Fidelov strip vikend vol. 16

O tri pomalo bizarna stripa, koja iskaču iz žanrovskih podela: Morgan Lost, Hellnoir i Atomika.

hqdefault

Morgan Lost  je najnoviji Bonelijev on-going serijal, započeo je sa izlaženjem u Italiji u oktobru 2015. i izlazi na mesečnom nivou. Kod nas ga objavljuje mala beogradska izdavačka kuća „Forma B“ Ilije Mirovića.

Autor serijala, tj. idejni tvorac i scenarista je Klaudio Kjaveroti, čovek koji je od 1989. deo tima koji radi na Dilanu Dogu, a u međuvremenu je kreirao i lik Brendona, junaka postapokaliptičkog doba koji je već zabeležio preko 100 epizoda.

morgan-lost-1-covek-poslednje-noci_slika_xl_46707045

Sam autor u uvodniku prve epizode “Čovek poslednje noći” kaže da je u pitanju akcioni triler pomešan sa natprirodnim  ili gradski horor smešten između stvarnosti i sna. Na naslovnoj strani prvog broja je mala galerija grotesknih stvorenja sa kojima će se glavni junak suočavati (pošto je Kjaveroti već unapred napisao prvih 20 epizoda).

1445261726694-jpg

Radnja se dešava u alternativnoj stvarnosti u kojoj nije bilo Drugog svetskog rata jer je špijunka Marlen Ditrih 1937. ubila Hitlera. Mesto radnje je grad Novi Heliopolis koji je mešavina 50-ih godina u Americi i futurističkog stila, kojim vlada glavni upravnik, čovek koji pati od potpunog gubitka imunog sistema i održava se u životu ljudožderstvom.

Glavni junak je vlasnik male kino dvorane, pati od nesanice i daltonista je. Otuda i mala neobičnost da je strip urađen u sivo-crvenom koloru kako bi nam predstavio svet kakvim ga on vidi. Inače, nakon što su pripadnici jedne sekte pokušali da žrtvuju njega i njegovu devojku ostala mu je oko očiju istetovirana maska i odlučio je da postane lovac na serijske ubice. A serijske ubice u tom društvu uživaju skoro kultni status zahvaljujući jednoj tv emisiji.

1445261536486-jpg

Prva priča koja je trebalo da bude neka vrsta pilot epizode i da nas upozna i sa glavnim junakom i sa njegovim prijateljima i neprijateljima je objavljena u dve sveske. Prvu svesku je nacrtao Mikele Rubini (koji je najzaslužniji za vizuelni izgled Morgan Losta po zamisli Kjaverotija), a drugu svesku je nacrtao Đovani Talami (Nik Rajder, Magični Vetar). Naslovne strane je radio Fabricio de Tomaso, i dosta su drugačije od klasičnih Bonelijevih naslovnica jer podsećaju na filmske plakate.

Sama priča je pomalo bizarna,  i samo delimično razjašnjena do kraja, dakle imamo najavu da će se narativ iz prve priče provlačiti delimično i kroz sledeće epizode.

hellnoir1-3

Hellnoir je još jedan strip iz Bonelijeve kuhinje koji definitivno dokazuje da tamo duvaju neki novi vetrovi. Dok je pre 30 godina Dilan Dog bio vrhunac bizarnosti za tu izdavačku kuću sad je svaki drugi novi junak ili mini serijal sve manje sličan onim klasičnim principima koje je nekad gajio Boneli.

helnoar1koricePrvo, strip se ne zove po glavnom junaku već po mestu gde se deo radnje dešava. Helnoar je donekle inspirisan Milerovim stripom Sin City, ali dok je Sin City grad koji postoji u nekoj realnosti, makar to bila samo realnost stripa, dotle je Helnoar zapravo mesto gde odlaze ljudi koji su umrli nasilnom smrću, jedan od krugova pakla, kojim upravljaju daemi, jedna vrsta đavola.

Glavni junak je detektiv Melvin Soul, koji i fizičkim izgledom podseća na detektive iz noir filmova zlatnog doba Holivuda. On i njegova kćerka Kasandra , koja je živa u stvarnom svetu, imaju svoj način komuniciranja, i on će joj pomoći da reši slučaj ubistva senatorove kćerke Blanš Devil, koja je žrtvovana u jednom neobičnom ritualu.

Otac i kćerka paralelno rešavaju slučaj, svako u svom svetu, da bi se na kraju u poslednjem od četiri poglavlja ove priče zajedno obračunali sa pripadnicima sekte i njihovim obožavanim demonom, Ašmodejom.

U ovoj bizarnoj priči scenarista koji je takođe stekao svoje autorsko ime radom na Dilanu Dogu, Paskvale Ruju, citira mnoge noir filmove, naravno u toku radnje koji se bavi Melvinom Soulom. Inače sam kraj ostavlja sumnju da ovo možda nije jedina priča o Helnoaru i Melvinu Soulu.

czzrij-w0aenzob

Autor crteža u sva četiri poglavlja je Đovani Fregijeri, koji takođe dolazi iz Dilanovog stafa, a naslovnice je radio Davide Furno, koji je kod Bonelija debitovao u serijalu Kesidi (kojeg je takođe pisao Ruju), a tek ćemo čitati epizode Dilana koje je on nacrtao.

I treći strip koji sam skoro čitao je takođe pomalo bizarno ostvarenje, Atomika – Bog je crven. Autori su Sal Abinanti i Endru Dab. Prvi je autor crteža i ideje, a drugi je razradio scenario priče.

atomika-2-preview-20050325084813430-000

Ideja je veoma zanimljiva i provokativna. SSSR, koji je personifikovan kroz lik Arohnira, stvara svog boga, Atomiku, kojeg koristi ne samo da pobedi neprijatelje, već i stare bogove, a i da manipuliše narodom. Nakon što pobedi sve stare ruske bogove Morozka, Pripjata, Harkova, Baba Jagu, Ljesija i Koščeja Besmrtnog moraće da se suoči sa svojim sinom Černobiljem nakon čega će se Atomika povući iz sveta koji će ostati bez bogova.

atomikakoricePriča je puna neprikrivene simbolike, ima dosta zanimljivih razmišljanja o prirodi odnosa čoveka i boga, ali ono što je manjkavost scenarija je nerazrađenost nekih sporednih likova. Možda je 12 sveščica ipak malo za ovu temu. Crtež mi se na momente sviđa, a na momente me iritira, mada je svakako vrlo atraktivan, a kolor (za koji su zaslužni Kristina Strejn, Bet Sotelo i Simone Peruci) je lep. Naslovnu stranu i zadnju stranu korica ovog integralnog izdanja je radio čuveni Aleks Ros.

atomika-stage02

Na kraju imamo i leksikon bogova tj. panteon gde je detaljno objašnjena uloga svakog od bogova u stripu, ali i koje su značenje imali ti bogovi u slovenskoj mitologiji. Nisam baš neki slovenofil, ali me mitologija oduvek zanimala tako da je ovo koristan dodatak, mada je naravno namenjen američkim čitaocima, ali kao da mi znamo nešto o slovenskoj mitologiji? Na kraju, mogu reći da je vizuelno i estetski ovo svakako jedno od kvalitetnijih izdanja Darkvuda, šteta što strip sam po sebi nije bolji.

Advertisements

6 Comments Add yours

 1. stF1 kaže:

  Gde si našao Atomiku?

 2. Mirko kaže:

  Sta ti znaci recenica-nijesam bas neki slovenofil?

 3. fidel kaže:

  Znaci da nisam od onih koji ce nesto da vole samo zato sto je to slovensko, a steta sto se od celog teksta ti uhvati za jednu sporednu recenicu…

 4. fidel kaže:

  Stef, Atomiku mi pozajmio drugar iz Bg, ali posto je vec resio da je nekom proda moram da mu je vratim

  1. stF1 kaže:

   Možeš li pitati za cenu? Ne obećavam da ću kupiti, samo da vidim na čemu sam. Video sam najavu za vreme trajanja Sajma knjiga, ali nisam bio u prilici…

   1. fidel kaže:

    Pitacu, mada mislim da je nekom vec obecao

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s