Kolektivni Id malog mesta

Nema te doline koju planina nije zaklonila; blata koje Voda nije oprala; površne rulje koju Posebnost nije ućutkala. U visinama Uma nema nepromišljenosti mizernog plebsa.

Jednom strofom bilo koje moje pesme mogu se zatvoriti usta tog dna, samo kada bi dno umelo da čita i da ka srcu prima lepote ili strele ispisanih redova. Ali, sada nema takve  plemenitosti u meni da im pomognem da se ne sramote. Ono što vidite u drugima i na drugima – u vama je, zapamtite.

Tišina i mir kao i da postoje da bi bili silovani polu-šapatom mozga humanoida u telu prosečnog čoveka. Takvi mozgovi diskutabilnih agregatnih stanja kroje oblik kolektivnog uma podložnog senzaciji. Ljudska bića čiji je iskorišćeni potencijal bivstvovanja i doprinošenja svetu malo jači od potencijala biljke mesožderke, odnekle dobijaju pravo da svoje nedostatke kompenzuju realizacijom želje za pompeznošću. Jer, velike i fascinantne stvari po zakonima Prirode, takvim stadima i ne pripadaju, niti oni mogu biti deo nečega višeg i oku nepoznatog. Na fascinaciju takvi polu-ljudi gledaju iz pogrešnog ugla, koji je ništa više do ćošak jedne prazne kuće, kroz koju prolazi samo promaja njihovog nivoa svesti.

A tek morbidnost! Čitava stručna analiza može se sprovesti na bilo kom uzorku iz te grupe izgubljenih lutalica. Dodavanje, oduzimanje po nahođenju sopstvenog bizarnog, nagonskog Ida. Pokušaj prebacivanja potisnutog nemorala u tuđe dvorište.

Ali, ne može se svaki um poljuljati na duže vreme. Nije moguće, jer hiljadu tela ne može imaginarnim, a ni stvarnim kukama i motikama ni okrznuti postojanost energije njima nepoznate.

Sklanjanje od tuđih verbalnih i bolesnih manifestacija ličnosti u maloj sredini, ne može zauvek trajati; ime poslednjeg čoveka sa njihove liste biće kad-tad u njihovim ustima. Takvim veštinama iskrivljene psihe nisu vični ni najtužniji majstori književnosti, slikarstva, takva devijantnost uma nije krasila niti jednog prokletog pesnika u istoriji.

Nikada o ovome nije pisano iz mog mozga, nikada do sada, dok nije postalo stvarno i u mom životu. Jedan nepopravljivi altruista piše o ljudskom šljamu – o tome je pisano i u Dijalozima, to je ono što nas, sa druge strane njima nepremostive reke, pored Lepote, inspiriše.

Ne zatvoriti oči pred lepim ni pred ružnim, kao što šljam sa dna radi. Imperativ je razumeti ih, ipak, jer je empatija jedna od sastavnih delova moga bića. Razumeti destruktivnu psihu unutrašnjeg bića zajednice. Oglasiti se tim razumevanjem, sarkazmom i ponovo još mnogim stvarima biti duhom iznad ovozemaljskog. Biti neumorni opservator šablona kolektiva. Smejati se iako nepitana rulja željna (samo)sažaljenja misli da tako ne treba.

Živeti u balansu mozga i srca, veoma je težak zadatak. Razumeti i ne osuđivati svoje tamničare, još teži. Ali, nije teško biti prisutan u životu, ako je prisutnost želja, uprkos svemu što je tu da odvrati pažnju, pažnju sa spoljašnjosti, a pogotovo sa unutrašnjosti ličnosti.

Previše se plašite da zavirite duboko u mozak, a od toga vas osim straha deli i slabost, razne mentalne mane koje se prenose sa kolena na koleno, kao i nevoljnost da se menja ustaljeno.

O tome bih mogla pisati prozu i pesme do kraja života.

To je sve ono što svi već znamo, to je ono što nas vuče ka suncu, ka zvezdama, ka muzici, ka energiji.

To je ono čega se oni drugi plaše – a prvi put im, evo, posvećujem redove.

3 Comments Add yours

 1. bona kaže:

  Saosećam već duže vreme i izgleda da nisam usamljen slučaj

  1. Damjana kaže:

   Nikako. 🙂

 2. Благоје Цонић Цонке kaže:

  Може и краће…“Јер ти и ја, два смо света различита…“ само не у извођењу Жељка Јоксимовића.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s