Svetski dan(i) poezije 2017: Poezija, muzika, rokenrol

Program „Razgovori u knjižari“, u organizaciji knjižare Beopolis i Dom omladine Beograda,  gostovaće na ovogodišnjem festivalu „Svetski dan(i) poezije – Čiji se glas čuje?“ koji organizuje Kulturni centar Beograda, od 20. do 22. marta 2017. Poslednjeg dana festivala, od 18h, na tribini pod nazivom „Poezija/Muzika/Rokenrol – pevanje poezije, pisanje pesama“ koja će, umesto dosadašnje lokacije u holu kraj knjižare biti održana u sali Amerikana u Domu omladine, učestvovaće Ognjenka Lakićević, Dragan Bošković, Delimir Rešicki i Ivan Velisavljević, a tribinu će moderirati  Bojan Marjanović.

Nobelova nagrada za književnost koju je, pre nekoliko meseci, dobio Bob Dilan ponovo je u fokus javnosti vratila jednu od, čini se, večnih tema – koje su sličnosti, a koje razlike poezije koja se (samo) peva u odnosu na poeziju koja se (samo) piše?

Drugim rečima, u kakvom odnosu stoje svetovi visoke kulture i niske kulture i šta nam o toj sasvim krutoj i u dobroj meri prevaziđenoj podeli govore situacije poput pomenute dodele najvažnije nagrade za književnost Bobu Dilanu, odnosno kada se ovi svetovi najdirektnije prožimaju?

Ne bi bilo sasvim tačno reći da se ti svetovi preklapaju samo u slučajevima dodele neke nagrade ili drugih sličnih zvaničnih prilika. Oni se svakodnevno preklapaju u praksi ogromnog broja muzičara čije je delo nezamislivo bez uticaja književnosti, a sa druge strane i velikog broja pisaca koji vlastite svetove imaginiraju oslanjajući u značajnoj meri na pop kulturu. O tim međusobnim preklapanjima, o tome da li se na taj način otupljuju subverzivni potencijali pop kulture ili se na suštinski način menjaju koncepti visoke/niske kulture, o tome da li je rokenrol već postao muzejska umetnost koja javnim priznanjima dobija konačnu potvrdu o nemogućnosti realnog učinka na planu menjanja društvene stvarnosti, ali i o tome da li su za vidljivost književnosti u javnom prostoru dobri songwriteri možda i važniji nego dobri klasični pesnici, razgovaraće se na tribini “Pevanje poezije, pisanje pesama”, poručuju organizatori.

17240097_10154673702562851_3605520322728518324_o.jpg

Povodom 21. marta, Svetskog dana poezije, Kulturni centar Beograda će festivalom „Svetski dan(i) poezije – Čiji se glas čuje?“ okupiti istaknute pesnike iz Srbije, ali i brojnih evropskih zemalja. Osim popularizacije ovog književnog žanra, manifestacija ima za cilj informisanje srpske javnosti o novostima na književnim scenama Evrope, uspostavljenje novih mogućnosti saradnje srpskih i inostranih autora, omgućavanje edukacije mladih u oblasti književnosti, kao i ukazivanje na plodne mogućnosti simbioze poezije i drugih umetnosti. Ovogodišnja manifestacija posvećena je ritmu i melodiji, odnosno „glasu i muzici teksta“, kao i tesnoj vezi poezije i muzike.  U aktuelnom vremenu nenaklonjenom poeziji, baš kao ni suštinskoj komunikaciji, u zaglušujućem svetu kakofonije i novih preraspodela društvenih moći, čini se da je važno iznova postavljati pitanje čiji se glas(ovi) zapravo čuje, koga slušamo, koga ćemo (po)slušati, pa će programska novina 17. izdanja ove manifestacije biti koncertna linija programa u okviru koje će nastupati bendovi i grupe umetnika čije se stvaralaštvo bazira na kombinaciji savremenih ili tradicionalnih/klasičnih poetskih tekstova i (nove) muzike/rokenrola. U poslednjih nekoliko godina veoma je primetna aktivnost upravo ovakvih muzičkih bendova, kantautora i umetničkih grupa koji su spojivši rok, pop, bluz i novi zvuk sa poetskim tekstovima izgradili svoj muzički stil sa jasnim društveno-angažovanim stavom. S druge strane, brojni pesnici svoj književni prosede temelje na simbiozi rokenrola, pop kulture i (klasične) književnosti.

Kompletan program festivala preuzmite OVDE

Svi programi su besplatni!

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s