Fidelov inventar pročitanih knjiga: Novembar

Novembar i život bez smisla ako nemaš vremena za čitanje.

“Zapisi mladog lekara” su obavezno štivo za svakog studenta medicine. Šalim se, naravno, ali Bulgakov je u ovom delu zaista verno predstavio prvu godinu svog rada u bolnici u ruskoj provinciji. Ove priče su prvobitno objavljivane u književnim časopisima, i tek nakon autorove smrti su sabrane u knjigu.

161011090020Priče govore o iskustvima doktora koji je tek završio studije, a treba da bude glavni i jedini doktor u maloj bolnici usred neke ruske nedođije. Ima pomoć jednog bolničara i dve babice, i to je sve. Stalno je rastrzan sumnjama da li poseduje dovoljno znanja i veštine, i kad mu dođe neki poseban slučaj kori sebe što nije to pogledao u knjizi.

Prva priča “Peškir s petlom” se odvija tokom septembra 1917. i interesantno da pisac uopšte ne pominje rat ni revoluciju(završena je kao i sve iz zbirke tek 1926). Slučajevi su karakteristični za rusko selo, devojka kojoj je noga upala u stupu, difterija, porođaji usred noći, odlasci saonicama po mećavi  do pacijenata udaljenih 12 vrsta. Ima i anegdotskih, humorističnih slučajeva, koji osim što izazivaju smeh svedoče i o stanju među ruskim seljacima tokom carevine. Ruski seljaci su bili neobrazovani, zapušteni u svakom pogledu, verovali su u razna sujeverja, a doktor se morao boriti sam sa svim tim i raditi svoj posao najbolje što može.

young-doctors-notebook-dvd

Uzgred, otkrio sam skoro da postoji britanska serija po motivima ovih priča u kojoj glumi Danijel Retklif

U osnovi su priče realističke, nema toliko fantastičnih motiva kao u kasnijim delima, bliže su delima klasika 19.veka. Ima maštovitih detalja, pisac je kritičan prema društvu, ali veruje u pravu humanost.

view_image„Rođeni u nedelju“ Ingmara Bergmana je drugi deo njegove autobiografske trilogije, ali se svaki roman može čitati i nezavisno. U ovom romanu pisac se fokusirao na svoj odnos sa ocem. Dečak Pu čije detinjstvo čine teror starijeg brata Daga, nesvesno otkrivanje seksualnosti, svađe oca i majke, i prvi kontakti sa smrću, je glavni lik.

Odlazak sa ocem pastorom u Grones gde on treba da održi propoved je centralni događaj, mada se u romanu putem flešbekova govori i o susretima sa ocem pred očevu smrt 20 godina pre pisanja knjige. Vidimo koliko se ličnost autora razvijala nasuprot ocu, pa je tako i njegov ateizam posledica te odbojnosti.

Majka Karin Okerblum je osećajna, živahna, oštroumna, krajnje osetljiva i prilično razmažena, a otac Erik Bergman spolja ambiciozan, lepo vaspitan, doteran i relativno naočit, ali ispod besprekorne površine ćudljiv, preterano osetljiv, žestok temperament, iznenadno emocionalno hladan. Njih dvoje su kao Scila i Haribda između kojih se kreće život ovog dečaka kojeg kao što rekoh takođe maltretira i stariji brat.

220px-sundays_childrenBergman pripoveda slikovito, i kad bi knjigu čitao neko ko ne zna za njegovu rediteljsku karijeru(ako takvih uopšte ima na svetu) mogao bi da pretpostavi po sekvencama da je autor čovek filmske umetnosti. Ako volite Bergmanove filmove, volećete i njegove knjige. A ova knjiga je poslužila i kao predložak za istoimeni film koji je 1992. režirao Bergmanov sin Danijel.

Pročitajte i: Autobiografska trilogija Ingmara Bergmana

dom_gospodjice_peregrin_za_cudnovatu_decu_vv„Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“ je simpatična fantazija sa elementima horora.  Knjiga je namenjena mlađim čitaocima, ali je mogu čitati i oni odrasli koji sebe ne smatraju toliko ozbiljnim osobama da čitaju samo psihološke romane.

Džejkob Portman je glavni lik, koji polazi na putovanje u Vels nakon misteriozne smrti svog dede Abrahama, koji mu je pričao da je tamo bio smešten kod gospođice Peregrin početkom II svetskog rata. Prvi deo ove knjige u kome se govori o dedinom ubistvu, psihoterapijama mladog Džejkoba na koje ga šalju roditelji i dolasku u Vels mi je bio nekako zamoran, kao jedan razvučeni uvod. U drugom delu kad Džejkob najzad pronađe taj vremenski prolaz, za koji sam od početka slutio da će biti način da pronađe Dom gospođice Peregrin, radnja se odvija brže i naravno prekida se na mestu gde nas najviše zanima šta će se dalje dogoditi.

Ima još dve knjige, a snimljen je i film u režiji Tima Bartona, i koliko čujem publika je podeljena, mnogi ga smatraju najvećim promašajem slavnog reditelja, ali ima i zadovoljnih.

miss_peregriners_trailer_slika

O knjizi mogu reći da ne treba imati prevelika očekivanja, Ransom Rigs je daleko od stila jednog Gejmena, ali za početnika je solidan, maštovit, ideja sa fotografijama koje su uklopljene u knjigu dobro funkcioniše i svakako je ovo knjiga u kojoj se može uživati tokom prvog čitanja, a da li zavređuje i drugo čitanje diskutabilno je. Likovi su dobro razvijeni, čak i oni sporedni, i verovatno će se to klupko koje je pisac zapetljao u prvom delu polako razmrsiti u sledećim delovima. Zanimljive su i neobične sposobnosti ove čudnovate dece tako da očekujem da svaki od likova ima neku svoju ulogu u konačnom raspletu. Ima istina predvidivih situacija, ali nema ništa novo pod suncem, previše originalnosti nekad može da deluje i izveštačeno i neubedljivo.

Knjiga je već stekla popularnost među mlađim čitaocima, osmacima i srednjoškolcima, da li samo zahvaljući filmu ili lakom stilu pisanja nije toliko važno, bitno je da se čita.

Pratite Zabavište i na Fejsbuku i Instagramu

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s