Izložba „Skrivene Stvarnosti“ Petra Sibinovića

U Galeriji Kolarčeve zadužbine je, pre dva dana, 17. januara, otvorena samostalna izložba „Skrivene Stvarnosti“ Petra Sibinovića.

Izložba „Skrivene stvarnosti“ prezentuje radove u formi skulpture koji predstavljaju art-produkte nastale kao rezultat koegzistencije sa prirodom, odnosno, detaljnom opservacijom prirode na mikro nivou.

To podrazumeva sistematično i temeljno istraživanje u relaciji sa savršenstvom prirodne organizacije, složenim sistemima i procesima nastanka i funkcionisanja života (kontrolisanim i nekontrolisanim), entropijom i degeneracijom, reprodukcijom, mikroevolucijom, hibridizacijom itd.

Kreiranje i oblikovanje, kao i materijalizacija izrađenih objekata ne podrazumeva delatnost iscrpnog kopiranja prirode, njenih generalija i stvaranje ekvivalenata drugih fizičkih karakteristika, već se priroda ovde pojavljuje i koristi kao esencijalni izvor, pokretač ideje i skladište korisnih informacija potrebnih za nastajanje novog plastičnog, vizuelnog i senzibilnog modela.

Među 108 prijavljenih kandidata na konkursu za dobijanje izlagačkih termina, odlukom Saveta galerije izabrano je deset  likovnih umetnika koji će imati samostalne izložbe u Galeriji Kolarčeve zadužbine tokom 2017. godine, a među njima su i  skulpture Petra Sibinovića. Pored njegovih, u narednom periodu u Galeriji Kolarčeve zadužbine naći će se skulpture Lazara Andrijaševića, Milan Kulića, Olivere Parlić, Sonje Gajić i Mice Poptsisa, zatim slike Gordane Baškot i Ivane Živić, crteže i grafike Marte Božik, kao i fotografije Svetlane Volic.

Petar Sibinović, rođen 1986. godine u Valjevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo (2011), a nedavno je  doktorirao na umetničkim studijama na istom fakultetu. Samostalno je izlagao deset puta, a učestvovao je i na više od 50 kolektivnih izložbi, kao i na mnogobrojnim vajarskim radionicama i kolonijama. Dobitnik je nagrada i priznanja u oblasti skulpture i slikarstva, a radovi mu se nalaze u muzejskim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Izložba će biti otvorena do 31. januara. 

Posetite i Kuću legata, u toku je Izložba Pikasovih dela

One Comment Add yours

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s