Fidelov strip vikend : volume 15

image description

„Bela i Bronko“ je jedan od najzabavnijih stripova koje sam čitao poslednjih dana, a objavljivan je sredinom 80-ih. To je vestern iz Bonelijeve kuhinje, ali koji prilično iskače iz šablona, nije toliko dosadan kao Teks, ni toliko ozbiljan kao Ken Parker, sličniji je recimo špageti vesternima.

Bela i Bronko su neobičan par, ona plavuša bujnih oblina i bivša vlasnica saluna, on Indijanac obrazovan među monasima.

bela-bronko-06-uzareni-pesak

Vreme dešavanja je građanski rat između Severa i Juga, i Bela i Bronko nekako pokušavaju da se provuku kroz ratne sukobe i da nešto ućare dok i jedna i druga vojska žele da ih iskoriste za svoje ciljeve. Bela je pohlepna dok je Bronko uvek obazriv, ipak na kraju svake avanture oni završe bez novca kom su se nadali, a ponekad i bez konja koji su na Divljem zapadu značili opstanak. Dijalozi su živi, vrcavi ponekad, Bela više psuje, dok Bronko koristi učene izraze, tako da su njihovi razgovori možda i najbolji deo ovih priča. Zapleti pomalo podsećaju na neke špageti vesterne, ali bez previše surovosti kakvih je umelo da bude u tim filmovima.

bella-e-bronco_009

Autor svih priča je veliki pripovedač “Priča sa Divljeg Zapada“ Gino D’ Antonio, dok su crtači različiti. Priče su nestandardne veličine od 64 strane, te su zato verovatno dinamičnije i radnja se brzo odvija. Nažalost, ovaj serijal je imao samo 16 epizoda, tako da je odavno ugašen. Mislim da je hrvatski izdavač Strip agent već i objavio kompletan serijal u 5 svesaka.

dobaultronakoricaLično nikad ne bih kupio strip kao što je “Doba Ultrona”, ali kad ga već biblioteka poseduje ja ga uzajmih na čitanje i to nije prošlo tako loše.Ova priča o Osvetnicima i zlom androidu Ultronu je samo jedan deo te velike sage, ali može da se čita zasebno.

Ja nisam odrastao čitajući superherojske stripove tako da mi oni nikad neće biti omiljena šolja čaja, ali ovo je bilo podnošljivo. Čak i vrlo dobro u drugom delu priče koja se koncentriše na Vulverina, koji mi je omiljeni lik i inače. Malo je problem pohvatati sve te likove, Osvetnike i ostale superheroje u prvom delu, ali kasnije sve postaje jasnije. E, sad što se tiče kvaliteta priče koja je delo Brajana  Majkla Bendisa ona je dinamična, atraktivna, možda bi se mogao naći neki minus oko logike putovanja kroz vreme i sposobnosti nekih junaka, ali za to bi se više mogli pitati Šeldon Kuper i ekipa iz “The Big Bang theory”. Tačno mogu da zamislim njihov dijalog o tome.

dobaultrona501

Inače, o Ultronu ima još mnogo priča koje možete pročitati ako vas je ovo izdanje Darkwooda zainteresovalo. Crtačka ekipa je brojna i veoma je dobro odradila svoj posao, velike scene uništenja gradova, borbe između gomile likova, sve je izuzetno nacrtano i kolorisano, mada ponekad zbog svih tih likova u raznim kostimima deluje isuviše šareno. No, to je generalno odlika ovakvih stripova. U suštini za jednu površnu zabavu i brzo čitanje (kako ne biste izgubili nit radnje) nije toliko loše.

CRIM001CVR_CLR.pdf

Kad se pomene Marvel svi pomislimo na već pomenute Osvetnike i druge junake u gaćama i helankama, međutim ume taj izdavač da iznenadi i sa potpuno drugačijim stripovima kao što je “Kriminal” Eda Brubakera. Brubaker je poznat kao scenarista nekih od najboljih priča o Daredevilu i “Zimskog vojnika” Kapetana Amerike.

Pročitajte još: 20 najboljih citata iz Alana Forda

Serijal “Kriminal” je međutim nešto potpuno drugačije. U pitanju je pravi tvrdi krimić, sa elementima noira, dakle jedna strogo realistična priča, bez ikakvih fantastičnih elemenata. I inače je Brubaker poznat po tome da su mu scenariji čak i superherojskih priča u suštini bez mambo džambo preterivanja.

krim_fb_1

Svaki trejd serijala se koncentriše na drugog lika iz kriminalnog miljea fiktivnog grada Center city. Nažalost, čitao sam samo prvu knjigu u izdanju Fibre koja ima naslov “Kukavica”, i bavi se najboljim gradskim džeparošem Leom Patersonom. Poznat po svojoj opreznosti, Leo nikad nije pao šaka sistemu, međutim i njemu će se desiti da zbog pohlepe i pritiska žene svog bivšeg ortaka podlegne iskušenju I upusti se u posao sa korumpiranim policajcima. I tu zaplet ove izvrsne priče pune preokreta tek počinje. Najveći kvalitet su likovi koji su zaista dobro psihološki okarakterisani i životni, realni kao da gledate dokumentarac crne hronike, a ne da čitate strip.

Crtež Šona Filipsa se koncentriše pre svega na izraze lica junaka, a kolor Vala Stejplsa je u odgovarajućem tamnom tonu, potpuno suprotno šarenišu drugih Marvelovih proizvoda. Ovaj serijal u Americi i dalje izlazi i samo mogu da se nadam da ću nekad pročitati i druge Brubakerove priče jer čovek  ume da pripoveda.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s