Drugi važan segment programa gostiju na ovogodišnjem festivalu je učešće i retrospektivna izložba radova Petra Meseldžije, srpskog strip autora, slikara i ilustratora koji od 1991. godine živi i radi u Holandiji. Izložba „Od strip kvadrata do slike“ je, koncipirana kao pregled jednog svojevrsnog opusa ovog izuzetnog umetnika čija se polivalentnost umetničkog izraza ogleda kroz strip, ilustraciju, crež i sliku. Radovi Petra Meseldžije nalaze se danas u privatnim i muzejskim kolekcijama u Srbiji, Holandiji, SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, Hong Kongu, Indoneziji i Italiji“,dodaje Pješčić.

                                    Program

SVEČANO OTVARANJE SALONA
ČETVRTAK, 29. 09. 2016.
Velika sala SKC

18:00: OTVARANJE IZLOŽBI SALONA

20:00: DODELA NAGRADA

18:30-21:00: PRATEĆI PROGRAM otvoreno kosplej takmičenje za najbolji kostim, najoriginalniji izbor lika i najbolje dočaran lik iz sveta stripa / nagrade crater vfx training centra, domaćih strip izdavača i organizatora festivala

GOSTI SALONA:

 • BRYAN TALBOT (UK)
 • MARY M. TALBOT (UK)
 • PETAR MESELDŽIJA (RS/NL)
 • HELENA KLAKOČAR (HR), gost izdavačke kuće Vedis, Zagreb

PROGRAM FILMA I ANIMACIJE:

 • ANDRIJANA RUŽIĆ: ANIMIRANI FILMOVI ŽORŽA ŠVICGEBELA (Georges Schwizgebel, CH), predavanje / projekcija filmova
 • HELENA KLAKOČAR: “PROŠLOST–SADAŠNJOST-BUDUĆNOST I NOVE FORME DELOVANJA”, ilustrovano predavanje / projekcija animiranih filmova
 • Dokumentarni film:“BEŠUMNA KRETANJA HELENE KLAKOČAR“, scenario: Veljko Krulčić; režija: Srđan Segarić; kamera: Robert Kalčić; montaža: Igor Modrić, Veljko Segarić; muzika: Igor Karlić; produkcija: Vedis, Zagreb, Hrvatska, 2016; producent: Veljko Krulčić; trajanje: 26 min

SPECIJALNE NAGRADE I PRIZNANJA:

SPECIJALNO PRIZNANJE SALONA 2016. ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU:

Gradimir SMUĐA, Luka, Italija

SREĆKO JOVANOVIĆ- NAGRADA IZDAVAČKE KUĆE „DEČJE NOVINE DOSITEJ“ I OPŠTINE GORNJI MILANOVAC:

Branislav KERAC, Novi Sad

PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA DOMAĆEG STRIPA 2015/2016:

SYSTEM COMICS, Beograd

PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP IZDANJA U SRBIJI 2015/2016:
ČAROBNA KNJIGA, Beograd

OBELEŽAVANJA JUBILEJA SRPSKOG STRIPA:

 • 80 godina od pokretanja strip časopisa „Mika Miš“
 • 50 godina od pokretanja strip časopisa „Miki“
 • 20 godina leskovačke škole stripa Nikola Mitrović Kokan
 • 15 godina edicije Strip Pressing

KONKURS 14. MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA:

Žiri u sastavu: Željko PAHEK, strip crtač i scenarista, predsednik žirija; Dragana STOJILJKOVIĆ, strip scenarista;  Milan MILETIĆ, slikar i strip autor; Boban Savić GETO, strip autor i ilustrator i Aleksandar ZOGRAF, strip autor, dodliće 29. septembra 2016. godine, na svečanoj ceremoniji otvaranja Salona, sledeće nagrade: GRAND PRIX, NAGRADU ZA NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU KLASIČNOG STRIP JEZIKA, NAGRADU ZA NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU ALTERNATIVNOG STRIP JEZIKA, NAGRADU ZA NAJBOLJI SCENARIO, NAGRADU ZA NAJBOLJI CRTEŽ, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA INOVACIJU U STRIP UMETNOSTI, kao i NAGRADE ŽIRIJA U KATEGORIJI TAKMIČARA DO 15 GODINA: MLADI LAV, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA NAJBOLJU IDEJU, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA ZREO I MAŠTOVIT IZRAZ i SPECIJALNU NAGRADA ŽIRIJA ZA NAJMLAĐEG AUTORA.

 

„Kao ekskluzivni program 14. međunarodnog salona stripa izdvajamo ovogodišnju Nagradu za životno delo – Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu i učešće na programu Festivala njenog laureata, proslavljenog evropskog strip autora, karikaturiste i ilustratora Gradimira Smuđe. U segmentu programa vezanog za film i animaciju ove godine će biti prikazani opusi švajcarskog autora Žorža Švicgebela u izboru flmova teoretičarke Andrijane Ružić kao i stvaralaštvo hrvatske umetnice Helene Klakočar u domenu animiranog filma kao i njoj posvećen dugometražni dokumentarni film “Bešumna kretanja Helene Klakočar“,u produkciji Veljka Krulčića i zagrebačke kuće Vedis“, kaže Pješčić.

Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta.

Vidimo se na najvećem festivalu devete umetnosti!

Više na: salonstripaskc.rs

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s