Tri palme na Golom otoku sreće- Rezolucija Informiroa i jugoslovenski strip

on

U utorak, 17. januara od 19h u Tribinskoj sali Doma omladine biće održan ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa u kome će učestvovati Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti i dr Aleksandar Raković, istoričar, a Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac, moderiraće ciklus.

Sukob Josipa Broza Tita i Josifa Visarionoviča Staljina 1948. i posledični beg Jugoslavije iz okrilja Sovjetskog Saveza u okrilje NATO pakta imao je prelomni uticaj ne samo na sudbine skoro dve stotina hiljada uhapšenih Jugoslovena, svetsku geopolitiku i modernu istoriju planete, već i na jugoslovensku pop kulturu, uključujući i strip.

Pročitajte i: Fidelov strip vikend 20

Ovo je prva tribina na temu rezolucije Informbiroa i stripa. Osim analize opštih tokova, pokazaće se i ekskluzivna građa i podsetiti na to ko je od stripara prognan iz zemlje sa porodicom u zapečaćenom vagonu, ko je davljen u kibli na Golom otoku, kao i to kako je funkcionisala jugoslovenska armijska propaganda u stripu.

Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu.

Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

 

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s