Uspavana i vreteno Nil Gejmen i Kris Ridl

uspavana_i_vreteno-nil_gejmen-_kris_ridl_v

Bajke su priče u kojima ima mnogo opštih mesta i šablona, obično se završavaju tako što princ spasi princezu, i oženi je, pa žive srećno i dugovečno izrodivši hrpu musave dečurlije. Ali šta ako princeza ne želi da se uda?

Na tom mestu upravo svoju bajkovitu priču počinje Gejmen. Svi se sećamo priče o Snežani i patuljcima, i znamo šta bi trebalo da usledi posle. U Gejmenovoj gotskoj bajci “Uspavana i vreteno” Snežana baš i ne umire od želje za venčanjem, a patuljaka nije 7 (mada je to najmanje važno).

Ovo Gejmenovo delo je još jedan primer njegovog ponovnog pričanja starih priča samo što su ovog puta dve klasične bajke, o Snežani i o Uspavanoj lepotici, spojene u jednu zanimljivu priču sa neočekivanim krajem. Sva su pravila pričanja dobre priče ispoštovana, od veštog uvoda, zanimljivog zapleta, uzbudljivog vrhunca, neočekivanog preokreta i na kraju iznenađujućeg, ali potpuno logičnog raspleta. Kraj bi mogao da bude i početak nove priče ako se pisac odluči na nastavak, a čitaoce ništa ne sprečava da zamišljaju šta je dalje bilo.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Knjiga izgleda kao slikovnica za odrasle zahvaljujući izuzetnim ilustracijama čuvenog Krisa Ridla. Njegovi crteži doprinose gotskoj atmosferi dela podsećajući pomalo i na one svima poznate crtaće Tima Bartona.

Valjda pod uticajem globalne fascinacije serijom “The walking dead” ima malo i zombijevštine, ali na gejmenovski način, neću da vam kvarim uživanje, čitajte, kratko je i slatko. Ima Gejmen još ovakvih knjižica u kojima interpretira na nov način neke opštepoznate priče uz pomoć dobrih ilustratora, nadajmo se da će se ova dobro prodavati kako bi Laguna imala interesa da nas počasti i ostalim. A verujte mi, prava knjiga treba ovako da izgleda, spoj inteligentnog pripovedanja i odgovarajućih ilustracija, praznik za dušu i za oči.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s