„Voz“ Kormaka Makartija u Zvezdara Teatru

on

„Zašto ne bi probao da počneš iznova?“ Kormak Makarti

Predstava Voz Kormaka Makartija, u adaptaciji i režiji Vojislava Brajovića, u kojoj igraju Vojislav Brajović i Sergej Trifunović, ove nedelje na programu je Zvezdara teatra (26. i 30.3), dok će se krajem aprila naći i u pozorištima u Crnoj Gori, 26.4. u Herceg Novom, a 27.4. u Tivtu.

Kako kažu iz Zvezdara Teatra, priča o Crnom i Belom u pozorište je dovela i one koji su mislili da nikada neće biti pozorišna publika.

17434801_1140698036039052_7145957169754705974_o.jpg

„VOZ je filozofska drama o dva junaka koji se slučajno sreću na železničkoj stanici. Njihove se uloge i moć tokom dva sata trajanja menjaju, njihova je duša secirana na dlanu. Oni imaju samo želju da prežive. Da ostanu ljudi.“ (Jelena Paligorić, Nedeljnik)

„Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč“, rekao je reditelj Voja Brajović, koji u predstavi igra Belog.

17435934_1140698482705674_182330008620491827_o.jpg

Crni je Sergej Trifunović čija se virtuoznost, prema rečima Dragane Bošković iz Večernjih novosti, odlično kombinovala sa smirenošću i izražajnošću Voje Brajovića, stvarajući tandem koji se, u svom neskladu, harmonično borio za istu stvar – ljudsko razumevanje i saosećanje.

4.JPG

 

„U početku svega, beše reč. Reč, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao reč. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog dela, bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati“, kaže Sergej.

Program Zvezdara Teatra za mart pogledajte OVDE

 

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s