Slobodan Šijan gost Kluba 128

U četvrtak, 22. decembra, od 20h, u Klubu 128, održaće se treći događaj u okviru ciklusa „Književnost u kadru“ pod nazivom Dijalog sa rediteljem: Jugoslovenski film i književnost, a gost ovog kluba biće jugoslovenski reditelj Slobodan Šijan.

15622579_644373909100389_7612460286158475703_n

U fokusu pažnje biće poređenje izražajnih mogućnosti književnog i filmskog medija, sa čijim se ozbiljnim teorijskim razmatranjima u filmskoj i književnoj teoriji posustaje poslednjih godina. Udruženje studenata opšte književnosti i teorije književnosti, Klub 128, upravo je i osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti književnosti i kulture,  a ovim ciklusom pokušaće da pozovu na ponovno promišljanje višestrukog odnosa književnosti i filma.

Više na: Klub 128

Ljubitelji Šijanovog stvaralaštva imaće priliku da, do 17.decembra, na prvom Festivalu meta filma u Art bioskopu Kolarac, pogledaju meta filmove ovog reditelja, ali  i prvi rimejk filma Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT Dušana Makavejeva. Biće predstavljen i meta film Mladena Đorđevića„Sumrak u bečkom haustoru“, u fazi nastajanja. Osim toga, na prvom festivalu meta filma biće dodeljena nagrada „Branko Vučićević“, koja je posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Na zatvaranju festivala, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma nagrađenog autora kao i koncert garažne grupe The Red Step.
Meta film je veoma razvijena i dugovečna linija u svetskoj kinematografiji. Ovaj pojam se prvenstveno odnosi na filmove o filmovima, ali i na one koji se na eksplicitan način bave jasno prepoznatljivim žanrovskim modelima. Takođe, meta film obuhvata i ona ostvarenja u kojima akteri naznačavaju da će ono što gledamo biti proizvod fikcije, kao i širok dijapazon – parodije, kompilacijske arhivske filmove, mejking of filmove

Pročitajte još: ZAŠTO JESEN SAMURAJA NIKADA NEĆE POSTATI KULTNI DOMAĆI FILM?

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s