Papergirl Beograd: Širimo umetnost na biciklu!

Papergirl Beograd širi radost tako što prikuplja radove koje izlaže na zajedničkoj izložbi, a potom ih, u biciklističkoj akciji, deli slučajnim prolaznicima. Ovaj art projekat povezuje umetnost i javnost na nesvakidašnji način, prezentuje i afirmiše umetnike, promoviše kreativnost i podstiče volonterizam.

Papergirl družinu pokreće ideja da umetnost treba da bude dostupna svima, a ne isključivo onima koji posećuju muzeje i galerije.

smotuljak-za-radnike-na-ulici

„Prve godine ljudi su bili potpuno sluđeni, nepoverljivi, nisu znali šta se događa, zašto to radimo. Bacimo im svitak, pa neće da uzmu. Naravno, bilo je uvek i onih koji se oduševe, a da još nisu ni odvili rolnicu. Druge godine smo rešile da im se malo umilimo, prilazile smo, objašnjavale, delile kolačiće. Ove godine smo se vratile na prvobitni koncept. Jer treba da postoji efekat iznenađenja. Priča je u principu suvišna, budući da sa svakom rolnicom dobiju i objašnjenje o projektu, malu biografiju i poruku od autora“, rekla je za redbull.com jedna od „papirnih devojčica“ Radmila Jeremić. „Devojke biraju prolaznike po nekom svom nahođenju. Ali duboko verujemo da svaki rad nađe svog vlasnika. Jer čak i da onaj kome je svitak bačen neće da ga uzme, naići će neko drugi i pokupiti ga. Nekad namerno darujemo one za koje mislimo da im se neće svideti, čisto malo da zatalasamo, možda pročitaju poruku, možda se zamisle, možda im se dopadne, a možda daju nekom drugom. Dajemo i ljudima koji rade na ulici – sladoledžijama, čistačima, kokičarima, komunalnoj policiji.“

10636342_583982961712794_7982834646910173934_n

„Svako ko poželi može da bude donator. Amateri, neafirmisani umetnici, ali takođe i oni čija lista nagrada u biografiji ne može da stane na papir. Ne postoji starosna granica. Stigao nam je zajednički paket od jedne devojčice i njene bake. Ne postoji ni geografska granica. Jedna  gospođa iz Barselone nam je poslala lepeze koje sama pravi“, kaže Radmila. „Kad se nakupe radovi organizuje se izložba u negalerijskom prostoru, recimo u nekom finom kafiću u kom će i nenamernici moći da vide umetnine. Prve godine bio je to Blaznavac, sledeća papirna izložba održana je u Bike info centru, zatim u kafe-knjižari Meduza…“

Papregirl poziva i vas da poklonite deo kreativnog sebe nepoznatom prolazniku ili prolaznici! Prikupljanje radova je u toku. Projekat je otvoren, participativan i nekomercijalan.  Tema, stil, tehnika i forma su slobodni – jedini uslov je da se može urolati i sa lakoćom distribuirati. Ukoliko želite, uz radove pošaljite i svoj kontakt, kratku biografiju. Po isteku roka za dostavu biće organizovana izložba u galeriji, a zatim i poklanjanje radova prolaznicima na ulicama Beograda. Svaka rolna sa radovima imaće sve potrebne informacije o projektu.

Svi zainteresovani mogu poslati svoje radove – slike, grafike, kolaže, fotografije, printove, stripove, tekstove, kratke filmove, prozu, poeziju, nalepnice, radove od tekstila itd. na adresu:

PAPERGIRL BEOGRAD
Radmila Jeremić
Dubrovačka 22, Stari grad,
11000 Beograd

Rok za prikupljanje radova je 15.decembar.

rolnice

Projekat je osnovan je u Berlinu kao odgovor na pooštravanje zakona po kojem se lepljenje plakata izjednačava sa crtanjem grafita. Ajša Roninger je pronašla način da umetnost izvede na ulicu i poveže sa publikom, bez kršenja zakona. Projekat se sastoji iz otvorenog poziva za dostavu radova, izložbe, radionica i distribucije umetničkih radova, pristiglih poštom od autora iz cele zemlje. Radovi se urolaju u svituljke, u stilu Paperboy, raznosača novina u Americi, a zatim na biciklima dele slučajnim prolaznicima.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s