Beogradski veliki zli vuk

on

Trg Republike je kroz istoriju nosio mnogo naziva i nadimaka. Uz jedan nadimak iz polovine XIX veka vezuje se zanimljiva priča. Nadimak „kod Vuka“, trg je dobio zato što u to doba noću suvereno vladao jedan pravi zli vuk.

Organizovane su hajke, ali vuk je bio izuzetno mudar tako da su lovci uvek završavali praznih ruku. Knez Mihailo se nije mirio sa tim i dosetio se da svuda po trgu postavi zamke za vukove. Zamke su vešto napravljene, tako da liče na običan pločnik, a zapravo jedan pogrešan korak i noga bi upala između dve ploče.

Neke od narednih večeri, kada se vuk ponovo pojavio i krenuo da plaši gospodu koja je izlazila iz pozorišta, šapa mu je upala između dve ploče i zaglavila se. Kada su primetili nemoćnog vuka odmah su se dali u smeh. Od sve te graje i nemoći vuk nije znao šta da radi, na trenutak mu je proradio instinkt i on pregrize svoju šapu. Gospoda su se još jače smejala pa se vuk od sramote odteturao u pravcu Bulevara.

Narod je izuzetno bio zadovoljan domišljatošću kneza Mihaila, te mu na tom mestu sagradiše spomenik. Na spomeniku je knez Mihailo prikazan na konju koji je podigao jednu nogu oponašajući i podsmevajući se vuku.

Zamke su toliko bile efikasne da je zbog jednog prolaska trgom Vuk Stefanović Karadžić morao da nosi protezu (ne onu za usta). Ukoliko se i vama desi da iskrenete članak hodajući po pločniku Trga Republike setite se ove priče i sigurno će vam biti lakše znajući da je taj takav pločnik zapravo deo bogatog istorijskog nasleđa grada.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s