Povratak crnog talasa: Projekcija filma Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT

U četvrtak, 26. januara od 20h, u velikoj sali Doma omladine biće održana projekcija kultnog ostvarenja Dušana Makavejeva Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT u režiji devetoro polaznika Škole filma Preditor.

 

Godine 1967. nastaje remek delo jugoslovenske kinematografije – “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” Dušana Makavejeva. Tačno 49 godina kasnije, grupa devet studenata Filmske škole Preditor, pravi rimejk ovog filma.

Poznata po produkciji tzv. “garažnih filmova” gde za ograničene budžete cedi esenciju filmskog medija iz priča svojih polaznika, škola Preditor upustila se u prvi rimejk u istoriji srpske kinematografije.

 

Makavejev-Sweet.jpg

Dobronamernom, samo vaspitanom gledaocu mogu da preporučim ono što sam činim kad ponekad kao ovca stojim pred slikom ili tekstom: umetnost treba cimnuti, pa šta bude. A ona tako rado zaigra, raznobojna i čovečna – Dušan Makavejev

 

Ljubavni slučaj je prvi rimejk srpske kinematografije snimljen na pedesetu godišnjicu od nastanka originala i predstavlja neku vrstu omaža nedavno preminulom Branku Vučićeviću koji je tada bio koscenarista i pomoćnik reditelja.

U glavnim ulogama se pojavljuju Ljuma Penov, Albin Salihović (prvi put na filmu), Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš, Aleksandar Meda Jovanović i drugi. Radi se o savremenoj verziji Ljubavnog slučaja, koja na provokativan način tretira aktuelne teme, kao što su pitanje izbeglica, homoseksualnosti ili rušenja u Savamali. U tom smislu sledi duh originala, koji je takođe provocirao pre pola veka.

14117956_1767073550227946_5539210506160736823_n
Kombinacijom igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka, primenjen je sličan narativni tok koji je i Makavejev koristio, tako da i u rimejku možemo čuti stručna tumačenja seksologa Dr Aleksandra Miloševića, koji je zamenio čuvenog Aleksandra Kostića, kao i kriminaliste, u čijoj ulozi se ovog puta našao Dr Zvonimir Ivanović, sa Kriminalističko policijske akademije. Film je specifičan po tome što je devetoro autora ravnopravno potpisano: Petar Mitrović, Zorica Svetličić, Danijela Ćeranić, Gorana Cvetković, Đorđe Cvijović, Jelena Antonić, Aleksa Borković, Savo Reljin i Mila Krsmanović. Svi autori su radili na adaptaciji originalnog scenarija i odluke o izmenjenim dijalozima su donošene na bazi konsenzusa.

Scena iz filma Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT iz 1967.jpg

Scena iz filma Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT iz 1967.


Film je rađen sa veoma malim budžetom i predstavlja neku vrstu uspešnog eksperimenta u kome je dokazano da je moguće napraviti film u današnje vreme isključivo na osnovu ličnog truda i jake volje. U trenutku kada u Srbiji ne postoji filmska industrija i kada su fondovi nedostupni za većinu autora, grupa ljudi različitih godišta, u okviru filmske škole Preditor, okupila se oko jednog zanimljivog projekta, koji po mnogo čemu predstavlja presedan u domaćoj kinematografiji.

Na projekciji u Domu omladine očekuje se i prisustvo Dušana Makavejeva, koji se i sam pojavio u ovom rimejku, kao i Eve Ras, koja ekipi takođe dala podršku.


Nakon projekcije filma u velikoj sali Doma omladine ekipa će se predstaviti publici, a ulaz na projekciju je slobodan.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s