Vatra, krug, lutka i magija

on

Još jedna godina je na izmaku, a pred nama je zadatak sumiranja utisaka i pravljenja planova za narednu godinu. Šta smo to uradili ove godine? Gde smo pogrešili i šta smo naučili? Zašto ne bismo u svojim glavama zamislili vatru i seli oko nje.

Preuzeću na sebe tu odgovornost i biti onaj koji će prvi progovoriti.

Dakle, ova godina je bila izuzetno dobra. Bilo je tu i uspeha i grešaka, i suza i smeha. Sećam se cele one frke oko učenja za maturske ispite i za polaganje prijemnog. Jun je bio vrlo živopisan- matursko veče, ispiti, nekoliko dana nespavanja, polaganje testova za prijemni. To je verovatno bio i poslednji put da me neko pita „Na kom najmanjem uglu su sinus i kosinus jednaki“ i slične stvari. Sledeća četiri dana provedena su u iščekivanju rezultata. Mi koji smo se upisali na fakultete mogli smo da odahnemo, onima koji to nisu uspeli ostao je drugi krug ili naredna godina (u ovom slučaju se nadam da ćete upisati ono što želite). Jul, avgust i septembar su prošli iznenađujuće brzo, i došao je dan kada opet pakujete sveske u torbe i krećete na predavanja, koja više ne traju 45 nego 90 minuta. Mislili ste da ćete učiti ono što vas zaista zanima. E pa teško. Mnoge stvari će vam biti dosadne i nezanimljive, ali šta da se radi- sedi i uči. Iako obaveze oko fakulteta iziskuju mnogo vremena, potrebno je imati nešto što će vam skrenuti misli. U mom slučaju to je pisanje. Preda mnom je mogućnost da iznesem svoje mišljenje i stavove i predstavim neke svoje ideje.

A sad, decembar. Uh, postao sam svestan da ću najverovatnije jedan predmet preneti u narednu godinu, zbog čega sam počeo da paničim i tripujem da mi je život promašen i da nikada neću postići nešto značajno. Polako prihvatam činjenicu da nije kraj sveta i da nisam jedini koji je u tom „problemu“. Ozbiljnije i strašnije stvari se dešavaju ljudima, pa čemu plakanje? I tako dođosmo do sada, momenta u kome ove reči nalaze svoj put u svet.

Kako dočekati Novu godinu? Premotavati snimke, prisećati se onoga što nam se činilo kao propast sveta, a ispalo je bolje nego što smo očekivali? Ili možda izaći i ludo se zabaviti?

Izbor je individualan. Još uvek ne znam, ali me ne bi začudilo da tog 31. decembra negde oko 23 časa shvatim da moji praznici podsećaju na praznike Bridžit Džouns- TV, pevanje pesme „All by myself“ u pidžami i flaša nekog pića. Kako će izgledati jutro posle to niko ne zna, a nije ni važno.

Taj 1. januar znači da se krenulo ispočetka. Na minut je sve stalo, a onda se nastavilo još brže.

Predajem štafetu Vama. Vaš je red da podelite svoje iskustvo sa nama, strancima.

Zašto ne bismo napravili lutku od slame, obukli je u staru odeću i zapalili?

To je tradicija u nekim delovima sveta. Gledajmo kako sve loše gori, kako nestaje i živimo bar večeras u iluziji da nam se ništa loše neće desiti. Neka nas magija novogodišnje noći zadivi i ostavi bez daha. Nezamislivo mnogo ljudi će u istom momentu poželeti mnoštvo različitih stvari. Sreća, ljubav, putovanje, zdravlje, provod, novac… Nije važno. Samo uhvatitetu čaroliju  i na trenutak zadržite i nju  i snagu želja. Budite spremni da već sa sledećim izdahom pustite tu želju da ode dalje. Uživajte u momentu koji se dešava, jer samo on i postoji.

Pročitajte i: Tomas Hobs 2016.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s