Novi Sad proglašen za evropsku prestonicu kulture!

Novi Sad večeras je u Briselu proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.

U završnoj fazi, danas je održana i „odbrana“ kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje aplikacije od strane delegacije sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

trg-slobode-novi-sad-1-696x431

„Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Dodao je da ovo priznanje potvrđuje da je kultura istinski pokretač pozitivnih promena u društvu koje pored stvaranja nematerijalnih vrednosti imaju i reperkusije na ekonomiju.

„Čestitam velikom timu koji je vredno i predano radio na aplikaciji Novi Sad 2021, svim Novosađanima koji su posredno učestvovali u tom poslu, i od srca se zahvaljujem kulturnim veleposlenicima koji su nam pružili nesebičnu podršku. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju“, rekao je Vučević.

U timu projekta „Novi Sad 2021“ nalaze se i kompozitorka iz Njujorka Aleksandra Vrebalov, ukrajinski novinar i pisac Oleksander Vešelenji, glumac i pisac iz Luksemburga Raul Biltgen, stručnjak za teatar, ples i film iz Češke Jana Navratova, zatim Valter Pučogl, direktor projekta „Linc 2009 Evropska prestonica kulture“ iz Austrije i prof. dr Penka Angelova, menadžerka u kulturi i direktorka udruženja „Elias Canetti Ruseu“ iz Bugarske.

izvor: Mondo

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s