The Drop (2014)

Noomi Rapace je glumica koja me fascinira još od one švedske trilogije po romanima Stiga Lašona (američki rimejk je bullshit), tako da sam se odavno nameračio da pogledam još neki njen film. Izbor je pao na ovaj i zato što je to jedan od poslednjih filmova neprežaljenog Džejmsa Gandolfinija.

Nisam se informisao o filmu pre gledanja, pa sam bio bez nekih prevelikih očekivanja, ali film me definitivno kupio. Tek posle gledanja sam video da je režiser Belgijanac Michael R. Roskam, koji je već imao jedan uspešan film iza sebe, Bullhead.

Uglavnom, film počinje kao lokalna priča o Bruklinu, u centru radnje je bar “Kod rođaka Marva”, pratimo barmena Boba Saginovskog, koji živi jednoličnim životom. Naslov ima veze sa terminom “bar za isporuku”, nisam istraživao kako je film kod nas preveden jer sam gledao sa hrvatskim titlom. Čečenska mafija je preuzela bar 8 godina ranije od lika kog tumači Džejms Gandolfini, i povremeno se u baru prikuplja lova od trgovine drogom.

playdropBob i Marv su rođaci koji rade u baru, mada se Marv i dalje ponaša kao šef tj. vlasnik, iako bar sad pripada mafijašu Umarovu. Marv ima sestru Doti i oca koji je na aparatima, što ga košta velike svote novca koju mora bolnici da plati svakog meseca. Među gostima, koji su većinom lokalci, provlači se legenda o nestanku Ričija Vilana zvanog “Dani slave”. Jedan lik iz kraja, Erik Dids, inače psihijatrijski bolesnik sklon nasilju, hvali se da ga je lično ubio i zapalio tako da nisu ostali tragovi.

Jedne noći, baš nakon što su Čečeni, pokupili novac od droge, dvojica braće pljačkaju bar. Kasnije, šetajući krajem Bob nailazi na pretučeno mladunče pitbula, bačeno u kantu za đubre ispred kuće jedne Nađe (tumači je Noomi Rapace). Ona je bivša Didsova devojka, koja je više puta pokušala samoubistvo.

1280x720-ykxTo je početak, dalje neću prepričavati. Sviđa mi što se radnja polako odvija, imamo vremena da likove dobro upoznamo, i utoliko je nepredvidljiviji obrt koji sledi u poslednjem delu filma. Troje glavnih glumaca, na čelu sa Tomom Hardijem (moraću da pogledam još neke njegove filmove), zaista nose film od početka do kraja.

Ovo je kriminalistička drama bez atraktivnih, bombastičnih scena za decu i debile, zastrašujuće realna priča, scenario koji ne potcenjuje gledaoca, već pruža pravi uvid u psihu pomalo izgubljenih običnih pojedinaca koji žive u svetu  neraskidivo povezanom sa kriminalom.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. stF1 kaže:

    Ako već nisi, gledaj ovaj njegov film: http://www.imdb.com/title/tt2692904/

    1. fidel kaže:

      zvuci zanimljivo, dobar je Hardi, pogledacu

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s