Nobel sa dna – Bob Dilan

Nije moglo bolje. Dilan je dete 1968. u to nema sumnje. Čak moglo bi se reći da one je duh čitave 1968. No, dok su studenti mahom prihvatili taktiku „marša kroz institucije“ (uključivanje u legitimnu borbu za vlast i ostvarivanje prava kroz institucije), Dilan je ostao po strani.

Marš se pokazao katastrofalnim i jedni od najvećih krvnika 20. veka bili su deca 1968 gde sada, sa svojih institucija, gaze po svemu onome što su bili – po sebima samima . Dilan je marširao na svoj način – sa gitarom.

Potrebno je bilo 48 godina i dopro je do samog vrha.  Umesto njega, tu je bila Patti Smith gde je maestralno izvela „A hard rain’s a-gonna fall“. Sve je tu, ona i gitara. Pri kraju uključio se i orkestar sa silnim violinama, klarinetima, violenčelima itd. Valjda da bi gospodi bi prijemčivije: njihov prefinjeni sluh navikao je na simfonije. Potpuno nepotrebno, dominirala je Patti i gitara, kao u parku sa društvom, na klupi sa gitarom i lošim pivom  – to je Dilan. Patti je bila maestralna! Gospoda oko Nobela, htela ne htela, morala su čuti kako svet vidi plavooki dečak sa dna. To detinjstvo nije razigrano i bezbrinžno, nije to detinjstvo elite: to detinjstvo je posledica vladanja te elite.

Sama dodela nije mogla bolja biti, monarhe i gospodu u frakovima Dilan nije ni udostojio svoga prisustva. Uostalom, nikada za njih nije ni pevao, nema nameru da to uradi sada. Odavno prizanat na dnu, za šljašteću nagradu sa vrha ne mari.

Zanimljivo je da od svih analiza te nagrade, najbolja došla opet sa dna – od Leonarda Cohena. Brat po oružju, u jednoj maestraloj rečenici o Dilanu i Nobelu je naveo:

“It is like pinning a medal on Mount Everest for being the highest mountain.”

Poslušajte Patti – glas sa dna koji je domarširao do vrha:

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s