„Jedinstvo mnoštva“ Ivane Milev u Muzeju Zepter

U Muzeju Zepter 3. novembra u 20h biće otvorena doktorska izložba pod nazivom „Jedinstvo mnoštva“ autorke Ivane Milev. Izložbu otvara Bojana Burić, istoričarka umetnosti.

„Ideja za skulpture i kolaže proizilazi iz pažljivog posmatranja prirode i njenog sistema građenja živog sveta, kao i načina na koji se materija u neživom svetu oblikuje i formira pod dejstvom određenih sila i pojava (voda, vetar, vatra, zemljotres).“

Pomoću iskustva u prethodnom umetničkom istraživanju, u kome se bavila odnosom istih elemenata u kompoziciji, Ivana Milev sada dolazi do novih, kompleksnijih mogućnosti izrada skulpture, kao i do uspostavljanja odnosa između sličnih, likovno srodnih elemenata i preispitivanja njihove prostorne organizacije.

thumbnail_tisina%2c-drvo-i-rucno-pletena-zica%2c-170x150x30cm%2c-2016-copy

„Daljim vizuelnim istraživanjem i eksperimentisanjem sa materijalom uvodim u rad medij kolaža, na mesto dosadašnjeg crteža. Promena medija desila se kao logičan sled u kontaktu sa materijalom i u građenju kompozicija koje su po svojoj prirodi mozaičke strukture“, kaže autorka.

Elementi koji čine ove radove ispoljavaju se kao materijalne predstave multipliciranja, ponavljanja, nagomilavanja i grupisanja. Veze korišćene za spajanje elemenata u kompleksne strukturalne forme su pokretne i time omogućavaju mobilnost formi, njihovu promenu volumena, kao i ritma.

„Svaki rad ponaosob predstavlja vizuelno istraživanje i drugačiju problematiku, a  princip građenja strurktura ih povezuje dajući im dublji smisao. Likovni  problemi koje rešavam ostavljaju prostor i otvaraju beskrajne mogućnosti za dalje građenje i stvaranje novih vizuelnih umetničkih rešenja. Ideja rađa novu ideju“, dodaje Ivana.

thumbnail_ivana-milevIvana Milev rođena  je 1987. u Beogradu. Godine 2011. završila diplomske – master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. U toku studija 2008/9. i 2010/11. bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije. Članica ULUS-a i ULUPUDS-a. U statusu je samostalnog umetnika. Dobitnica jedanaest nagrada (2015. Treća nagrada Niš Art fondacije; 2013. Glavna nagrada u kategoriji “Umetnost”, Klub Superste; 2011. Velika nagrada “Rista i Beta Vukanović”, FLU). Samostalno izlagala dvanaest puta, a grupno oko šezdeset puta u zemlji i inostranstvu. Godine 2013. je bila stipendista Kulturamt Dizeldorf, Nemačka. Njeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja Zepter; hotelu Courtyard Marriott u Beogradu; kolekciji Philip Morris; u javnom prostoru u Štutgartu i u brojnim privatnim kolekcijama.
http://www.ivanamilev.com/

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s