„Kafa u pet“ Sofije Živković

Sofija Živković je početkom marta prošle godine objavila svoju drugu knjigu poezije, pod nazivom „Kafa u pet“, deset godina od objavljivanja svoje prve knjige.

Sofija Živković spada u mlađu generaciju pisaca. Rođena je 1985, a na književnu scenu stupila je 2005. godine kada je objavila svoju prvu knjigu „Sobe (jezičke vežbe)“ pod pseudonimom Danica Dobrovsky za ediciju „Prva knjiga“, u izdanju Matice srpske. Knjiga je imala zapaženi uspeh ušavši u najuži izbor za Brankovu nagradu |Neizbežno osvrtanje za užitkom (prikaz knjige Sobe). Njena prva priča izašla je 2004.godine, još tokom gimnazijskih dana, a bila je smeštena „u dnu grada, blizu Dunava“. Istorija je naprosto inspiriše jer skoro sve što piše Sofija smešta u istorijski prostor Beograda, posebno dunavski deo grada, gde i živi. Pored pisanja poezije, bavi se aktivno i književnom kritikom sarađujući sa brojnim časopisima. Poeziju, eseje i prozu objavljivala je u renomiranoj periodici, poput „Književnog magazina“, „Beogradskog književnog časopisa“, „Polja“ | Prvo poglavlje iz romana Blizu Bajlonove pijace , „Svezaka“, „Avangarda“, „Agona“… | Izbor iz poezije. Sa pisanjem spaja i novinarstvo, pa objavljuje u dnevnom listu „Danas“, uglavnom se baveći temama iz urbane kulture i putopisnim zapisima. Član je NUNS-a.

Sofijin nacrt za roman, pod nazivom „Blizu Bajlonove pijace“, izabran je među pet najboljih na konkursu NIN-ove književne stipendije prošle godine, a njegovi delovi izlazili su u novosadskom časopisu „Polja“ i pančevačkim „Sveskama“.

14492337_10210358448020304_4925596337572517975_n.jpg
foto: Jelena Balać

Istorija je naprosto inspiriše jer skoro sve što piše Sofija smešta u ‘dnu grada, blizu Dunava’, gde i živi.

Nakon deset godina od objavljivanja svoje prve knjige, Sofija Živković je početkom marta prošle godine objavila i drugu knjigu poezije, pod nazivom „Kafa u pet“. Izdavač je Balkanski književni glasnik u Beogradu, a recenzije potpisuju Vasa Pavković, Fahredin Šehu i Matthias Jacob, docent na univerzitetu u Tibingenu, koji je njene pesme prevodio i na nemački jezik. Dve ilustracije u knjizi ustupio je Aleksandar Nećak.

pol.jpg

“Autoportret u plavom“, Aleksandar Nećak

(ilustracija u knjizi, za lirskog junaka Pola)

BKG je mali izdavač velikih tema, kao što su „Afroamerička poezija“ koju je priredila Danijela Jovanović, „Ruske teme“ Zorislava Paunkovića, zatim „Osnovi vedske književnosti“, „Kratak pregled novozelandske i australijske književnosti“, i druge.

Pročitajte i: Noć za Koena u beogradskom Poletu

„Čitajući raznu psihološku i filozofsku literaturu zaintrigirale su me određene teme, pa sam na svoj način istraživala i preispitivala najpre temu onostranog Ja, potom i Onostranog kao poretka koji je iznad nas kao nešto čemu se obraćamo. Potom me je i tema samog erotizma i autoerotizma okupirala, ali onog sufističkog, svestranog, gde je sve ljubavna pesma, sve o čemu pišemo, sve što volimo, svako sa kime smo u nekoj važnoj priči.“

„Knjiga poezije „Kafa u pet“, sa podnaslovom „Apokrifna geografija“ nastajala je nekoliko godina, a finalnu verziju doživela je tokom 2015.“, kaže Sofija Živković. „Lorka je izuzetno važan pesnik za mene. Jedna od asocijacija koju sam vezala za sam naslov jeste upravo njegova kobna pesma „U pet časova“, čak i više nego asociranje na „čaj u pet“, kako može izgledati u prvi mah. Kafa je motiv koji se provlači često u pesmama – kafa kao susret. Čitajući raznu psihološku i filozofsku literaturu, zaintrigirale su me neke teme, pa sam na svoj način istraživala i preispitivala najpre temu onostranog Ja, ili onostrane Ja, pa tako i autoerotizam koji me je takođe zanimao kao fenomen, potom i Onostranog kao poretka koji je iznad nas, kao nešto čemu se obraćamo; potom me je i tema samog erotizma okupirala, ali onog sufističkog, svestranog, gde je sve ljubavna pesma, sve o čemu pišemo, sve što volimo, svako sa kime smo u nekoj važnoj priči“, zaključuje Sofija.

Izdavačka kuća Dereta uzela je njen rukopis svojevrsnih „šetalačkih“ zapisa o najstarijem delu Beograda, Dorćolu , ali i o drugim temama vezanim za gradsku kulturu i umetnost i uskoro možemo očekivati objavljivanje i te knjige.

O novoj Sofijinoj knjizi „Dopisnice iz kraja“ pročitajte OVDE.

 

Knjiga može biti vaša ukoliko:
Lajkujete stranicu Zabavište
Javno podelite ovaj tekst (Public) i u komentaru, ispod posta (prvi post na stranici Zabavišta), napišete zašto bi baš vi trebalo da dobijete zbirku. Nagradna igra je namenjena stanovnicima cele Srbije, a Sofija će izabrati dva pobednika. Nagradna igra traje do četvrtka, 12.januara! Srećno!🙂

 

Pratite Zabaviste i na Fejsbuku  i Instagramu

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s