Zašto treba postati čitalac Murakamijevih knjiga?

Murakamijeve knjige se ne pozajmljuju, one se poklanjaju ili se najljubomornije od svih čuvaju! Jer čak i kada se jednom pročitaju, želja za ponovnim čitanjem i vraćanjem je tu.

Murakami piše lagano. Njegov pripovedački stil teče, klizi, obuzima jednostavnim opisima. Osetićete mirise i ukuse japanske kuhinje, čućete zvuke odličnih muzičkih albuma kroz mešanje japanske tradicionalnosti i zapadnjačke kulture.

Naizgled je sve glatko, a u stvari ništa nije.

Čitajući Murakamijeve knjige osetićete njegovu potrebu da piše samo istinu o vremenu u kome se živi, pa ćete se možda povremeno osetiti turobno i nespokojno kada se upoznate sa njegovim nihilističkim pesimizmom.

murakami_bw-1Premeštaće vas iz svesnog u nesvesno, iz prošlosti u budućnost, iz stvarnog u izmišljeno, igraće se sa vašom podsvesti i nećete ni sami znati gde je granica čitajući o avanturama u hotelu “Delfin” u knjizi “Igraj, igraj, igraj”.

Čini se da je najnaglašeniji vrtlog prevazilaženja ovozemaljskih granica Murakami najsnažnije postigao u knjizi “Kafka na obali mora”, u kojoj je, prema rečima mnogih kritičara, prevazišao samog sebe. U toj knjizi sa neba padaju kiše riba i pijavica, prostitutke citiraju Hegela, Džoni Voker ubija mačke i duše im smešta u svirale, a okosnicu priče čine dvojica neobičnih Japanaca-petnaestogodišnji Kafka Tamura, begunac od očevog edipovskog kompleksa i čudni nepismeni starac Nakata, čija je jedina sposobnost komunikacija sa mačkama. Murakami ne ogoljava svoje likove u potpunosti, već uvek ostavlja određenu dozu nadrealne misterije i prostor čitaocu da u njih sam pronikne.

08-23murakami_full_600I baš kao što je u ovoj knjizi priredio omaž Kafki svojom neverovatnom spisateljskom imaginacijom, tako je u romanu “1Q84” aludirao na Orvela, jer kada se 1Q84 izgovori na japanskom, dobije se 1984. Kritičari kažu, ovo je najangažovaniji Murakamijev roman u kome razlaže mnoge aktuelne teme savremenog društva – nasilje, religiozni fanatizam, političke zločine, seks, tehnološki razvoj, pohlepu modernog čoveka koja vodi u otuđenost, ali postavlja i  pitanja kao što je Ako je ljubav pokretač, zašto je u modernom svetu nema tamo gde treba najviše daje bude – između muža i žene i roditelja i dece? U na oko mračnomromanu prepunom filozofskih pitanja provejava čuveni murakamijevski humor i više nego u bilo kom njegovom romanu opisi istočnjačke civilizacije i japanske kulture.

murakami_incolore

Iako će sledeće godine obeležiti čak 30 godina od objavljivanja, Murakamijev prvenac “Norveška šuma” i dalje je najčitanija Murakamijeva knjiga. Kritičari kažu da je Murakami u ovoj knjizi uspeo da uhvati otkucaje srca svoje generacije i da je njome i pokazao i dokazao svoju genijalnost. I kao što su Bitlsi, čija je pesma Norwegian Wood direktna asocijacija na naslov knjige, stvarali rokenrol kao jedinstveni izraz tadašnjih generacija, tako je i Murakami prikazao jednu japansku generaciju u Tokiju šezdesetih godina, pišući o njihovom studentskom buntu i ljubavnim jadima.

I u najnovijoj Murakamijevoj knjizi, zbirci priča “Muškarci bez žene” objavljenoj ove godine, čuju se Bitlsi, ali i Kolman Hokins, Bič Bojsi, Bili Holidej, a jasno je da je Murakami opet pod uticajem jednog velikog književnika, ovoga puta Ernesta Hemingveja i njegove zbirke “Muškarci bez žena”.

Murakami spaja ono što je na prvi pogled nezamislivo nespojivo i zbog toga mnogi kritičari njegovu književnost nazivaju abnormalnom. Nadrealistički zahvata i uvlači u svoj neverovatni svet, prelepo čudovišni i katastrofični. Često uplivava i iracionalno, ali na kraju čitanja uvek bude finog terapeutskog efekta. Do tada vam je Murakami već postao opsesija i zažalili ste što je priči došao kraj.

Pročitajte i: Hemigvejeve Priče o Niku

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s