Muzika za nedeljno popodne vol. 3: Banda Bassotti

on

banda-bassotti

U svetlu iznenadnog događaja koji je potresao kubansku i čitavu svetsku javnost, a u slavu prerano preminulog Fidela Kastra, predlažem vam muziku koja je u potpunom skladu sa imidžom koji je pratio ovog, bez sve šale, jedinstvenog državnika i revolucionara.

Banda Bassotti je ska-punk bend iz Italije, čije su pesme uglavnom političke prirode, sa fokusom na komunistička i antifašistička pitanja. Ime su dobili po italijanskoj verziji Diznijevih likova The Beagle Boys, a muzika koju stvaraju je pod jakim uticajem bendova kao što su The Clash, Strawman, Red London ili Specials.

Bend je osnovan 1981. godine od strane grupe politički aktivnih muzičara, inspirisanih borbom naroda Baskije, Nikaragve, Salvadora i Palestine. Takođe podržavaju Frente Sandinista de Liberacion Nacional i stvaranje radnih brigada, u čijim su projetkima aktivno učestovali. Česti su gosti protesta i demonstracija, a jedni su od osnivača projekta “ Gridalo Forte No fascism! No racism!“.

Njihov prvi album „Figli della stessa rabbia“ postaje poznat i van granica Italije, a Banda Bassotti započinje saradnju sa baskijskim bendom Negu Gorriak i muzičarem Fermin Muguruza. Plod te saradnje su obrade pesama „O bella ciao“ i „Carabina 30-30“, a zajedno nastupaju širom Baskije i Španije.

banda-bassotti-2

U leto 2001. godine, Banda Bassotti je ponovo na turneji po Italiji, Španiji i Baskiji, gde nastupaju na  Independent Day Festival zajedno sa Manu Chao, Africa Unite i drugim bendovima slične orijentacije. Ne zaboravljajući svoje antifašističke stavove, organizuju i koncert u Rimu, gde pred 30.000 ljudi skupljaju podršku partizanu Walter Dall’Olmo i njegovoj porodici.

Po meni, pesma sa kojom bi trebalo da započnete nedeljno popodne je „Luna Rossa“, koja govori o događajima vezanim za teroristički napad 12. decembra 1969. u Milanu, kada je stradalo 17 osoba, a ranjeno 88. Takođe, u pesmi se radi i o ljudima koji su nepravedno optuženi za napad i podvrgnuti policijskoj torturi.

Dalje, Figli della stessa rabbia, gde bi trebalo da obratite pažnju na imena koja se pojavljuju u pesmi, a potom – neka to bude vaš izbor i nemojte se zadržati samo na Banda Bassotti, jer stvarno ima odličnih grupa (Boikot, TalcoЭлектрические партизаны…) koje će vas trgnuti iz letargije.

Danas, aktivno podržavaju prikupljanje humanitarne pomoći za stanovnike Donjecka i Luganska kroz seriju koncerata u Atini, Rimu i festivalima u Bretanji, na kojima nastupaju zajedno sa ostalim antifašistički nastrojenim bendovima poput „Balotta Continua“, „Luckystrikes“ i Kaotiko

I za kraj, mali „meme“ koji je, do sada, razumelo ukupno 5 osoba, uključujući tu i autora:

fidel-castro

Pročitajte još: BASKIJA: POSLEDNJI BASTION PANKA

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s