Projekcija filma „Zapisi iz ćelije broj 12“ u galeriji Polet

Posle premijere u Njujorku i promocije u američkim zatvorima, dokumentarni film Zapisi iz ćelije broj 12 biće prikazan u Beogradu, u Galeriji Polet, u sredu, 11. januara sa početkom u 20 časova, premijerno za domaću javnost.

Reč je o dramatizaciji dela „Zapisi iz podzemlja“ F. M. Dostojevskog, rađenog sa osuđenicima na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Beogradu. Autorka ovog projekta i predsednica Centra za rehabilitaciju imaginacijom Marina Kovačević, premijerno je, na poziv organizatora međunarodne konferencije u Njujorku „Performing the world“  prikazala film i program rehabilitacije kroz umetnost. U diskusiji nakon projekcije koja je izazvala veliko interesovanje, predočila je svoja iskustva u radu sa osuđenicima u srpskim zatvorima. Nakon premijere u Njujorku, film je prikazan i u američkim federalnim zatvorima u Kentakiju, Mičigenu i Sen Kventinu, gde je deo programa rehabitacije za američke osuđenike, a ovakav vid saradnje između Srbije i Amerike se dešava po prvi put.

medenica-dokumentara.jpg

Marina Kovačević

Dokumentarni film „Zapisi iz ćelije broj 12“ epilog je pozorišne predstave nastale u koprodukciji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom. Predstava je izvedena sedamnaest puta u matičnoj ustanovi i u najvećim kazneno-popravnim zavodima u Srbiji. Veliko finale ovog projekta dogodilo se u septembru 2015, izvođenjem predstave za javnost u Domu omladine Beograda.

 

15747886_1162584820525527_6968802492522905799_n.jpg

„Bila je ovo najbolja godina u mom životu. Bukvalno, jedino zbog čega je vredelo biti na robiji!“, rekao je osudjenik Djordje Vasiljević u filmu „Zapisi iz ćelije broj 12

Naredni prikaz filma očekuje se 18.januara, od 20h, u Mikser House-u, a nakon projekcije beogradska publika imaće priliku da razgovara sa autorkom, kao i sa Đorđem Vasiljevićem, učesnikom projekta, koji je nakon 13 godina ponovo na slobodi.

Pročitajte i: Noć za Koena u beogradskom Poletu


.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s