Muzika za nedeljno popodne vol. 5: Molotov

molotov-2

Sada već davne 1995. godine, dva dobra druga, dva prijatelja Tito Fuentes i Micky „Chicho“ Huidobro donose odluku da formiraju prvi meksički alternativni rok bend. Bila je nedelja i vraćali su se sa mise, kada su shvatili da tradicionalni lifestyle popularnih „sombrerosa“ nije ono o čemu su maštali uz kafu i meskalin.

Kao i svaki početak, i njihov je bio težak i prošle su godine dok za njih nije čulo na sasvim drugom kraju sveta, u jednom malom galskom selu u Srbiji. Isprva su jedva punili underground lokacije u nekadašnjem Tenochtitlan-u (ko nije igrao Civilizaciju sa Astecima, neka odmah napusti sajt), što je bio signal da se malo ko od skoro 20 miliona stanovnika prestonice interesuje za tu vrstu muzike.

Članovi grupe „Molotov“ jednoglasno konstatuju da je bolje biti prvi u selu, nego poslednji u gradu i fokus premeštaju na druga mesta u Meksiku. Tek nakon koncerata u Montereju i Puebli, gde su nastupali kao predgrupa popularnijima od njih, head hunters iz Universala odlučuju da ponude im ugovor i tada kreće proboj na glavnu scenu.

Molotov In Buenos Aires - Pepsi Music FestivalU julu 1997. godine izdali su svoj prvi album „¿Donde Jugaran las Niñas?“ (Gde se igraju devojčice?), koji se nije našao u prodavnicama zbog stihova koji su mešavina politike, seksa i psovki, na šta patrijarhalno meksičko društvo nije bilo spremno. Kao znak protesta, članovi i simpatizeri grupe prodaju diskove na ulici.

Molotov je jedinstvena grupa na španskom govornom području. Njihovi hip-hop tekstovi, praćeni jakim basovima i heavy gitarskim rifovima su po svojoj prirodi zapaljivi, a bacaju otrovne strelice pravo u srce represivne Vlade.

Njihovi tekstovi odražavaju aspekte burne političke klime u kasnim 1990-im, a primera radi, „Gimme Tha Power“ sadrži rime kao što su „Hay que arrancar el problema de Raiz y cambiar el Gobierno de nuestro País, odnosno „Moramo rešiti problem iz samog korena i promeniti vlast u našoj zemlji“.

molotov
Na snimanju spota za pesmu „Pada Vlada“ (version Mexicana)

Godine 1998. Molotov je objavio Molomix, album s remiksima pesama sa prvog albuma, uključujući verziju klasika „Bohemian Rhapsody“ od The Queen, pod nazivom „Rap, soda y Bohemia“, kao i novu pesmu „El puten de las estrellas“, kojom napadaju meksičku televizijsku mreže Televisa, kao odgovor na odbijanja da puštaju spotove benda. Btw, Televisa je produkcija u Srba, posle Siniše Pavićevih, najpopularnijih serija tipa Kasandra, Ljovisna, Marisol, Persil, Lenor, Cevol i slično.

Vatreni Meksikanci su još uvek aktivni, ali male su šanse da ćemo ih gledati uživo. Do tada, neka YouTube vodi put:

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s