Preporuka za izbegavanje: Starship Troopers (1997)

Kada se, pre skoro 20 godina, film Starship Troopers pojavio u američkim bioskopima, kritike su bile više nego surove, a reklo bi se – s razlogom. Nije neophodno da film doslovno prati radnju literarnog predloška, štaviše imamo brojne primere gde su se autori samo oslanjali na knjigu i napravili uspešno delo, koje je zadovoljilo i ljubitelje pisane reči i one koji veoma drže do sedme umetnosti. Najgora je varijanta kada film pokušava da pojasni ono što je svima koji su pročitali knjigu već jasno, a onda se negde na polovini izgubi do te mere da predstavlja parodiju samog sebe, što je upravo slučaj sa ovim (ne)delom.

Janet Maslin, kritičarka New York Times, oštro je kritikovala „Svemirske vojnike“, nazivajući taj „besomučni, jezivi prizor“ akcijom po meri pubertetlija. Ni njene ostale kolege nisu imale ništa manje milosti: Jeff Vice je film opisao kao „non-stop bljuvotinu bez ikakve mere i logike, da prema njoj većina letnjih brainless blokbastera izgleda kao inteligentna zabava“, a film je okarakterisan i kao „jednodimenzionalno trivijalno ništa“ i „rađen da zadovolji 11-godišnje fanove naučne fantastike“.

Pošle žene da farbaju jaja...
Pošle žene da farbaju jaja…

Autor knjige Svemirski vojnici, jedan od članova velike trojke autora naučne fantastike, Robert Hajnlajn je dobro poznato ime u ovom žanru, a vrednost njegovih radova ogleda se, pre svega, u popularisanju desničarskih stavova i prestanak robovanja sci-fi šablonima. Dobitnik je nagrada poput Hugo i Nebula, a roman Svemirski vojnici naročito je bio popularan među hipi subkulturom, koja je možda baš tako zamišljala idealno društveno uređenje (u fazonu, neka ratnici ratuju, mi ćemo se baviti svojim poslovima…).

Malo Star Wars, malo Alo Alo
Malo Star Wars, malo Alo Alo

Sa druge strane, nakon hitova poput Robocop, Totalni opoziv i Niske strasti, poznati i nagrađivani reditelj Paul Verhoeven je odlučio da svoje znanje i iskustvo testira obradom „jednog od najkontroverznijih romana današnjice“. Izgleda mu niko nije rekao da nema ničeg kontroverznog u prikazivanju obnaženih ženskih tela, sa fokusom na grudi, niti u scenama besmislene akcije. Holandski režiser ne samo što je bio ubeđen da će upravo na taj način dočarati opise društvenih odnosa i pogleda na svet Hajnlajnovih junaka, nego nije želeo da se zaustavi samo na jednom delu filma.

To! Sise! Konačno je neko shvatio suštinu knjige...
To! Sise! Konačno je neko shvatio suštinu knjige…

Verhoeven potpisuje i druga dva nastavka, ovog puta kao producent, a filmovi su do te mere negledljvi da postoji čitav spisak You Tube klipova u kojima deca stavljaju šerpe na glavu i jure psiće po pesku, koji će vam biti zanimljiviji od ta dva trošenja celuloidne trake.

svemirski-vojnici-1
Društvo iz kraja slavi kraj školske godine

Na stranu problematičan izbor glumaca – Casper Van Dien ni pre ni posle toga nije slovio za ozbiljnog igrača na sceni (ako imate vremena, pogledajte jedno od njegovih najnovijih ostvarenja Sharktopus vs. Whalewolf, jedino značajan po pojavljivanju Iggy Popa na velikom platnu), što se može reći i za Denise Richards (poznatoj po životnoj ulozi višestruko zlostavljane supruge Čarlija Šina), Dine Mejer (ovde u ulozi vojnika Dizzy, čiji krajnji domet je pokazivanje grudi nekoliko puta za redom, bez previše smisla, a da – ubila je i jednu veliku Bubu) i Seta Gilijama (plašljivog sveštenika iz The Walking Dead).

Ja & pok. Buba
Ja vragolan i moja Buba

Efekti su nedopustivo loši za godinu u kojoj su ipak postojali prilično moćni i dobri programi za obradu videa – šta bi tek trebalo da kaže Lukas za serijal Star Wars, snimljen nekih 20 godina ranije. Sramotno malo vremena posvećeno je obuci, koja zauzima dobru polovinu romana i tokom koje možete saznati sve što ste oduvek hteli da znate o Teranskom savezu, Luni, glasačkom pravu, kastinskom uređenju.

Fantastični efekti, rađeni na PAKOM 64 EI Niš
Fantastični efekti, rađeni na PAKOM 64 EI Niš

Umesto svemirskih odela, kojih btw ima 3 vrste, vojnici su obučeni u nešto nalik žandarmerijskim uniformama, opremljeni automatskim puškama tipa AK47, kojima bi trebalo da eliminišu moćne pripadnike ratničke kaste neprijateljskih Buba sa Klendatua.

svemirski-vojnici-9
Spremni za derbi utakmicu Zvižd (Kučevo) vs. Borac (Veliko Laole)

Naročito zadovoljstvo izaziva pojavljivanje Neil Patrick Harrisa u ulozi pukovnika obaveštajne službe (recimo da je uspeo da taj čin zaradi za samo godinu, godinu i po dana…) koji dolazi da podigne moral vojnicima obučen kao Her Flick u Alo Alo. Iz nepoznatih razloga, Verhoeven je ipak odlučio da publiku liši asistenta tipa Fon Smolhauzena, ali ga to nije sprečilo da u trećem nastavku uvede slično odeveni lik, ovog puta u vidu visokog Crnca u nacističkoj uniformi.

Fon Smolhauzene! Fon Smolhauzene! Gde li se sakrio taj mali pokvarenjak...?
Fon Smolhauzene! Fon Smolhauzene! Gde li se sakrio taj mali pokvarenjak…?

Prelaznu ocenu mogli bi da zasluže jedino Michael Ironside u ulozi legendarnog poručnika Raščaka (u filmu je spojen lik profesora Duboisa i ovog vojnika – što je apsolutni nonsens, mogli su uložiti još 2 dolara više i naći glumca da to odradi, ili makar napraviti neki voiceover) i Jake Busey, koji izgleda upravo onako kako je Hajnlajn opisao vojnika Ejsa.

Ejs je seljak u srcu i duši
Ejs je seljak u srcu i duši

Nejasno je zbog čega je na IMDB ovaj film ocenjen sa sasvim pristojnih 7.2, osim ako na tome možemo zahvaliti scenama eksplicitnog nasilja i seksa. Dobro, ovo drugo i nije toliko eksplicitno, ali ni onako implicitno kako je to Hajlajn zamislio. Jasno je svima šta vojnici različitih polova mogu raditi kada se nađu sami u šatoru, ali pisac u romanu nije trošio reči na to, već se fokusirao na radnju i dijalog.

Svemirske vojnike u filmskoj izvedbi možete gledati ukoliko niste pročitali knjigu ili ste veliki ljubitelj lika i dela nekog od pomenutih aktera.

U ostalim slučajevima, bolje potrošite 2 sata i 9 minuta na gore pomenute klipove sa YT – možda vam neće ostati toliko gorak ukus.

Pročitajte još: Preporuka za izbegavanje: Immortals

Advertisements

3 Comments Add yours

 1. duledudule kaže:

  Ja iskreno ne mogu da se složim sa ovim, bio sam klinac kada se to pojavilo, odgledao šta je bilo po video klubovima, s apojavom neta i torenta, poskidao sva tri dela, crtani sam čini mi se zakačio na youtube-u i meni je generalno, sada, sa ove distance cela ta priča i ideja odlična. Knjige nisam čitao pa ne mogu da napravim paralelu…

  1. stF1 kaže:

   Fora je što je poenta pomerena sa tog društvenog uređenja na borbu, borbu, borbu… Recimo, 2/3 knjige zauzima obuka za trupera, gde se saznaje sve o Teranskom savezu i kako to funkcioniše, kako je društvo raslojeno i šta je sve potrebno učiniti da bi ostvario neke privilegije. Ne znam šta je Verhoven hteo da postigne ovim, ali ko je čitao knjigu želeo je da vidi nešto drugo osim valjanja po šatorima. Biće da ovo i nije film namenjen čitaocima, kad se sve sabere i oduzme. Bez tog predznanja, i meni je izgledao fino, ali drugo gledanje – posle knjige… pa evo kako sam doživeo.

 2. Gvozden Kovačević kaže:

  Film je savršenstvo koje funkcioniše na 2 nivoa, kao adrenalinski blokbaster i kao politička satira klasnog društva. Jedan od najboljih sf filmova svih vremena. Film koji ne gubi na vrednosti.
  Ova recenzija je zlonamerna i puna neistina.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s