Fidelov strip vikend: volume 13

HELOISE MONFORT T1.indd.pdf

Stripovi inspirisani istorijom mogu biti neviđeno dosadni, ali i zabavni. Ipak u većini takvih stripova odabrana istorijska epoha je samo dekorativna pozornica za klasične strip priče.

Tako je recimo u stripu „Eloiz de Monfor“ čuvenog španskog crtača Alfonsa Fonta i francuskog scenariste Rišara Marazana. Radnja je smeštena u neodređeno vreme tokom srednjeg veka i vezana je za neke legendarne priče koje se sreću i u drugim delima vezanim za to doba.

71sxdgsknbl

Glavna junakinja je pustolovka plemićkog porekla, ali se nimalo ne ponaša kao dama. Vešto baratajući lukom i strelom svoje sposobnosti stavlja u službu onog ko joj više plati upuštajući se čak i u neke sumnjive poduhvate.

Prva priča „Pet strelaca bunara duše“ uvodi likove sa kojima ćemo se družiti u tri priče ovog serijala, najamnička je to družina koja se najčešće bori lukom i strelom, a angažuje ih misteriozni monah da ukradu jednu neobičnu knjigu iz središta Inkvizicije.

U drugoj priči „Đavolji most“ ima i elemenata horora, a pomalo me ta priča podsetila na onaj francuski film „Pakt sa vukovima“. I na kraju treća priča „Utvare krstaša“ koja govori o jednoj tragičnoj zabludi vezanoj za krstaški rat.

st_1084

Serijal može biti zanimljiv onome ko voli srednji vek, ali mi se čini da je svaka od tri priče imala više potencijala od onoga što je scenarista na kraju napravio. Taman kad pomislim da će se radnja razviti u pravcu prave fantazije ili nekog oštrog dramskog sukoba usledi neki prilično mlak preokret. S druge strane, Font je ovde prilično standardan, ali ništa više od tog. Tako da nije čudo što serijal nije imao visoke ocene i relativno je brzo okončan. Kod nas je objavljen ceo u Stripoteci.

st_960

Daleko kvalitetniji i ozbiljniji serijal je „Žig sudbine“ kako ga je preveo Marketprint ili „Sedam života kopca“ kako ga je prema originalnom francuskom nazivu prevela hrvatska Fibra.

Glavna radnja ovog klasika francuskog stripa odvija se tokom vladavine Anrija IV, početkom 17.veka.  Ima 7 albuma koji tvore kompoziciju grčke tragedije, tako što prvi album ima ulogu prologa, a poslednji predstavlja epilog glavnog dela priče koji je izložen u 5 činova.

U istom trenutku u Parizu se rađa prestolonaslednik, budući Luj XIII, a negde u francuskoj provinciji Arijana de Troil, za koju se sumnja da nije dete svog  zakonitog oca. Ova priča ima svog sveznajućeg pripovedača, slepu staricu, podseća pomalo na proroka Tiresiju, kojoj su svi događaji i sudbine unapred poznati.

7viesdelepervier_07

Priča se odvija na više nivoa, propadanje jedne male plemićke porodice, koja se nekad isticala ratničkim umećem s jedne, a s druge strane, priča o jednom kralju koji pokušava da ostvari politiku “pevac u svakom loncu”. Mnogo je u ovom delu surovih scena klanja, a posebno se ističe lov na neposlušnog kmeta. Nema nikakvog ulepšavanja ni romantizovanja prošlosti, sebarsko je da budu gladni, a ako nisu već će se gospodar za to pobrinuti.

U stvari, ovo je delom i priča o jeseni srednjeg veka, i slutnji novih vremena kada će vladavinu mača zameniti vladavina zlata. Pravi istorijski roman, i velika književnost ispričana u formi stripa.

04

A kraj, kraj će se svakom učiniti kao nepravedan, ali zar nije tako na kraju svake tragedije, i kad pogledamo malo bolje ovu priču koju treba pročitati više puta takav kraj je i bio proizvod svih stremljenja glavnih junaka, njihove tragične krivice, njihovog hibrisa.

Scenarista Cothias je ovu priču povezao kasnije sa još nekoliko ciklusa tako da je ostvario najgrandiozniji spisateljski poduhvat u stripu, od jedno 50-ak albuma, koji čine njegovu Ljudsku komediju. A o umeću crtača Andrea Žijara imam samo reči hvale, dakle od pravilnog smeštanja u epohu, izuzetnih portreta, velikih i malih scena podjednako, taj čovek u svakom od ovih 7 albuma oduševljava.

klo_fb_46

Ako imate novaca kupite Fibrino kolorno izdanje, nećete se kajati, ako pak nemate iscimajte se malo i potražite ovo izuzetno delo u strip revijama Avantura i Stripoteka novosadskog Marketprinta, vredi.

I nakon dva stripa smeštena u srednjovekovnu Evropu jedan izuzetan strip smešten u srednjovekovnu Aziju. U čak 9 strip albuma pod objedinjujućim naslovom „Lutka od slonovače“ imamo takođe jednu odličnu priču, možda samo za nijansu slabiju od „Žiga sudbine“.

poupeesdivoirecouv05

Ovo je pustolovna priča o Timoku, sinu mongolskog kana Kalibera i jedne Venecijanke, i njegovoj ženi Kineskinji Ju Lijen. Ta dva lika su potpuno ravnopravna, čak i po borilačkim veštinama kojima barataju. Žestoki ljubavnici, žestoki ratnici doživeće mnoge avanture. Timok će biti prognan iz plemena svog oca baš zbog Ju Lijen, tj. zato što je zbog nje dozvolio da mu poginu ratnici. Kasnije će oni istog tog surovog i nepravednog oca osloboditi iz skitskog ropstva.

lutka-od-slonovace-zaboravljena-kraljica-_slika_xl_12550453

Franz, koji je autor i scenarija i crteža je izuzetno dobro proučio običaje srednjovekovne Kine, pa čak i njenu društvenu organizaciju (epizoda „Sudija“) tako da je ovaj strip zanimljiv makar i samo zbog toga. A nije samo zbog toga, zaplet je u svakom albumu svež i iznenađujuć, izuzetna je recimo epizoda „Kralj majmuna“, koja kombinuje kinesku legendu sa pričom o špijunaži i željom Evropljana da saznaju tajnu proizvodnje svile. Scene borbi, a bogme i scene sexa su realistične i doprinose kvalitetu ovog stripa, i zbog  jednog i zbog drugog voleo bih da vidim i kolorno izdanje.

st_984

Nažalost, serijal započet 1988. Franz nije upeo da završi. Devetu priču „Timok kan“ su 2005. dve godine nakon njegove smrti završili scenarista Fransoa Korteđani i crtač Mišel Fore, uz dirljivu posvetu na poslednjoj tabli velikom autoru Jugurte, Lestera Koknija i još mnogih stripova.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s