Fidelov strip vikend: volume 14

U vreme kad sam bio student, u Srbiji se tek počelo pričati o grafičkim novelama tj. romanima, a tek nekoliko godina kasnije će vizionarski Beli put objaviti prve takve bisere devete umetnosti.

trista

Jedan od prvih autora grafičkih novela je Frenk Miler, a jedan od njegovih najboljih radova je svakako „300“ iz 1998. Nema potrebe da pričam o radnji, film ste sigurno gledali, znate da su u pitanju Spartanci, Persijanci, Leonida, Kserks, bitka kod Termopila i sve to.

eabf1102c190ac9ffc84861496d62535

Strip je neobičnog formata, scene se prostiru na dve strane, što oneobičava čitanje, podeljen u 5 poglavlja. Od prvog poglavlja „Čast“ do poslednjeg „Pobeda“ jasno je da iako se Leonida kao lik najviše ističe ovo je zapravo priča o ratničkoj etici Spartanaca, prava vojnička priča.

300-frenk-miler-iamp-lin-varli-novo_slika_o_49005669

Scenario je istorijski potpuno utemeljen,  a u priču su lepo uklopljene i one najpoznatije anegdote o Spartancima kojih se sećam još sa časova istorije u školi. Ovaj je strip dobio tri najvažnije „Ajzner“ nagrade 1999. između ostalog i za kolor za koji je zaslužna tadašnja Milerova žena Lin Varli. Strip za čitanje, prelistavanje, uživanje i divljenje.

maxresdefault

Japanski strip nisu samo dečje i omladinske mange, ima tu i stripova za odraslu publiku, a pod tim ne mislim ni na šta erotsko, već na stripove koji govore o ozbiljnim temama kao što je strip „Tako se desilo“ Fumia Obate.

116242657

Bez obzira što je Japan jedna od najrazvijenijih zemalja sveta položaj žena je i dalje određen tradicionalnim shvatanjima. Ovo je priča o jednoj mladoj Japanki Jumiko koja se drznula da prevaziđe ograničenja, ode u London, i tamo stvori sebi karijeru. Vraćajući se u Japan da sahrani oca ona se suočava sa sobom i preispituje svoju ličnost, svoje odluke i shvatanja.

Ovaj grafički roman je podeljen na tri dela, tri čina, u prvom Jumiko saznaje za očevu smrt i ovaj deo se završava povratkom u Japan. U drugom delu je fokus na tradicionalnoj japanskoj sahrani  koja za Jumiko nema previše smisla i koja je smatra izveštačenom konvencijom. U trećem delu Jumiko se suočava sa svojom majkom koja je 20 godina ranije preduzela vrlo hrabar korak i razvela se. Tokom cele priče provlači se i junakinjino razmišljanje o No pozorištu, u kome ona vidi ogledalo tradicionalne kulture, ali i svojih korena.

justsohappens_p012-013

Ovo je jedna izuzetna psihološka priča sa predivnim crtežima, tako da u njoj mogu uživati i oni koji inače stripove ne konzumiraju. Zanimljivo je da autor stripa kaže da su na njegovo građenje ovakvog ženskog lika uticali ženski likovi iz filmova Kšištofa Kišlovskog, koji pokazuju snažne emocije, a bez sentimenta i sa odmakom od stvarnosti.

city_of_glass_karasik_2

I treća strip knjiga koju sam čitao ovih dana je „Grad od stakla“, grafička novela po prvom delu Osterove „Njujorške trilogije“. Ova strip adaptacija koju su uradili Pol Karasik i Dejvid Macukeli je svakako više prijemčiva za čitanje, a ništa nije slabija od originalne priče.

grad_od_stakla

Pozitivno je to što adaptirajući roman nisu ništa izvitoperili, samo su ostvarili sažimanje onih najvažnijih Osterovih ideja, a crteži su verno oslikali sve ono što sam već zamišljao čitajući originalno delo pre nekoliko godina. Ova kvazidetektivska priča sublimiše sve najvažnije Osterove ideje kojima se bavi i u svojim drugima delima, problem identiteta, odnos sa roditeljima, kreativnost i stvaralačke krize.

5wjqjm

Mentor autorima ovog projekta je bio Art Spiegelman (“Maus”), a delo je objavljeno 1994. i svrstano je među najbolje grafičke novele na engleskom jeziku. Pošto je Oster kod nas veoma popularan pisac možemo čestitati izdavačkoj kući Komiko na izboru.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s