Inventar knjiga: Decembar 2016

“Ples sa medvedom” Andersa Roslunda i Stefana Tunberga je švedski triler prema istinitim događajima. Posebno je zanimljivo to što je Stefan Tunberg brat članova čuvene bande The Military Gang, koja je početkom 90-ih svojim spektakularnim pljačkama uzdrmala Švedsku. Tu su bandu činili Stefanov otac Boris i trojica starije braće, koji su skoro dve godine bili neuhvatljivi za švedsku policiju.

%e2%96%baples-sa-medvedom-roslund-i-tunberg%e2%97%84_slika_xl_35977769U romanu su stvari delimično izmenjene jer na ideju o formiranju bande dolazi najstariji brat Leo Duvnjak koji se konfrontira sa svojim ocem, jugoslovenskim emigrantom. Otac dugo ništa ne zna o aktivnostima svojih sinova jer su oni zbog nasilja kojem su bili izloženi tokom detinjstva rešili da se odvoje od njega. Pošto i policajac koji vodi slučaj Jon Bronks ima iskustva sa porodičnim nasiljem, shvatamo da je ovo pre svega knjiga o uticaju nasilja. Deca odrasla u takvim porodicama imaju dva puta, ili da i oni nastave da čine nasilje ili da nasilju stanu na put.

Ovo je i roman o porodici, o braći koja se drže zajedno, o njihovim odnosima prema ocu siledžiji  i majci žrtvi.Ovaj uzbudljivi triler o pljačkama dakle ima i sve odlike velike porodične drame, što je u stvari ključni kvalitet knjige. Mnoge upečatljive scene iz ovog romana(kao pravljenje Molotovljevog koktela za kuhinjskim stolom) autor Stefan Tunberg je zaista doživeo.

Imamo dva toka, jedan koji se zbiva u sadašnjosti tj. početkom 90-ih i koji govori o planiranju, pljačkanju i istrazi, i drugi u prošlosti koji govori o detinjstvu trojice dečaka u porodici u kojoj je otac jugoslovenski emigrant alkoholičar i nasilnik, a majka Šveđanka najveća žrtva njegovog nasilja.

Možda je knjiga i malo preobimna, 700 strana otprilike, i možda su je mogli skratiti, ali možda bi to narušilo kompoziciju ovog romana koji nije običan triler već za jednog od autora ima i katarzično značenje. Stil je jednostavan tako da se i pored obima može brzo čitati.

anders-roslund-stefan-thunberg

Anders Roslund je poznati švedski novinar, pratio je početkom 90-ih crnu hroniku kad su se događaji opisani u romanu zbivali, a poznat je po svom kriminalističkom serijalu o inspektorima Grensu i Sundkvistu koji je  takođe pisao u četiri ruke sa svojim saradnikom Borgeom Helstromom(inače bivšim kriminalcem). Stefan Tunberg, osim što je brat junaka romana, je poznat i kao scenarista tv serije Valander po serijalu kriminalističkih romana Heninga Menkela

“Artemis Faul” Oina Kolfera je knjiga namenjena mlađim čitaocima. Vidim da se ponegde provlače upoređivanja sa Pračetom, ali nije to ni slično jer Teri je govoreći o Disksvetu filozofirao o nekim opštim istinama zajedničkim svakom vremenu i svim ljudima. Oin Kolfer je duhovit i zabavan, ali nije Teri Pračet niti to može biti.

artemis-faul-oin-kolfer-_slika_xl_47473733

Radnja se dešava u sadašnjici, Artemis je naslednik čuvene loze Faulovih, poznatih po bogatstvu stečenom nelegalnim putem. Pošto su osiromašili a otac je nestao ili poginuo, majka Anđelina se potpuno pogubila nakon tog tragičnog događaja, mladi Artemis mora da preduzme nešto.  Uz pomoć vernog sluge Batlera dolazi do Knjige vilinskog naroda i zahvaljujući informacijama iz te knjige planira da uceni vilenjake i dođe do njihovog blaga.

Osim glavnog junaka upečatljivi su likovi vernog sluge Batlera, Džulijet, batlerova sestra tinejdžerka, Holi Šort, elitna služba policije Nižih slojeva, komandir vilenjačke policije Džulijus Rut, čuveni kradljivac patuljak Malč Digams. Ova prva knjiga postavlja osnove celog serijala i verujem da su i ostale knjige zabavne, video sam da postoje i strip verzije, a već se godinama radi na filmu.

una_selindzer_vv

Kod Frederika Begbedea mi se najviše sviđa njegova ležernost i lagani stil kojim govori o ozbiljnim temama. To je naravno uspeo i u poslednjem romanu prevedenom na srpski jezik „Una i Selindžer“. Una je Una O’Nil, kasnije udata Čaplin, a Selindžer je naravno onaj Selindžer što je napisao „Freni i Zui“, „Za Esme“, i ah, da, naravno i „Lovca u žitu ili raži“, kako je koji od naših prevodilaca preveo. Za ovu poslednju knjigu Begbede kaže da je uz knjigu „Dobar dan, tugo“ Fransoaz Sagan izvršila najveći uticaj na generacije Francuza posle Drugog svetsko rata.

 

Begbede je pošao od nekoliko vrlo šturih činjenica o vezi između petnaestogodišnje Une i dvadesetjednogodišnjeg Džerija i izmaštao jedan lep roman u kome se zaista uživa. Inače je oduvek bio fasciniran Selindžerom i 2007. je bio ispred imanja u Kornišu da pokuša da napravi intervju sa matorim pustinjakom, ali je odustao iz prevelikog poštovanja.

I on se nagnu prema njoj, ali se nije usudio da ide do kraja. I tako se ona prope na vrhove prstiju, da se nađu na pola puta. I najednom oseti kao da ju je nešto podiglo u vazduh, u bukvalnom, kao i u figurativnom smislu. Ljubili su se; ona je lebdela nad tlom, on ju je držao. Nije se nadala vrtoglavici; mogao je taj prvi poljubac da ima ukus hladnog duvana, ali kako je Džeriju pod nosom bila mirišljava Unina kosa, njemu će zauvek u sećanju ostati taj slatkast miris, kao što će i njoj ostati miris sapuna od cimeta sa njegovog vrata. 

oona_oneil_-_1943Ovaj roman je i fikcija i nije fikcija, govori o ličnostima koje su zaista postojale, pisac je dugo istraživao i pokušao da pronađe sve što bi bilo zanimljivo čitaocu ne samo o dvoje glavnih junaka nego i o njihovim odnosima sa  Judžinom O’Nilom, Trumanom Kapoteom, Čarlijem Čaplinom i Ernestom Hemingvejem. Njihova pisma  i razgovori  jesu izmišljeni ali se oslanjaju na intervjue, izjave i tekstove koji su objavljeni, nijedna poznata činjenica nije iskrivljena, već uklopljena uverljivo u roman.

Begbede istovremeno pripoveda i analizira, a sve to prožima duhovitim opaskama a la Oskar Vajld. Pričajući o drugima on opet najviše govori o sebi jer je jasno da u poznatim umetnicima o kojima piše prepoznaje deliće svoje ličnosti, onoga što ga je formiralo kao pisca. U ljubavi  Une i Čaplina, između kojih je velika razlika u godinama, pisac prepoznaje sličnost sa odnosom prema svojoj ženi Lari.

pic09_01

Svaki pisac bi trebalo jednog dana da doživi da mu neko slomi srce, a što pre to bude, to bolje, jer u protivnom, on je običan šarlatan. Mora negde u početku postojati ta neka totalno usrana ljubav, koja piscu služi kao otkrovenje

 

selindzer-2Osim neostvarene ljubavi i ljubavi mlade devojke i starog umetnika najveći deo romana govori o Drugom svetskom ratu. I tu je Begbede prividno nonšalantno i kao usput izneo mnoge zanimljive činjenice o planskom drogiranju vojnika obe strane, o bombardovanju Francuske od strane savezničke avijacije pred iskrcavanje u Normandiji( često srpski nacionalisti govore o bombardovanju Beograda na Uskrs 1944. kao argumentu da nas je Zapad uvek mrzeo ne znajući ili zanemarujući činjenicu da je Francuska još gore prošla), o masovnim dezertiranjima američkih vojnika i kažnjavanju samo vojnika crne kože kojima je bilo zabranjeno da učestvuju u paradi kada je oslobođen Pariz, o bici u Hirtgenskoj šumi koja podseća na naš Sremski front po tome što je bila nepotrebna a broj žrtava je bio i veći, onda o kampanji straha od Japanaca i njihovih podmornica koja se vodila u USA nekoliko meseci pre bacanja atomske borbe da bi se opravdao takav čin, i tako dalje i tako bliže. Posebno su bitan i zanimljiv deo razgovori Hemingveja i Selindžera u hotelu Ric o ratu i uticaju rata i ljubavi na pisanje, a zna se da su se oni još neko vreme posle rata dopisivali.

Pisanje ne podrazumeva da ispričamo sve – reče Ernest – treba odabrati onaj ubitačan detalj.

Evo, čitam ovo što sam napisao o Uni i Selindžeru i nisam zadovoljan, trebalo bi mnogo bolje pisati o ovakvoj izuzetnoj knjizi, ali nadam se da će i ovo zainteresovati nekog da je pročita i uživa kao što sam ja uzivao.

 

 

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s