Veče Danila Kiša: “Pribežište zdravog razuma”

Veče Danila Kiša pod nazivom Pribežište zdravog razuma održaće se u  četvrtak, 23. februara od 19.30 u Galeriji Polet (Cetinjska, 15).

Gosti večeri biće Filip David, pisac, Muharem Bazdulj, pisac i novinar, Saša Ilić, pisac i publicista i Ivana Ristić, slikarka. Moderator programa biće mladi pisac Milan Mažibrada.

„Ako bismo tražili povod za održavanje ove večeri, bio bi to dan rođenja Danila Kiša. Nekome drag, nekome možda i ne baš toliko, ali jedno je sigurno – nikoga ko se u književne vode upustio Danilo Kiš nije ostavio ravnodušnim. Govorimo ne samo o literarnom fenomenu, već i o ljudskoj, možda i zaboravljenoj strani čoveka – stvaraoca“, kaže Milan Mažibrada, organizator večeri.

„Gde smo, ko smo i pre svega, koliko u nama odjekuje ono što je Danilo Kiš, nepretenciozno, a opet oštro i ubojito, kroz svoje radove, svoj život neprestano pokušavao saopštiti?  Da li je to večni vapaj za nečim zaboravljenim i izgubljenim u nama? Da li je to vreme u kojem živimo, u kojem je ono što je nekada i bilo aktuelno, duboko pokopano? Da li smo sami sebi, zarobljeni u vremenu u kojem gotovo da ne postoje vrednosti, decenijama unazad gradili „Grobnicu za Borisa Davidoviča“? Sa koje strane reke je danas Danilo Kiš?“

„Drugi deo večeri biće otvorenog, polemičkog karaktera. Jer kada već govorimo o Danilu Kišu danas, moramo čuti i pokušati da razumemo šta o tome misli neko ko u današnjem vremenu stvara, čita, razmišlja, oseća… Uz mnoštvo video i tonskih zapisa, mladi autori čitaće odlomke iz knjiga Danila Kiša, te nakon toga, iznositi mišljenje o onome što su pročitali. Konkretno i ubojito, kako je to govorio i sam Kiš“, dodaje Mažibrada.

Pročitajte i: Četiri decenije Kišove Grobnice

Pisci_Danilo_Kiš_1.png

„Sa šesnaest godina, ako želite da znate, ja sam se izlečio od tih profesorskih pojmova slave, koja se postiže kroz literaturu, od večnosti itd… Delo iščezava u duhu sa smrću. […] U isto vreme, nije nemogućno da bih, prilikom prelaska reke smrti u Haronovoj barci, voleo sa sobom poneti svoja celokupna dela… pitam se da li bi bilo lakše tako umreti.“


Ulaz je slobodan.

 

Više informacija na zvaničnom eventu

Dan pre, 22. februara, sa početkom u 19h, održaće se promocija knjige Priče o Danilu Kišu u sali Amerikana Doma omladine u Beogradu.

Više na: Promocija knjige „Priče o Danilu Kišu“

 

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s