Osakaćenost duha i vladavina masa

-Osvrt na „Sudbinu čoveka u savremenom svetu“  Nikolaja Berđajeva-

Već mnogo puta se pokazalo da je čovek biće koje je u stalnoj krizi. Naročito je to društveni čovek, ostvareni čovek čiji pojedinačni duh pada u pozadinu ili se čak poništava zarad interesa većine, bilo da je društvo demokratsko, komunističko, fašističko ili kapitalističko.

Ideologije su različite, a cilj suštinski isti. Pojedinac je stvar, koja treba da diše kao društvo i kao celina. Društvo je komplikovani sistem organa koji je rob svojih funkcija. Rob samog sebe. U takvom prostoru hoće da nauče čoveka da mu je najteže da samog sebe nosi na sopstvenoj kičmi.

nikolaj-berdjajev_660x330
Nikolaj Berđajev

Drugi problemi koji se naziru od pada aristokratije su što je masa prodrla u kulturu, kao i vrtoglavi razvoj tehnologije uz to. Cela istorija se oslonila na mase. Šta je masa? Masa je verna slika prosečnog čoveka. Institucije postoje za prosečnog čoveka, za tu masu.

Iako je kolektivna svest nešto što postoji od prvih civilizacija, ona je danas dovedena na najiskvareniji stepen. Stado je oduvek postojalo. Retki su originalni pojedinci. Šta se dešava u stadu? To se najbolje videlo u nacionalsocijalizmu i komunizmu: tamo je svima dužnost da misle isto, da se pokore kolektivu. To je žestok udar za individualnost.

Tu ljudi žive kao u čoporu, a jedino čega im ne manjka je bolesna požrtvovanost za sistem kome su se pokorili. Kapitalizam nije ništa bolji, sa svojom ekonomijom ideologija. Privredni rad je suština čovekovog postojanja. Tehnika je, takođe, oslikala prelazak od organskog života ka organizovanom. Ona nas je racionalizovala, a čim je ojačala, ojačala je i demokratija, koja je nažalost u današnjici  zadržala samo naziv. I tu se ispoljava instinkt bezlične gomile žedne vlasti.

metropolis-cover

Dodajmo i nacionalizam, i tako uništimo svu kulturu. Što da ne? Destrukcija je tako privlačna, laka i poletna. Sve dosadašnje revolucije su omanule…Zašto?!

Zato što nije nikada došlo do moralne i duhovne revolucije. Dok do toga ne dođe, imaćemo sve one vešte intelekte koji govore o krizi kulture i svih vrednosti. Deo te krize je govor o samoj krizi. On je prvi nagriza. Masa se pobunila protiv kulture, jer ona nikada nije bila njoj namenjena. Aristokratija je gradila kulturu i tako će uvek i biti. Svako omasovljenje kulture je sunovrat u nešto gadno – popularna kultura! To je to. Prelepo. Narodna kultura se umiljava masi. Narodne mase je obožavaju. Tako kultura više nije u problemu, i, eto, čak je uspela da stigne i u masu. Ali, to onda više nije kultura. Tu se lepota pa i moral izvrću naopačke. Ulazimo u period krize duha, iako se plasira da je trenutno kriza politička i ekonomska. Čovek je u omasovljenju doživeo otvorenost i jaku želju za sve ono što sadrži ovaj svet. Duh je u potpuno desetom planu i postoji samo kao reč na papiru. Zbog toga je današnja era zapravo era opsednutosti politikom, rasnim razlikama, novcem, ekonomskim interesima, ratovima. Da li je moguće da čovek u takvom haosu bude organizovan. Ne! Najgore od svega je što je to organizovan haos koji se propagira na sav glas kroz sve moguće kanale prenošenja informacija.

O mogućnosti da čovek doživi duhovnu revoluciju neki drugi put, a za kraj neka jedna Ničeova rečenica iz „Tako je govorio Zaratustra“ bude pokazatelj i vodilja: „Dobri – oni razapinju na krst onoga ko piše nove vrednosti na nove tablice, oni sebi žrtvuju budućnost – oni razapinju na krst svu ljudsku budućnost! Dobri, oni su uvek početak kraja.“ Neka se svako duboko u sebi zapita šta stvarno hoće, gde se nalazi i šta je uopšte ljudski duh i koja je njegova svrha.

Pročitajte i: Osakaćenost kultur-snobizma

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s