Kako smo ubili Dragana Maksimovića?

Često umemo da budemo nemarni prema našim mrtvim, ali i živim glumcima. Nemarni smo prema svim umetnicima. Mnogi umetnici bivaju zaboravljeni i za života. Nekada je moglo da se nešto i nauči iz srpske/jugoslovenske kinematografije. Danas ništa, ali nećemo o tome.

Izgleda da ipak nismo naučili ništa. Ni ranije, ni danas.

Veliki glumac srpske kinematografije Dragan Maksimović rođen je 7. februara 1949. Preminuo je 4. februara 2001. godine usled brutalnog prebijanja od strane skinhedsa na Zelenom vencu u Beogradu. Ubice do današnjeg dana nisu privedene pravdi. A i da jesu, kazne bi bile previše blage, to je sigurno. Toliko o pravdi. Da. Kako jedno ‘civilizovano’ društvo može da dopusti da se ovakvi događaji dešavaju i ponavljaju iz dana u dan? Koliko je onih za koje nikad nismo saznali da su bili žrtve terora? Možda je to sve tako zato što ovo društvo nikad nije bilo civilizovano. To je jedino logično objašnjenje.

yooniqimages_102392892

Beograd je odavno postao zverinjak, ili je to oduvek i bio. Ipak, beogradsko blato ne može da isprlja neke svetle činjenice.

Dragan Maksimović je ostvario preko 60 uloga na filmu i u pozorištu. Šira publika ga pamti, barem se nadam, po ulogama u ‘Petrijinom vencu’ gde je glumio Petrijinog drugog muža, zatim u ‘Pričama iz majstorske radionice’ gde je igrao Bogoljuba, u ‘Crnom bombarderu’ je bio ‘Psiho’, u ‘Poslednjem krugu u Monci’ je glumio Crnog, u ‘Šmekeru’ Belog, u ‘Lepa sela lepo gore’ profesora Petra itd.

Spomen ploča je postavljena na Zelenom vencu tek 2006. godine na inicijativu filmskog i pozorišnog reditelja Gorana Markovića. I dan danas tamo stoji, na neprimetnom stepeništu koje se spušta okretnici autobusa i pijaci.

Čuvaj se, šmekeru, i tamo gde si sada, jer je svet i tamo i ovde pun ološa i bitangi kojeIse provuku bez kazne.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s