Uprkos vremenu: Nenad Bajić Bajone

on

Da li vas boli mrak? Njega je boleo. O tome je pevao. Sećam se. Istorija se ponavlja. Ali nemojte brinuti. ‘Čuvari naše sudbine’ neće zatvoriti nebo. Nećemo valjda to dopustiti.

Bajoneom ću te, Bajoneom ćeš me! (H)umor mi uopšte nije zakržljao, ali nema veze. Bitno da mi je u ovim minutima koji srljaju u prošlost lepo. Dobro došli na Bayoneovu pijacu!

Mi, deca devedesetih, imali smo mnogo dodira sa njim, što kroz spotove na RTS-u, što na raznim koncertima. Bilo je nemoguće da pobegnete Bajoneu!

Zašto i bežati? Bajone je imao ulogu u edukaciji, a opet toliko neodoljivo asocira i na inflaciju, redove za naftu, žvake od 10 para, NIS Jugopetrol, Policajca sa Petlovog brda…Na sve! Deca i roditelji devedesetih će razumeti.

screenshot-2017-03-02-03-05-54

Odlazak u Sava centar, školske priredbe uz simpatičnu podršku nastavnika muzičkog obrazovanja, horsko pevanje njegovih pesama, čitanje njegove knjige „Na njima ostaje svet“ i, doduše, prisilna kolektivna kupovina iste…E to su bila vremena! Mi, deca ‘sa stanice devedesetih’!

Ipak, posmatrajući neke Bajoneove pesme, može se lako shvatiti da neke imaju buntovnički ton! 🙂 Da, da… Setih se detinjastih simpatija iz osnovne škole. Mislio sam vrlo kratko o tome dok iz oblaka prašine, dima, kao kroz fatamorganu nije iskočio on! Sad si odrastao čovek, piješ jeftin viski i pušiš još jeftinije cigare koje nagrizaju tvoje glasne žice. U plavom dimu se nazire Bajone. Tako je dubok trag, vreme pravi pukotine u svakome od nas. Ali da batalimo temporalnost i besmislenost bivstvovanja u osnovnoj školi…

Puno ime mu je Nenad Bajić -Bajone. Šta je s tim likom bilo, niko ne zna. Prema nekim navodima Bajone je danas marketing menadžer jedne multinacionalne kompanije, a zli jezici kažu da ga je, tokom karijere, finansirao lično jedan poznati političar sa cvetom u kosi. Ni sam ne znam zašto to govore. Pustite Bajonea! Pravda za Bajonea! Jednostavno da ga ostavimo na Miru… 🙂

Meni je sada kad ga pogledam kao, recimo odrasla osoba, Bajone gotivac. Paradoksalno je to da iznikneš u takvom režimu i da ga na neki način i kritikuješ, ali suptilno…

Inače, on je po zanimanju stomatolog, ali ga je interesovala muzika i time se bavio dok je mogao. No, dani slave su prošli, okolnosti se promenile. Pobedile su razne Karleuše, Vikiji, Cece, Dare i Čmare. Poslednji koncert, a bilo ih je 40 u njegovoj karijeri, održao je 1998. godine u prepunom Sava centru. P.S. Ja nisam bio 😦

Dakle, raspevani stomatolog koji fura neku svoju priču u kožnoj (ne kao danas uskoj) garderobi. Potpuno neverovatna i pozitivna priča. Lik i delo, glas i stas. Malo vuče na doktora Oktopusa iz Spajdermena, ali verujem da svaki klinac i klinka devedesetih ima svoju predstavu Bajonea. Neću da kvarim halucinacije!

Najveći hitovi su mu ‘Boli me mrak’ i ‘Voz’. Poruka tih pesama je jasna. Prva kaže: ‘BELI, CRNI MAGOVI I OSTALI VRAGOVI, NEMA ČASTI NI MORALA ZAVISIMO OD BUDALA!’( nije ni čudo što je posle ove pesme karijera opala). Druga kaže: ‘Uči školu budi dobar đak, pa će život da ti bude lak, govore ti šta da budeš ti, da bi bio isti kao i svi.’ To bi bilo sve, sve ostalo su varijacije na temu.

                              „Tanka je linija između jave i sna, još tanja između vrha i dna“

Svakako, najvažnija pesma koju je svaki mali osnovac znao je ‘Molitva’.  Ako nekome treba nežnosti samo neka pusti ‘Na rubu tvojih usana’ i kraj. Automatski posle toga youtube barem meni prebaci na Leb i sol. To je skroz ok.

Nemojte žaliti što više ne peva, to je bilo neko drugo vreme, mada ja žalim.

Da su neka lepša vremena napirlitani školarci bi recitovali Bajoneove tekstove svojim devojkama  i simpatijama. Bolje i to nego Ceca, Beca, Goca, Droca i kompanija. Bajone oprosti nam. 🙂

Screenshot 2017-03-02 03.07.16.png

Iz prepune piksle pikavaca i pepela čuju se duhovi prošlosti. Beograd devedesetih nije što i Beograd 2017-ih. Preuveličani smo svi. I po godinama i po životnim zadacima. To je zato što je nekad postojala nevinost bez zaštite, a danas imamo samo zaštitu kao prevenciju, dok nevinost ne postoji čak ni na papiru. Ovo nije nevino, ovo je totalni bljaks, ali sve nestaje kad širom otvorite prozore. Prošlost više ne proganja, ostaje samo budućnost koja…pa da, i ona proganja!

Ja hoću samo da ustanem iz kreveta i oslušnem slobodne ljude. A i svako od nas ima devojčicu/dečka kojoj/kome hoće da ukrade zenice (ma koliko to čudno zvučalo, da ne povezujemo sa Hanibalom Lektorom).

Do tad: Ljubi vas Bajone!

20130331_160700-1.jpg
foto: Dejan Ajdukovič

foto: youtube

 

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s