Muzika za nedeljno popodne vol. 6: Dreamer & Full Moon

Nešto je neobjašnjivo u grčkoj rock muzici što me vuče iznova i iznova da se vratim u Atinu na prelazu između 1994. i 1995. godine, kada sam prvi put čuo neke pesme i shvatio da Grčka pruža mnogo više od girosa.

Jednog dana ću napisati poseban tekst o tom gradu, a sada se fokusirati na pionire zvuka drugačijeg od onog koji pravi buzuki u kombinaciji sa drugim isto tako iritantnim buzukijem.

„Dreamer and The Full Moon“ ostaće zabeležen kao prvi (i jedini) grčki rock bend koji je nastupao pod maskama, a žario je i palio prestoničkim klubovima ’80ih – redovni su bili u „Automotive“, za one kojima to ime nešto znači.

Svoju anonimnost čuvali su godinama, bez namere da otkrivaju lica, govoreći da muzika dolazi iz duše, a ne od lepih faca. Tu ideju dobili su od benda „Residents“ iz San Franciska, čiji su članovi na svakom koncertu nosili različite maske.

Pesma „Sandrina“ objavljena je 1984. godine i postala momentalni hit, prelazeći bez pasoša grčku granicu kako bi zauzela prva mesta na evropskim top-listama. Nakon dve godine, maske su pale, pa smo otkrili da iza cele priče stoji Manos Xydous, legenda rok muzike naših južnih suseda i jedan od osnivača ništa manje legendarnog Pyx Lax benda.

„Dreamer and The Full Moon“ nastupao je u sledećem sastavu: Manos Xydous – Banana Moon (vokal) George Gkikodimos – Captain Cook (vokal), John Efstathiou (vokal, gitara), John Pipinelis (gitara), Nick Pipinelis – Pirate Sam (bas), Tolis Skamantzouras – Animal (bubnjevi), Sotiris Tsoukalis – Napoleon Bonaparta (klavir, harmonika), a vama preporučujem da se upoznate sa likom i delom Sunny Baltzi pre nego što počnem priču o pominjanom Pyx Lax.

Za kraj, Dreamer je objavio još par singlova: „Never Give Up“ i „Anne Frank“, na kojoj violinu svira nepoznati muzičar sakriven iza nadimka Crimson King i očigledno veliki ljubitelj Mračne kule.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s