Fidelov strip vikend: volume 9

Za mene su epska fantastika i strip najbolja moguća kombinacija pa ću ovaj tekst posvetiti stripovima koji su ovog žanra.

torgal_16-20

Prvi na mojoj listi stripova koje bi obavezno trebalo pročitati je „Torgal“. Ovaj strip je 90-ih među domaćim ljubiteljima stripa imao maltene kultni status jer je izlaženje serijala započeto 80-ih u strip reviji „Super“ obustavljeno zbog toga što je izdavačka produkcija tokom sankcija i rata otišla u Honduras, da ne kažemo nešto drugo.

Postojeći brojevi su se na Zelenjaku kod preprodavaca stripova prodavali za nekoliko maraka, a glad za nastavcima je bila tolika da se u drugoj polovini te živopisne decenije pojavilo i polupiratsko crno-belo izdanje prvih 20 epizoda.

U prvoj deceniji 21.veka „Stripoteka“ je nastavila tamo gde je „Super“ stao, a Beli put je objavio dva integrala sa epizodama X-XX. Nažalost i Beli put je propao ne objavivši kompletan serijal, da bi Darkvud pre dve godine krenuo iz početka.

torgal_4_korice

Za one koji ne znaju strip govori o mladiću kog su Vikinzi pronašli i dali mu ime Torgal Egirson. Njegove avanture su smeštene u vremenski period oko 1000.n.e. i u početku su to klasične priče mača i magije, donekle slične Konanu recimo.

thorgal_le_barbareMeđutim, Torgal je mnogo sličniji Valijantu jer vremenom postaje porodični strip, tj. važnu ulogu u avanturama počinju da igraju njegova žena i deca. Vremenom se otkriva i da je Torgalovo poreklo sa zvezda ne samo metafora tako da strip dobija i sf elemente, a paranormalne sposobnosti Torgalovog sina dodatno komplikuju sve.

Scenarista Jean Van Hamme iz Belgije je i u radu na Torgalu dokazao da ume da ispriča zanimljivu i zamršenu priču, a poljski crtač Grzegorz Rosinski je to prelepo ilustrovao. Oni su svoju priču zaokružili u 29 albuma, ali postoje i dva spin-of serijala o Torgalovom sinu i Kris de Valnor, njegovoj ljubavnici iz vremena kad je izgubio pamćenje(jer porodičan čovek kao on ne bi svesno prevario ženu) koji i dalje izlaze.

Ne bi me čudilo zbog popularnosti ovog junaka da za desetak godina imamo i serijal o Torgalovim unucima.

st_976

Drugi veoma zanimljiv serijal epske fantastike je „Tugovanka za izgubljenim pustarama“, koji je takođe crtao Poljak Rosinski. Scenario je delo takođe jednog Belgijanca i Žana, ali Difoa.

negativci

Sa ovim serijalom sam se upoznao u Stripoteci tokom 2001. i 2002. godine kad su oni izbacili ceo prvi ciklus od 4 epizode. U tom ciklusu je glavna junakinja Sioban, kćerka Belog Vuka i naslednica Sudena, kraljeva Eruin Dulea. Njen otac je izgubio bitku i kraljevstvo u bici kod Nur Linča od čarobnjaka Bedlama. Polje na kome je ta vojska izginula zove se Izgubljene pustare, a predanje kaže da će jednog dana svi koji su poginuli ponovo oživeti i da će ih izabranik koji začuje njihovu pesmu povesti u konačnu bitku protiv uzurpatora.

perle_9_-_tugovanka_za_izgubljenim_pustarama_vv

Scenarista je sasvim sigurno bio inspirisan keltskom i nordijskom mitologijom, a ima i odjeka Tolkina u ovom delu. Ipak, ovo je jedan zanimljiv i originalan svet, posebno mi se sviđa što se priča ne širi previše, nema mnogo likova, i događaji se brzo odvijaju. Sioban se već na kraju druge epizode uspinje na presto, da bi u 3. i 4. albumu bila ispričana potpuno druga priča o Gospi Žerfo i njenom sinu koji su pokušali da Sioban potčine svojoj volji pomoću magije i udalje je od njene prave ljubavi Kajla od Klanaha.

blekmor-perle-14

Koliko sam video na sajtu francuskog izdavača postoje još dva ciklusa, treći koji će biti i poslednji još nije završen, a crtači su različiti dok je scenarista isti. Jedini zajednički lik u svim ciklusima je lutajući Vitez Milosrđa Simus. Nadam se da će Darkvud koji je u međuvremenu u poslednje dve-tri godine objavio prva tri albuma u boji imati volje da izgura ovaj serijal do kraja.

a57twz

Treći serijal epske fantastike u stripu koji zavređuje pažnju je “Ratnici sa Akbara“. Prvi serijal “Potraga za pticom vremena” je odavno završen i objavljen i u crno-beloj i kolor varijanti kod nas. Stripoteka je objavila i 4 epizode drugog ciklusa u kom se autori Tendre i Loisel (uz pomoć sveže crtačke krvi Lidwine, Aouamri i Mallie) vraćaju u prošlost pre događaja iz prvog ciklusa i objašnjavaju predistoriju glavnih junaka sa posebnim fokusom na vitezu Bragonu.

tn_st_955

Prva epizoda ovog drugog serijala „Prijatelj Žaven“ je možda i najbolja epizoda u serijalu. Opisuje kako je Bragon otišao iz svog sela u zemlju Palfanžea, oblast penušavih talasa, i upoznao princezu Maru, ali pre svega je ovo jedna duhovita, ali i setna priča o jednom prijateljstvu.

Druga epizoda „Božanska knjiga magije“ se više bavi čarobnicom Marom, da bi se u trećem i četvrtom albumu („Krutonjin put“ i „Vitez Bragon“) autori najviše bavili Bragonovim učenjem pod Krutonjinim vođstvom i njegovim sazrevanjem.

9782205063301-couv.jpg

I ovaj drugi ciklus je završen, a francuski izdavač je najavio i treći. Za sad, ovaj serijal nije imao slabih epizoda tako da očekujemo da i treći ciklus bude na zadatom nivou, a domaćim izdavačima zadatak da objave dosadašnje epizode u nekom kolor integralu tvrdog poveza, kao što ovaj vizuelno bogati strip i zaslužuje.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s