Čudnovati puteljak – Prvi deo: Puteljkovi prijatelji

„Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak – prvi deo: Puteljkovi prijatelji“ je roman prvenac autora Krune Šafranića i prva knjiga trilogije fantastičnih doživljaja glavnog lika Dejana Dobrinića. Neprijatelj je započeo diverziju na planetu Zemlju i napasti će prvo manja mesta da dezorijentiše, zbuni i razdvoji oružane snage na manje grupe. Dok diverzija traje, ovu uzbudljivu priču iz Čudnovatog svijeta će nam ispričati glavni junak Dejan Dobrinić.

Početak priče i njen zaplet započinje 1986. godine.

Zla i vrlo moćna čarobnica po imenu Joanna, ukrala je novorođenu bebu majci iz Čarobnjačkog svijeta i čarolijom teleportiranja došla na planetu Zemlju. Za svoje zle namere odabrala je Hrvatsku, grad Zagreb i Petrovu bolnicu. Nije ušla na glavni ulaz, već se prikrala kroz prozor i izvela strogo zabranjen čin. Zamenila je novorođenčad.

Prilikom te zamene, sudbina mnogih porodica je u opasnosti. Zabranjeni čin zamene novorođenčadi postaje čarobnjačka tajna za koju se potrebno žrtvovati ne bi li se doznala istina. Zla čarobnica odlazi iz Petrove bolnice s tuđom bebom, ali je presretne ujak bebe.

Dolazi do sukoba i u naletu borbe demolirana je ulica i okolne zgrade. Ujak bebe je ubijen kao i policajac koji je prvi stigao na mesto nesreće…

Sedamnaest godina kasnije, upoznajemo Dejana Dobrinića, koji se za zimske praznike uputio dedi u Zagorsku županiju u selo Gusakovec. Odlaze zajedno u lov gde ga deda uči pucati iz puške. Počnu se događati čudne stvari. Napali su ih vukovi, nestaje struje u celom selu, iskre struja počele su pucketati u zraku…Nisu ni slutili da će se svakog časa dogoditi nešto strašno, da će mir biti narušen i da je opstanak svega što je dobro upitan. Iskre struja su se pojačavale, munje su išarale nebo.

Neprijatelji su se teleportirali na planetu Zemlju u selo Gusakovec. U zadnji čas, ta ista čarolija teleportiranja zahvati Dejana Dobrinića i odvodi ga na Čudnovati puteljak, koji mnogi zovu i Čudnovati svijet…

Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljakPratiti ćemo dva mlada junaka i Puteljkove prijatelje u njihovim pustolovinama. Moraju nezaobilazno stići do Zlog dvorca te obaviti opasan zadatak. Puteljkom će susretati Puteljkove prijatelje (i nekoliko životinja) koji će im svesrdno pomagati protiv mnogih sila, opačina i zala.

No, tko su one dvije bebe, sada dva odrasla vršnjaka koji su zamenjeni u rodilištu? Odgovor na to pitanje čitalac će dobiti na kraju trilogije.

„Moja maštanja započela su i prije nego sam počeo pohađati osnovnu školu, a prvi počeci pisanja proze započeli su u srednjoj školi i nastavili se intenzivno sve do danas“, kaže za naš sajt Kruno Šafranić.

„Nije bilo dana, a da puteljkom kojim sam se kretao do škole, nisam maštao o nestvarnim događajima, izmišljao priče inspiriran okolišem, i bilo je pitanje dana kada ću svoje misli prenijeti na papir.

Dogodilo se to poput nevjerojatne čarolije koja mi je promijenila život iz temelja. Počeo sam više čitati, više pisati. Bio sam pomalo nespretan u komunikaciji, a onda sam odjednom primijetio da su se moji problemi s govorom i mucanjem polako smanjivali. To sve mogu zahvaliti književnosti koja mi je pomogla u svakodnevnom komuniciranju i učenju.

U meni se probudila želja za stvaranjem i dosegnula vrhunac kao vatra čiji plamen se ne gasi dok sve pred sobom ne sagori. I tako sam, u toj vatri strasti za pisanjem, 5. prosinca 2003. započeo pisati ovu svoju fantasy trilogiju. Napisao sam u jednom dahu poglavlje i udahnuo život glavnom junaku i junakinji.“


O autoru

Kruno Šafranić rođen je 28. februara 1986. u Zagrebu. Osnovnu školu pohađao je u Velikoj Mlaki, mestu između Zagreba i Velike Gorice, a svakodnevne šetnje puteljkom kojim se kretao do škole nadahnule su ga za prvi roman, trilogiju Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak.

Završio je srednju Ugostiteljsko-turističku školu. U srednjoškolskim danima počeo je i pisati, što intenzivira po odsluženju vojnog roka. Danas radi u restoranu, a u slobodno vreme piše kratke priče, pesme i druge tekstove i bavi se književnim aktivizmom.

Do sada je objavljivao u Časopisu za književnost Kvaka i časopisu Suncokret te na Ziher.hr, portalu Fenix Magazin – Nezavisni hrvatsko-njemački mjesečnik, Facebook grupi Pisci i Književnost, Facebook grupi Književni klub, kao i drugim sličnim stranicama i blogovima.

Na takmičenju za kratku priču u grupi Pisci i Književnost 2015. podelio je 1. mesto s fantasy pričom „Čarobno drvo za ogrjev“, a na takmičenju Fantasy Castle 2013. osvojio je 3. mjesto s fantasy pričom „Vilin vrt“.

Kao osnivač i voditelj uređuje Facebook profil grupe Pisci i Književnost, Facebook stranicu „Pisci i Književnost“, te web-stranicu Pisci i Književnost.


Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s