Ko je taj Aristotel i zašto nema legitimaciju?

Danas je ponedeljak, peti decembar 2016. godine.

Prošlo je 2400 godina od rođenja Aristotela. Proleteše dva milenijuma i četiri veka.

Da vam izmislim jednu kratku priču: Aristotel je vaspitavao i podučavao jednu važnu istorijsku ličnost..

Oko 330. godine pre nove ere, mali Aleksandar Veliki bockao je mačem svog ćaleta i jahao crnog konja potpuno nag po vrućini. Hteo je da osvoji ceo svet, dakle da postane najveći vojskovođa. Filip Makedonski u očaju brzo zamoli Aristotela za pomoć. Tu je bio kraj. Aristotel je morao da prevaspitava tog golobradog nestašnog i nadmenog derana. I? …Pa ipak je Aleksandar na kraju osvojio svet i postao veliki vojskovođa na svom neustrašivom konju Bukefalu. Ali, pustimo sve to. Kažu da je Aristotel bio strog prema Aleksandru i da ga je učio pravim stvarima i ko bi rekao, čak i filozofiji. Ali šta mi znamo… Možda je Aristotel nagovorio Aleksandra da osvoji svet ili ga samo žestoko naljutio. Možda su zajedno osmislili strategije ratovanja…

Svaki čovek u sebi ima derište koje hoće ceo svet za sebe, ali niko neće to priznati! (U pozadini se zbog prethodne rečenice čuje gromoglasno UA koje uzvikuju filozofi koji ovo čitaju.). Eto, ali sada valjda vidite da je Aristotel bio i da i dalje jeste važan filozof.

Ako ste do ovde stigli sa čitanjem, čestitam!

Pojavite se danas na predavanju ‘Aristotelovo učenje o jezičkom znaku’ koje će početi u 19:30h u Kolarčevoj zadužbini, a predavač je  dr Irina Deretić. Ako ipak ne stignete, jer imate neka pametnija posla, kao na primer gledanje dnevnika na RTS-u ili gledanje serije posle istog… Šalim se! Ili ako zadremate popodne,  potpuno vas razumem.

2cf739c4aac76c9eff549e105390eb22b899cbf161784e671a1f50ad6e63040f

Još uvek niste odustali od čitanja teksta?

Onda mogu da kažem da je Aristotel napisao velika dela. Neka od njih su: ‘Metafizika’, ‘Fizika’, ‘O pesničkoj umetnosti’, ‘O nebu- o postajanju i propadanju’…Kažu da je rođen 384. godine pre n.e. u Stagiri koja se nalazi na Halkidikiju. Zli jezici takođe kažu da je šuškao dok je izgovarao reči i da su ga zadirkivali zbog toga. Mnogi ga zovu prvim sistematičarem filozofije. Eto školskog definisanja Aristotela.

Da, znam da je većini protutnjala kroz mozak reč Halkidiki i da sve miriše na grčku hranu, jer već u decembru planiramo letovanje! Ta oblast je poznata nama Srbima bolje od samih Grka jer letujemo tamo više nego oni. I, naravno, pijani i punih stomaka svinjskog girosa uhvatimo sebe da gacamo po plićaku, neki i bez znanja da je tom zemljom hodao Aristotel gledajući u iste zvezde koje danas gledamo pa prodajemo jeftinu priču o ljubavi svom skoro ili odavno stečenom partneru. Ili neki od nas samo hoće da oraspolože ženu koja se naljutila jer smo preterali sa ‘Mitosom’ i uzom.

Za kraj: Ako odete na more u 2017-oj, a želim vam svima da lepo odmorite, Ko bude u Grčkoj, a u blizini Halkidikija, neka skoči do Stagire. Nema ništa spektakularno tamo, ima Aristotelova statua. Možete da se hvalite ljudima da ste bili tamo gde je on rođen. Nemojte se razočarati, ne radi se o Aristotelu Onazisu, on je daleko popularnija faca od filozofa Aristotela, ali šta je tu je. Možda nekome padne neka dobra ideja ili prenese svom saputniku neke misli koje je Aristotel vredno zabeležio u svojim delima, ili ih je čuo na današnjem predavanju. Budite spokojni, neću ništa reći o temi predavanja, jer ne znam čak ni da ništa ne znam.

Pročitajte još: Kako ćemo otići na Mars

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s