Pozorišni festival „Repassage Fest“ na Ubu

Najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije ponovo dolaze na Ub, na kulturnu manifestaciju „Repassage fest” koja se ove godine održava od 9. do 17. novembra.

Organizator tradicionalne smotre, Ustanova za kulturu i sport, po deveti put će na dopunskom odmeravanju okupiti šest dramskih ostvarenja iz ovosezonske produkcije.

U zvaničnoj konkurenciji nadmetaće se pobednici republičkih takmičenja amatera iz Slovenije, Crne Gore i Srbije, a zbog finansijske krize, pozivu za učešće na Repasažu nisu se odazvala prvoplasirana pozorišta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Odlukom organizatora festivala, Aleksandra Tadića, Hrvatsku će predstavljati Kazališna družina „Štolcer“ sa komadom „Ne izlazi bez čarapa“, koja je na državnom Festivalu osvojila nagradu za najbolji dramski tekst i režiju, a BiH Gradsko kazalište mladih iz Viteza sa „Šmizlama“, pobedničkom predstavom Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, „Aplauz festa” i Festivala u Slavonskom Brodu. Umesto Makedonije, koja neće imati svog predstavnika, u takmičarskom delu nastupiće još jedno pozorište iz Srbije – račansko, sa „Beogradskom trilogijom“.

O festivalskim nagradama i priznanjima odlučivaće tročlani žiri koji čine Olga Dimitrijević, dramaturg iz Beograda (predsednik), beogradski dramski pisac Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta i reditelj Robert Raponja, vanredni profesor Umetničke akademije u Osjeku.

14963329_1155444427842158_2014140599234137051_n

Osim šest takmičarskih, publika će biti u prilici da vidi još dve predstave: monodramu „Moje nagrade“, autorski projekat Slobodana Beštića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Raša Plaović“, kao i predstavu u čast pobednika „Dragi moj lažljivče“.

„Repasaž fest” nije samo jedinstven i kvalitetan pregled kreativnih kulturnih poduhvata na koji su se pozorišni stvaraoci na tematski, idejno i istražujući način uputili, već i svojevrsni omaž dvojici velikana pozorišne umetnosti rođenih na Ubu: Radomiru Raši Plaoviću, nekada prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je glumački dar publika širom zemlje pozdravljala ovacijama, i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najboljih posleratnih srpskih dramskih pisaca.

U okviru pratećeg programa festivala, u ubskoj Galeriji „Sveti Luka“ će u četvrtak, 10. novembra, biti otvorena međunarodna izložba likovne kolonije „Kolut Mandić“, pod nazivom „Zlatni krug“, na kojoj će biti predstavljena dela umetnika iz dvadesetak zemalja. Otvaranje izložbe zakazano je za 18.30 časova.

14450019_346478105697519_4492778953929820543_n

Cena kompleta ulaznica za svih osam pozorišnih predstava iznosi svega 1.200 dinara.

Više na: Repassage Fest 2017

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s