Repasažujmo 2 ili Povratak u devedesete

Druge večeri festivala gledali smo „Beogradsku trilogiju“ Biljane Srbljanović u izvođenju pozorišta iz Rače „Radoje Domanović“, ovog puta u punoj sali.

Za razliku od prethodne predstave koja je bila pravi mali umetnički eksperiment ovo je više bila klasična pozorišna igra, mada je režiser Dejan Cicmilović takođe pribegao oneobičavanju komada uvođenjem ženskog vodiča kroz idejni sloj drame. Ona u jednom delu repuje, recituje poznate dečje pesme i pojačava vezu između tri dela ove drame.

A ovaj već dobro poznati komad nas je vratio u devedesete, ne na onaj način na koji se klinci koji tad nisu bili ni u planu  vraćaju na žurkama sa dens i turbo folk hitovima. Vratio nas je u priče o momcima koji su morali da emigriraju da ne bi bili mobilisani za rat u kome nismo učestvovali, priče o mladim bračnim parovima koji su svoju egzistenciju morali da obezbede u inostranstvu, o umetnicima koji su zbog rastućeg nacionalizma gubili volju da učestvuju u kulturnom životu domovine.

Pročitajte još: REPASAŽUJMO 1 ILI KAKO JE KRALJEVIĆ MARKO SPASAO ŽIVU GLAVU SA FARME

Glumci su bili veoma solidni, pogotovo je uspeo bio drugi deo o dva bračna para u Sidneju, mada su i prvi deo u Češkoj i treći u LA dobro odigrani, tako da je publika imala razloga za zadovoljstvo i uživanje.

Da li se danas u pozorištu može doći do katarze i pročišćenja duše? Možda i može, ali samo ako se iskreno pogledamo u oči, bez mitova i zabluda o nacionalnom biću i identitetu. Ovo je jedno od dela koje prikazuje kako su devedesete tragično uticale na živote mladih ljudi. Zato je ovaj komad i sad aktuelan i treba ga što češće igrati jer se kod nas „devedesete“ vraćaju u ciklusima, nekad kao tragedije, nekad kao farse.

Ima taj deo u trećem činu kad se govori o predstavi prekinutoj zbog potpuno neopravdanog šovinističkog ispada, aluzija na prekinutu predstavu „Sveti Sava“. Prošlo je više od 20 godina i umesto da smo se promenili na bolje čini mi se da bi sad zbog takve predstave i krv pala, toliko je postalo opasno kritikovati nacionalne veličine.

A domovina se brani lepim vaspitanjem, kojeg nažalost ponajmanje ima.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s